22ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ

των απανταχού δημοτών του Δίου

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Την Κυριακή 19Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ 22ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

   Και φέτος για εικοστή δεύτερη χρονιά θα αναβιώσει το ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών του Δίου Πιερίας, ένα έθιμο θεσμός που δίνει την ευκαιρία της συνάντησης και της διατήρησης της συνοχής των διαμενόντων  στο Δίον με τους διαβιούντες μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Το φετινό 22ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού δημοτών της ιστορικής έδρας του Δήμου Δίου-Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Το έθιμο υλοποιείται για εικοστή δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Δίου πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο. Δίνει την ευκαιρία σε συγγενείς και φίλους  να ανταμώσουν, να διατηρήσουν την συνοχή τους, να συνυπάρξουν και ασφαλώς να μην αποκοπούν από την πατρική γη.

Τοπικά χορευτικά συγκροτήματα, δημοτική μουσική και πλούσια εδέσματα συνοδεύουν το έθιμο, στο οποίο το παραδοσιακό φλάμπουρο δείγμα της αδελφοσύνης των κοινωνιών  οδηγεί το όλο τελετουργικό του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ, το οποίο αναβίωσε τις δύο και πλέον τελευταίες δεκαετίες μετά από αδράνεια πολλών χρόνων.

Η πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη αγκαλιάσθηκε από την πρώτη στιγμή από τους κατοίκους του Δίου, οι οποίοι στήριξαν το εγχείρημα συμβάλλοντας όλοι στην επιτυχή πορεία του εθίμου.

Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ ανάγεται δεκάδες χρόνια πριν, όταν στο χώρο του σημερινού Ιερού Ναού υπήρχε Μονύδριον υπαγόμενο στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω και αποτελούσε το σημείο αναφοράς και συνάντησης των προγόνων των σημερινών κατοίκων του Δίου, της πάλαι ποτέ Μαλαθριάς. Πραγματοποιείται την τόσο σημαντική Κυριακή της Ορθοδοξίας, την Κυριακή των Απόκρεω.

Τυγχάνει της διαρκούς υποστήριξης και συμπαράστασης της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και απολαμβάνει της ευχής και ευλογίας του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη  Γεωργίου.

Ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ Εφημέριος του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Δίου  

Πιερίας  πατέρας Δημήτριος  Κουτσιμάνης με επιστολή-πρόσκληση προς όλους τους Πιεριείς και όχι μόνο, επισημαίνει:

«Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.

Με τη Θεία Χάρη και Ευλογία εισήλθαμε πλέον στην τρίτη δεκαετία από την αναβίωση του παραδοσιακού μας εθίμου, του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμενόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας.

Ένα έθιμο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και το αναβιώνουμε στον ίδιο λατρευτικό χώρο –τότε Ιερό Μονύδριον- και σήμερα Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής,   της Οσιοπαρθενομάρτυρος.

Όπως ασφαλώς όλοι γνωρίζουμε η Εκκλησία μας συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στην ανάδειξη, διατήρηση και διαιώνιση των ηθών και εθίμων του λαού μας.

Αναμφίβολα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητα μας, θωρακίζουμε τη συνέχιση του έθνους μας. Εναρμονίζουμε το χτες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο.

Το ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας είναι βέβαιο ότι συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση και για αυτό θα το διατηρήσουμε ως κορωνίδα της ύπαρξής μας.

Σας αναμένουμε όλους να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.»