14ος Olympus Marathon

22-25 Ιουνίου 2017

44 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, σε υψόμετρο μόλις 3 μέτρων, ως τα 2.780μ., στο «θρόνο των Θεών» και ολοκληρώνεται στο Λιτόχωρο σε υψόμετρο 300 μέτρων, 21 χιλιόμετρα ορεινής διαδρομής, εκ των οποίων πάνω από 2.900 μέτρα ανάβασης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ – ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/06/2017

14ος ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ “OLYMPUS MARATHON

ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

 

Ξεκινά το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017 η 14η διοργάνωση “Olympus Marathon”, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τερματισμό στο Λιτόχωρο, που συνδιοργανώνουν η Π.Ε. Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μαραθώνιος Ολύμπου», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Ο αγώνας πλαισιώνεται από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων (22-25 Ιουνίου 2017), που θα διεξαχθούν στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και το Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης και οι απονομές των αγώνων.

Ο ορεινός μαραθώνιος “Olympus Marathon”, με συνολικό μήκος διαδρομής 44 χιλιόμετρα, ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, σε υψόμετρο μόλις 3 μέτρων, φθάνει ως τα 2.780 μέτρα, κοντά στο «θρόνο των Θεών» στον Όλυμπο, και ολοκληρώνεται στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου, σε υψόμετρο 300 μέτρων, καλύπτοντας 21 χιλιόμετρα ορεινής διαδρομής, εκ των οποίων πάνω από 2.900 μέτρα ανάβασης.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει για μια ακόμη χρονιά μια κορυφαία αθλητική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας, που φέρνει στην Πιερία για ένα τετραήμερο εκατοντάδες δρομείς από όλο τον κόσμο, που καλούνται να ακολουθήσουν τα ίχνη της ιστορίας σε μια δύσκολη ορεινή διαδρομή στον Όλυμπο, το “θρυλικό βουνό των Θεών”. Ο ορεινός μαραθώνιος “Olympus Marathon” δεν αποτελεί μόνο ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός, αλλά και μια εξαιρετική ευκαιρία ευρύτερης ανάδειξης και προβολής του Ολύμπου, ενός βουνού απαράμιλλης ομορφιάς, που έχει ανακηρυχθεί “Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς” από την UNESCO. Ο Όλυμπος αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά brand name της τουριστικής πολιτικής στην Περιφέρειά μας, που στοχεύει να προβάλλει και να κάνει γνωστό παγκοσμίως έναν μοναδικό τόπο, με τεράστιο ιστορικό και συμβολικό φορτίο ανά τους αιώνες.

Ευχαριστούμε το Δήμο Δίου-Ολύμπου και την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Μαραθώνιος Ολύμπου” για την πολύ καλή συνεργασία στην υλοποίηση του 14ου Ορεινού Μαραθωνίου “Olympus Marathon”, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την υποστήριξη, καθώς επίσης και τους μεγάλους χορηγούς που συμβάλλουν αποφασιστικά στην άψογη υλοποίηση μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Ευχαριστούμε επίσης τους αθλητές, τους προπονητές και τους συνοδούς, που δίνουν το “παρών” σε έναν μαραθώνιο με διεθνή ακτινοβολία, αλλά και τους πολίτες και τους επισκέπτες της Πιερίας που ενισχύουν με την παρουσία τους την προσπάθειά μας για την τουριστική προώθηση της περιοχής», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου εξήρε τη σημασία της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι «ο διεθνής αγώνας ορεινού τρεξίματος “Olympus Marathon”, που διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “Μαραθώνιος Ολύμπου” με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Δίου-Ολύμπου, αποτελεί σημαντικό αθλητικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό γεγονός για την Πιερία».

«Μέσα από τη διοργάνωση του “Olympus Marathon” δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους, να γνωρίσουν το σήμα-κατατεθέν της Πιερίας, τον Όλυμπο, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Πιερίας, τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της και πολλά  ακόμη μοναδικά  χαρακτηριστικών που συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της περιοχής μας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας “επενδύει” στον “Olympus Marathon”, που συνδέει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στη διοργάνωση όσο και στους συμμετέχοντες και απευθύνω πρόσκληση στους φίλαθλους πολίτες και επισκέπτες της Πιερίας να υποστηρίξουν και να διαδώσουν, μαζί με τους διαγωνιζόμενους, τα μηνύματα και τα ιδεώδη που πηγάζουν από το “Μαραθώνιο Ολύμπου”», δήλωσε η κ. Μαυρίδου.

 

14ος ορεινός μαραθώνιος “Olympus Marathon”

Ο ορεινός μαραθώνιος “Olympus Marathon” πραγματοποιείται στον Όλυμπο, το μυθικό «βουνό των θεών» την τελευταίο Σαββατοκύριακο κάθε Ιουνίου. Η διαδρομή του αγώνα ακολουθεί την ιερή πορεία των πιστών της αρχαιότητας, οι οποίοι ανέβαιναν από τη λατρευτική πόλη του Δίου στις κορυφές του Ολύμπου στην αρχή του καλοκαιριού για να θυσιάσουν στον υπέρτατο θεό, το Δία και να αποθέσουν τα αφιερώματά τους.

Οι αθλητές ξεκινούν από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου στα 3 μόλις μέτρα υψόμετρο και  φτάνουν ως τα 2.780 μέτρα, περνώντας μπροστά από το «Θρόνο του Δία», μια από τις ψηλότερες και πιο απόκρημνες κορυφές του βουνού, αφού διασχίσουν 21 χιλιόμετρα μέσα σε εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς μονοπάτια του Ολύμπου. Η ανάβαση, σχεδόν αδιάλειπτη και κοπιαστική από την εκκίνηση του αγώνα μέχρι το ψηλότερο σημείο της διαδρομής, καλύπτει σε 21 χιλιόμετρα πάνω από 2900 μέτρα ανάβασης. Ο αγώνας, ο οποίος έχει συνολικό μήκος 44 χιλιόμετρα, ολοκληρώνεται στην πόλη του Λιτοχώρου, ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά θέρετρα της βόρειας Ελλάδας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων και σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου. Η διαδρομή του αγώνα διασχίζει όλη την ανατολική πλευρά του βουνού και η θέα που έχουν οι αθλητές καθώς αγωνίζονται κόβει την ανάσα, στα ψηλότερα σημεία της.

Ο ορεινός μαραθώνιος “Οlympus Marathon” συγκεντρώνει αθλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι καταφθάνουν στο μυθικό βουνό για να λάβουν μέρος σε έναν αγώνα με διεθνή ακτινοβολία και να απολαύσουν ένα βουνό που εκτός από Εθνικό Πάρκο έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO ως ένα «Μνημείο Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς».

 

Επισυνάπτονται το πλήρες πρόγραμμα και η αφίσα της διοργάνωσης


170622 ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ OLYMPUS MARATHON 2017