ΚΚΕ Πιερίας: ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ;

τι επιδιώκει το ν/μ που πήγε στην Παραγωγής και Εμπορίου κι όχι στην Περιβάλλοντος;

στα ήδη πολλά ερωτήματα για την προστασία του Ολύμπου που οι ταγοί μας ονομάζουν “ανάπτυξη”, το τοπικό ΚΚΕ προσθέτει κι ένα στοιχείο από το κορυφαίο επίπεδο συζήτησης: τη Βουλή

 

Μια βδομάδα και μια μέρα μετά την τελευταία έλευση Μάρδα και την υπενθύμιση -μέσω Επιμελητηρίου και πάλι- των “οραματικών” του επιδιώξεων, και ημέρες τρεις μετά την επίσκεψη του Γιάννη Τσιρώνη στην Πιερία και την -διά της ΕτΟ- διαβεβαίωση ότι “η προστασία του Ολύμπου αυξάνεται με το υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα”, το ΚΚΕ της Πιερίας θέτει έναν σοβαρότατο προβληματισμό για το αν τελικά ο Όλυμπος θα προστατευτεί ή κάποιοι παραπλανούν και καθησυχάζουν, επί σκοπόν.

 

Ταυτόχρονα με τα ερωτήματα που θέτει η ανακοίνωση της ΤΕ Πιερίας, η ΕτΟ υπενθυμίζει μερικά ήδη υπαρκτά και ένα νέο:

 

  • Γιατί, ενώ καλλιεργείται η εντύπωση ότι διαφορετικές τάσεις υπηρετούν Μάρδας και Τσιρώνης (που ως τον ανασχηματισμό του ήταν αρμόδιος για το ΠΔ), ο πρώτος επανήλθε και -όντας μη υπουργός τώρα πια- βρήκε και πάλι πρόσφορο βήμα -στο ΝΔκρατούμενο Επιμελητήριο Πιερίας-, ενώ ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αφήνει να διαφανεί ότι δεν συμφωνεί με τις θέσεις του διά της σιωπής;
  • Γιατί στις πρόσφατες αποκλειστικές του δηλώσεις στην ΕτΟ, ο κος Τσιρώνης ήταν κατηγορηματικός μόνο για ό,τι αφορά την Ζώνη Α;
  • Γιατί, για το ύψιστο θέμα της ανάπτυξης του Ολύμπου-σημαία πολλών επιχειρηματιών-πολιτικών της Πιερίας, η ΝΔ του νομού, από βουλευτή ως δήμαρχο, τηρεί σιγή ασυρμάτου και δεν έχει πει κουβέντα;
  • Γιατί συζητούν και αγωνίζονται με νύχια και με δόντια να συζητούν άλλοι για τον Όλυμπο, αλλά ΠΟΤΕ τα τελευταία πολλά χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου; Είναι το θέμα ισοδύναμο και στην απόλυτη προσωπική αρμοδιότητα του δημάρχου -όπως η ανάπλαση της Αγίου Νικολάου-, όπως έχει δηλώσει ήδη ή είναι το θέμα υποδεέστερο ακόμη κι απ’ τη γέφυρα στο Παπαπούλι για την οποία η δημοτική αρχή έκανε και “μαϊμού-λαϊκή συνέλευση” και έφτασε να ψηφίσει άτοπη και καταχρηστική απόφαση και εξέδωσαν και το πιο “μαϊμού-Δελτίο Τύπου” των Βαλκανίων; Η αντιπολίτευση γιατί δεν επέμεινε ποτέ να συζητηθεί το θέμα; Δεν μας αφορά; Δεν έγιναν ουκ ολίγα -με την υπογραφή και τις υποδείξεις και την αρωγή των Δημόπουλου, Λάππα και Γιάννακα- στο Φορέα Διαχείρισης; Οι υπόλοιποι που τελευταία χρησιμοποιούν όρους όπως “διάφοροι” και “γκουρού”… με τι ασχολούνται;;; (εκτός από τις προσκλήσεις για εγκαίνια)
  • Τι απέγινε με το δρόμο -έστω- προς το “καταφύγιο-ναό της παρανομίας και του παράλογου” Χρηστάκη και την δήλωση του δημάρχου μας για κατάργησή του; Το ίδιο το “καταφύγιο” δεν θα πειραχτεί, παρά μόνο ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτό;
  • Γιατί, αν και υπήρξαν πάμπολλες αφορμές και μάλιστα πρόσφατες, οι βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ έχουν τοποθετηθεί -έστω- και δεν τοποθετούνται όποτε υπάρχει λόγος και αφορμή; Υπάρχει λόγος να ανησυχούν (όσοι ανησυχούν);

Με δεδομένο ότι ήδη στον Όλυμπο υπάρχουν αρκετοί ιδιοκτήτες ΚΑΙ δασικών εκτάσεων, όπως η Μονή Αγίου Διονυσίου και η εταιρεία που είναι σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους των Πόρων, το σημερινό ερώτημα του τοπικού ΚΚΕ συμβάλει στο “να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους”. Και ίσως τελικά είναι πολύ εύκολο να απαντηθεί γιατί ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ΔΕΝ συναντήθηκε με τον κο Τσιρώνη, αλλά και -λίγες μέρες πριν την έλευσή του- διάλεξε να μην είναι εκεί που έπρεπε (εγκαίνια σήραγγας Τεμπών), αλλά εκεί που διάλεξε να είναι, τιμώντας ένα ραντεβού υψηλών -και πνευματικών- προδιαγραφών.

 

Η ανακοίνωση της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

 

 

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ

 

Λέτε να έχει σχέση η εκδήλωση που έγινε στο Επιμελητήριο με την πρόσφατη συζήτηση στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής του νομοσχεδίου για τη δασική νομοθεσία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ; 

Με το νομοσχέδιο αλλάζει η χρήση εκτάσεων εκατομμυρίων στρεμμάτων που είχαν χαρακτηριστεί δάση και δασικές εκτάσεις προκειμένου να τις μετατρέψει σε κερδοφόρα δράση για τους τουριστικούς και κατασκευαστικούς ομίλους. 

Συνεχίζεται η ίδια αστική πολιτική στη γη και τη χρήση της με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση πατάει στην ανάγκη επίλυσης υπαρκτών προβλημάτων για τους δασικούς χάρτες, ποδοπατώντας εμπόδια που υπήρχαν, κυρίως στο άρθρο 24 του συντάγματος που κάποτε υποστήριζε.

Έτσι, επιτρέπει να γίνουν οικόπεδα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε όλα τα νησιά που εδώ και δεκαετίες προστατεύονταν από την δασική νομοθεσία.

Η καπιταλιστική εκμετάλλευση της γης και της χρήσης της προϋποθέτει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ενός σημαντικού μέρους της γης, την μακροχρόνια μίσθωσή τους, τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων, την εκχώρηση κρατικών εκτάσεων δασικών οικοσυστημάτων και παράκτιων περιοχών.

Επιδιώκεται η διαμόρφωση δράσεων για την εξασφάλιση ανταποδοτικότητας σε κάθε δραστηριότητα στη γη , η νομιμοποίηση δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα ήταν παράνομες, η εμπορευματοποίηση της γης, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Έγινε λοιπόν στο Επιμελητήριο ημερίδα για την ανάπτυξη της Πιερίας και την αξιοποίηση του Ολύμπου .

Δεν ήταν η πρώτη συνάντηση για το θέμα αυτό.

 Κλήθηκε και ο πρώην υπουργός της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Μάρδας που, απ’ ότι φαίνεται, θα χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης του Ολύμπου .

Πολλά ειπώθηκαν για τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ολύμπου στη συγκεκριμένη ημερίδα.

Ειπώθηκε ,εμμέσως, ότι μόνο μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, μπροστά στις αντιθέσεις των τοπικών επιχειρήσεων, μπορούν να αναλάβουν και να προωθήσουν τέτοια καταστροφικά σχέδια για το περιβάλλον και το λαό που μόνο στόχο έχουν το κέρδος.

Ειπώθηκαν επίσης πολλά για θεματικά πάρκα, κάτι δηλαδή σαν Disneyland, ότι σκέφτονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ότι χρειάζεται τελεφερίκ, ορειβατικά χωριά , μικρό αεροδρόμιο, ελικόπτερο.

 

Ειπωθηκε ακόμη από τον κύριο Μάρδα ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή συμπεριφοράς των άγριων ζώων από την αλλοίωση του περιβάλλοντος, από τις επενδύσεις στο βουνό, γιατί τα άγρια ζώα συνηθίζουν όπως τα φυλακισμένα ζώα στο ζωολογικό κήπο της Θεσσαλονίκης, όπου αναζητούν την παρουσία του ανθρώπου και  τους θορύβους που αυτός δημιουργεί !!!

Τι άλλο θα ακούσουμε προκειμένου να δικαιολογηθεί η επιχειρηματική επέλαση στον Όλυμπο;

 Τίποτα όμως δεν ειπώθηκε με ποιους εργασιακούς όρους θα δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, εκεί όπου υποτίθεται ότι θα γίνουν επενδύσεις.

