Σάτυρα και διώξεις

για τα χάλια μας

από τα πραγματικά γεγονότα είμαστε απόντες – με τη σάτυρά τους … γελάμε και χειροκροτούμε

 

Η made in Litohoro παράσταση του Σάκη Στρογγύλη «Λιτόχωρο σε κρίση» ήταν τελικά κριτική και αυτοκριτική σε ασυνήθιστα για την μικρή μας κοινωνία επίπεδα, περιλαμβάνοντας και πρόσφατα γεγονότα του δημόσιου βίου μας στα διακωμωδούμενα στη σκηνή. Και μάλιστα με λεπτομέρειες που ελάχιστα διαφέρουν από τα πραγματικά γεγονότα…

 

Στο απόσπασμα της παράστασης που δημοσιεύουμε μπορείτε να δείτε πως αποτυπώθηκε το «σκάνδαλο ΜΑΖΑRS» στην παράσταση, πως η λαϊκή μούσα καταγράφει πρόσφατες συμπεριφορές και επιλογές των πρώην και των νυν για το Δήμο, τους αιρετούς μας, τα όσα συμβαίνουν στη ΔΕΑΔΟ, το ρόλο του Δημοτικού (μας) Συμβουλίου.

 

Η εξαιρετική δουλειά όλων των συντελεστών της παράστασης (ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για ένα άσχετο ή μόνο συμβολικά συνδεόμενο με τα κοινά μας θεατρικό έργο-επιθεώρηση, αλλά κριτική ματιά σε πολύ πρόσφατα γεγονότα), αξίζει συγχαρητήρια, άσχετα από τις υποκριτικές επιδόσεις των –ερασιτεχνών- ηθοποιών. Για την ασύμβατη με την γενικευμένη ύπνωση συμμετοχή σε μια παράσταση με όλα τα χαρακτηριστικά της σάτυρας που αναλογεί σε υγιείς δημοκρατίες, αλλά σε εποχή που η δημοκρατία μας δεν είναι απλώς ασθενής, αλλά ανύπαρκτη, λόγω απουσίας του δήμου, του λαού.
Χθες, στην πρεμιέρα της παράστασης, το κοινό γέμισε αφυκτικά την αίθουσα και την καταξίωσε και στη διάρκειά της και στο τέλος της. Σήμερα αναμένται ακόμη μεγαλύτερη κοσμοσυρροή.

 

Στην πλοκή του «Λιτόχωρο σε κρίση», η υπόθεση του «σκανδάλου MAZARS» μένει σε όσα συνέβησαν πριν καιρό και την απειλή του νυν δημάρχου προς τους πρώην «έχω πόρισμα να σας κλείσω φυλακή». Στην πραγματικότητα, την ροή των πραγματικών γεγονότων που συνεχίζεται άσχετα από το πόσο ο δήμος ασχολείται με τα του Δήμου, μετά από μήνυση του δημάρχου με βάση το «πόρισμα Τζαχάνη», πρόσφατα ασκήθηκαν τρεις διώξεις από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κατερίνης: οι δύο αφορούν εν ενεργεία αιρετούς. Έναν της συμπολίτευσης και έναν της αντιπολίτευσης.

Το τραγούδι της παράστασης πάντως προειδοποιεί:

Ένα ολόκληρο Λιτόχωρο σε κρίση,

κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να προξενήσει.

Γιατί η τρέλα που ‘ναι μέσα στο δικό μας το σκαρί,

κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εκδηλωθεί…

 

 

Η παράσταση επαναλαμβάνεται και σήμερα, την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο: στις 7.30μμ, στην αίθουσα του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου.