Logistics και … χαρές στο Βαρικό;

σε ετοιμότητα η Περιφέρεια

“Αν και υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη των logistics στο νομό Θεσσαλονίκης, ο Ν. 4302 του 2014 δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί,…”


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ – ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  14/03/2017

 

ΕΤΟΙΜΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ LOGISTICS – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΚΑΤΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Πλήρη ετοιμότητα έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την έκδοση νέων αδειών λειτουργίας σε εταιρείες του κλάδου των logistics, που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Αυτό διαβεβαίωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας στη σημερινή συνάντησή του με τους εκπροσώπους διεθνών και εγχώριων επιχειρήσεων διαμεταφορικού εμπορίου και logistics, στις νέες εγκαταστάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αν και υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα για την περαιτέρω ανάπτυξη των logistics στο νομό Θεσσαλονίκης, ο Ν. 4302 του 2014 που ρυθμίζει τα θέματα λειτουργίας Μεταφορικών Εταιρειών και Logistics, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, επειδή δεν έχει εκδοθεί η απαιτούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση  που θα τον θέσει σε ισχύ», τόνισε ο κ. Γιουτίκας.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών επισήμαναν στον κ. Γιουτίκα ότι περιμένουν εναγωνίως την ενεργοποίηση του νόμου και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σημερινή ενημέρωση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ίδιος και η διοίκηση της Περιφέρειας, σε συνεχείς επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς αυτές οι προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, αφού η Κοινή Υπουργική Απόφαση, έχει πλέον συνταχθεί και βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν την υπογραφή της.

Οι εκπρόσωποι των εταιριών συμφώνησαν μάλιστα στην ενδυνάμωση της συνεργασίας τους με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως υπογράμμισαν, υπάρχουν περισσότερες από 100 επιχειρήσεις εγκατεστημένες εντός και πέριξ της βιομηχανικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στον κλάδο των logistics ή να εκσυγχρονίσουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις τους, αλλά η πρόθεση τους για επενδύσεις μπλοκάρει στην αδυναμία έκδοσης αδειών, εξαιτίας της μη ενεργοποίησης του Ν. 4302.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης αποφασίστηκε εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων εταιρειών και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να αποστείλουν κοινή επιστολή προς τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης της ΚΥΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Γιουτίκας, τους ενημέρωσε ότι το Τμήμα Αδειοδοτήσεων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πανέτοιμο για να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην έκδοση των πρώτων αδειών, αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ ο νόμος.

Στη συνάντηση παρέστη και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Λ. Χαραλάμπους, ο οποίος κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατέγραψε ειδικότερα ζητήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών σχετικά με την  εφαρμογή των διατάξεων του νόμου και εξουσιοδοτήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη να επικοινωνήσει στο πλαίσιο των υπηρεσιακών του καθηκόντων με τα Υπουργεία για να ζητήσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Ο στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να βάλουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε τροχιά ανάπτυξης και ο ρόλος μας είναι ν’ ανοίγουμε τους δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό κάνουμε και τίποτε περισσότερο. Ο Ν. 4302 ρυθμίζει και εξειδικεύει όλα τα θέματα που αφορούν στον κλάδο των logistics, από την κατηγοριοποίηση των νέων αδειών που θα εκδίδει πλέον η Περιφέρεια έως τους όρους δόμησης των διαμεταφορικών κέντρων και των κέντρων logistics, τα ζητήματα ασφάλειας των εργαζομένων και την κυκλοφοριακή σύνδεση αυτών των κέντρων με το υφιστάμενο εθνικό επαρχιακό, ακόμη και το αγροτικό οδικό δίκτυο. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο που δεν μπορούσαμε να το αφήσουμε αναξιοποίητο. Όταν μάλιστα υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον του ιδιωτικού κόσμου για νέες επενδύσεις. Η συνεργασία που καθιερώσαμε, η οποία επισφραγίστηκε στη σημερινή συνάντηση, μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά οικονομικά οφέλη και να σηματοδοτήσει το αναπτυξιακό πρόσημο που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.