Η επόμενη μέρα

για την καθαριότητα, την ανάπτυξη και το λήθαργό μας

σε λίγο η πορεία των συμβασιούχων στο κέντρο του Λιτοχώρου

Η επόμενη μέρα σε ότι αφορά την καθαριότητα -γενικά- και την αποκομιδή των απορριμμάτων -ειδικότερα- στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, καθορίστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες της δημαρχίας Δημόπουλου που σε λίγο συμπληρώνει τρία από τα πέντε χρόνια της. Η συγκυρία της απεργίας των συμβασιούχων και ότι προηγήθηκε και την προκάλεσε, μόνο απίθανη εξέλιξη δεν μπορεί να θεωρηθεί στην Ελλάδα του 2017.

 

Ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί -και σ’ αυτό και σε όλα τα θέματα- μια συχνή πιθανότητα απρόβλεπτων παραγόντων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιβαρύνουν το κάθε πρόβλημα. Πολύ περισσότερο τα χρονίζοντα προβλήματα, όπως η αποκομιδή. Η επιλογή-απόφαση της διοίκησης να υιοθετήσει την ανάθεση σε ιδιώτη θα μπορούσε να είχε δώσει τη λύση, αν ΔΕΝ επιδιωκόταν με τον τρόπο που επιδιώχθηκε και ακυρώθηκε στο τελευταίο στάδιο, με τον αρμόδιο έλεγχο να επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί φωτογραφικού διαγωνισμού. Έκτοτε, η λύση “ιδιώτης” έχασε την ιδιότητα της ολικής μόνιμης θεραπείας και χρησιμοποιείται ως πρόσκαιρη ασπιρίνη. Με τα γνωστά αποτελέσματα: ούτε επαρκές μόνιμο προσωπικό, ούτε ο απαραίτητος στόλος. Ενώ το πρόβλημα “έπιασε ταβάνι”, η διοίκηση του Δήμου -σε ακόμη στενότερα πλαίσια- προσπαθεί τώρα να αποκτήσει μηχανήματα και ανθρώπους.

 

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη μεγάλο κενό. Αυτό της απουσίας της κοινωνίας του Δήμου μας από την ενασχόληση με τα κοινά και τα προβλήματα τα τόσο ζωτικά για τα κοινά. Με διαπιστωμένη πια την αδυναμία της αντιπολίτευσης να επιβάλει κάποια λογική στη διοίκηση ή την επιλογή της να μην είναι καν αυστηρή στην κριτική της, η απουσία αυτή καθίσταται τραγική. Και εδικά το πρόβλημα της καθαριότητας δεν “ακουμπά” μόνο τη δημόσια Υγεία. “Ακουμπά”, είναι σε σφιχτό εναγκαλισμό, με την ανάπτυξη που θέλουμε και δεν βλέπουμε για τον τόπο μας, του οποίου η ανάπτυξη είναι -δεκαετίες τώρα- συνώνυμη του τουρισμού. Παρά την ανάγκη όλων για ανάπτυξη, παρά την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνει η μικρή μας και η μεγαλύτερη ελληνική κοινωνία, συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι η πρόοδος μπορεί να είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση, μια άνωθεν -εκ της κοσμικής εξουσίας, όχι από το θεό- ευλογία που δεν θα ραντίσει όλους, αλλά θα πλημμυρίσει τον έναν, τον καθένα “έξυπνο” χωριστά, με εξαιρετική ακρίβεια.

 

Έτσι, σήμερα, σε λίγη ώρα, οι συμβασιούχοι θα πορευτούν στην πρωτεύουσα του Δήμου μας σχεδόν μόνοι τους, ενώ οι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, ο κόσμος της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και οι δημότες θα απουσιάζουν ή από τα πεζοδρόμια θα πιέζουν “να μαζευτούν τα σκουπίδια”.

 

Λες κι αν μαζευτούν σήμερα, αυτά τα σκουπίδια, θα εξασφαλίσουμε μεθαύριο την μόνιμη και σύγχρονη λύση στο χρονίζον πρόβλημα της αποκομιδής -ειδικά- και της καθαριότητας -γενικότερα-.

 

 

 

 

σημΕτΟ: το παραπάνω ρεπορτάζ-άποψη επρόκειτο να δημοσιευτεί λίγο πριν την πορεία (διαμαρτυρίας) των απεργών-συμβασιούχων του Δήμου, στην οδό Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο. Ένα μικρό, αλλά ζωτικό, τεχνικό πρόβλημα καθυστέρησε τη δημοσίευση κατ’ ένα δεκάωρο. Σε λίγο και το ρεπορτάζ από τη σημερινή κινητοποίηση και τα νεώτερα για την αποκομιδή και τους συμβασιούχους.