 Τίποτα δεν ειπώθηκε, παρά μόνο γενικές αναφορές ότι «πρέπει να αλλάξουμε μυαλά», για το περιβάλλον και την προστασία του.

Επίσης δεν ειπώθηκε, παρά μόνο με υπονοούμενα ποιος θα είναι ο φορέας της ανάπτυξης, ποιος θα ρίξει τα κεφάλαια και με τι όρους.

 

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΨΑΧΝΕΙ ΓΙΑ ΑΡΠΑΧΤΕΣ

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην λεγομενη ιδιωτική πρωτοβουλία που φύτεψε χιλιάδες αυθαίρετα σε όλο το νομό, έκλεισε ρέματα, παραβιάζοντας το νόμο και την περιβαλλοντική νομοθεσία με την ανοχή του αστικου κράτους, στο όνομα της ανάπτυξης, δηλαδή στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αν αφεθεί αυτή στα χέρια του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων, της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

 Το κεφάλαιο επενδύει εκεί όπου έχει κέρδος και για αυτό απαιτεί εργασιακές σχέσεις δούλων, έναν εργασιακό μεσαίωνα, ανύπαρκτη προστασία των αρχαιολογικών χώρων και του περιβάλλοντος στο όνομα της άρσης των εμποδίων για επενδύσεις.

Καμία ανάπτυξη που θα γίνει σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της προστασίας του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών χώρων δεν πρέπει να είναι αποδεκτή από τα λαϊκά στρώματα.

Εξάλλου αυτοί που θα ωφεληθούν από αυτήν την ανάπτυξη θα είναι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα ενώ οι μικροί επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι ουσιαστικά θα γίνουν οι «λαγοι» για τα συμφέροντα αυτά με δόλωμα τα ψίχουλα απ’ το τραπέζι, αν τα παρουν κι αυτα. Εξάλλου η πρόσφατη ανακοίνωση του συνδέσμου ελλήνων βιομηχάνων(ΣΕΒ) ότι οι μικρομεσαίοι είναι πολλοί στην Ελλάδα και πρέπει να μειωθούν, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Το ίδιο λέει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Δεν μπορεί λοιπόν το Επιμελητήριο να πατάει σε δύο βάρκες.

 

Απευθύνονται στα «μεγάλα πορτοφόλια», να τους προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία. Όμως λιγα χρήματα θα μείνουν στην τοπική οικονομία .Το παράδειγμα της κρουαζιέρας αυτό δείχνει , με τους τουρίστες να ξοδεύουν τα χρήματά τους πάνω στο πλοιο.

Η ανάπτυξη στον τουρισμό θα έρθει μόνο με την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού που έχει εκμηδενιστεί, γεγονός που προϋποθέτει την αύξηση των λαϊκών εισοδημάτων

Υπενθυμίζουμε το λιμάνι του ΝΑΤΟ στο Λιτοχώρο, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που θα έπλητταν τους μικρούς σε όφελος των μεγάλων.

Ο  Όλυμπος κινδυνεύει, κινδυνεύει από αυτούς που δεν θα διστάσουν μπροστά στην κερδοφορία τους να τον καταστρέψουν

 Η εμπειρία αυτό δείχνει.

 Η όλη προσπάθεια που γίνεται έχει σκοπό να αναδείξει, εκτός των άλλων, ότι για την οικονομική κρίση φταίει η προστασία του περιβάλλοντος των αρχαιολογικών χώρων τα ψηλά μεροκάματα και η υψηλή φορολογία. Κρύβει τις πραγματικές αιτίες της κρίσης που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος , με την απαξίωση κεφαλαίων, την πτώση του μέσου ποσοστού κέρδους, τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και των ανταγωνισμων των μονοπωλιακών συμφερόντων.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ  ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

 Η εμπορευματοποίηση δεν είναι λύση.

 Η όποια αξιοποίηση του Ολύμπου και γενικότερα των βουνών, των ακτών, των νησιών μπορεί και πρέπει να γίνει μόνο από δημόσιους φορείς στη βάση της προστασίας αρχαιολογικών και φυσικών χώρων, στη βάση της προστασίας των ακτών και γενικότερα του περιβάλλοντος . Η γη και η χρήση της, τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Οι επενδύσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας οπου την εξουσία θα έχουν οι εργαζόμενοι και θα εξυπηρετούνται τα λαϊκά συμφέροντα.

Δεν θα  περιορίζεται μονο στον τουρισμό αλλά θα αναπτύξει τον τομέα της δευτερογενούς (μεταποίηση) και πρωτογενούς(γεωργία) παραγωγής τομείς που είναι σε παρακμή στην Πιερία και όχι μόνο.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