Θα επιμείνετε στο “ΝΑΙ”, κε δήμαρχε;

ενώ η Πιερία λέει "ΟΧΙ";

ο κύβος -για τις ανεμογεννήτριες στα Πιέρια και τις ευθύνες όσων επιμένουν να καταστρέψουν το μόνο πραγματικό μας κεφάλαιο- θα ριφθεί σήμερα το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης – στις 7.30μμ η συνεδρίαση

Το θέμα των ανεμογεννητριών στους «Πέντε Πύργους» της Κάτω Μηλιάς Πιερίας επανέρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κατερίνης, για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός –καλοκαιρινού- μήνα. Η διοίκηση Χιονίδη επιμένει –ως τώρα- να θέλει να δώσει τη συγκατάθεσή της στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών σε υψόμετρο 1700 μέτρων στα Πιέρια, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και άπειρης οικολογικής σημασίας.

 

Προηγήθηκε η απόπειρα να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πιερικής πρωτεύουσας στις 4 Αυγούστου 2017, η αναιτιολόγητη αναβολή της συζήτησής του και η ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου κατά του έργου, την επόμενη ημέρα. Το θέμα επανέρχεται αύριο, 32ο στην ημερήσια διάταξη των συνολικά 44 θεμάτων, με την ίδια ακριβώς διατύπωση και τον ίδιο εισηγητή:  Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη θέση «Πέντε Πύργοι» της δημοτικής ενότητας Πέτρας του Δήμου Κατερίνης, με σκοπό την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού πάρκου. Εισηγητής: Λάζος Ντόντης, αντιδήμαρχος. Η συνεδρίαση αρχίζει στις 7.30μμ.

Τις τελευταίες μέρες οι αντιδράσεις κατά του ενδεχόμενου το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης  να εγκρίνει την εκμίσθωση της απαιτούμενης έκτασης για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών εντάθηκαν και κορυφώθηκαν, παρά την αυγουστιάτικη ραστώνη και με την κινητοποίηση της τοπικής Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη. Κατά του έργου έχει ταχθεί η δημοτική αντιπολίτευση και μεγάλη συμβολή στις κινητοποιήσεις έχει η γνωστή Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας. Η Επιτροπή απήυθυνε σήμερα ανοιχτή επιστολή «προς όλους τους εκλεγμένους θεσμικούς φορείς του Ν. Πιερίας», μια «τελευταία κραυγή αγωνίας, μια λογική και με ισχυρό το αίσθημα της αδικίας επιστολή προς όλες και όλους εσάς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποφασίζετε για το μέλλον του τόπου μας», όπως χαρακτηριστικα αναφέρει το κέιμενο της επιστολής.

 

Ταυτόχρονα δημοσίευσε υλικό που ξεκαθαρίζει και τις τελευταίες λεπτομέρειες της υπόθεσης, από το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως την πραγματική -σημερινή- εικόνα της περιοχής που επιλέχτηκε να φιλοξενήσει τις πρώτες ανεμογεννήτριες στην Πιερία.

 

Απευθύνουμε μια τελευταία κραυγή αγωνίας, μια λογική και με ισχυρό το αίσθημα της αδικίας επιστολή προς όλες και όλους εσάς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αποφασίζετε για το μέλλον του τόπου μας.

Την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κατερίνης ο αντιδήμαρχος κύριος Ντόντης, θα εισηγηθεί την εκμίσθωση 140 στρεμμάτων βουνού, σε ιδιωτική εταιρία προκειμένου η τελευταία να προχωρήσει στην εγκατάσταση και λειτουργία ενός αιολικού πάρκου 11 ανεμογεννητριών, ενός έργου το οποίο θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια, σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες, στην καταστροφή του βουνού. Τα Πιέρια Όρη, δε θα είναι ποτέ ξανά, όπως τα γνωρίσαμε.

Σύμφωνα με μελέτες η εγκατάσταση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση έργου, θα προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή στον τόπο μας. Και μάλιστα καταστρατηγώντας βασικές διατάξεις της ευρωπαϊκής αλλά και ελληνικής νομοθεσίας για την προστασία των περιοχών Natura και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με αδειοδοτήσεις βασισμένες στην υποβολή ανακριβών στοιχείων και με μελέτες που θα τις χαρακτηρίζαμε, επιεικώς, προσχηματικές.

Εμείς ως κάτοικοι των 2 χωριών, της Κάτω και της Μεσαίας Μηλιάς, και του οικισμού της Άνω Μηλιάς, έχουμε εδώ και καιρό αντιδράσει στο έργο αυτό. Πλήθος πολιτών καθώς και πολιτιστικών ή μη συλλόγων, στηρίζουν την προσπάθειά μας και έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά στην εγκατάσταση ενός τσιμεντένιου δάσους στην περιοχή μας. Ομόφωνα το τοπικό συμβούλιο Μηλιάς, ανεξαρτήτως παρατάξεων και με κοινό γνώμονα το καλό της περιοχής, έχει εισηγηθεί αρνητικά την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Ζητούμε λοιπόν, με την παρούσα ανοιχτή επιστολή τις δημόσιες ξεκάθαρες τοποθετήσεις, χωρίς μισόλογα και χωρίς πολιτικές φανφάρες των θεσμικών φορέων του νομού Πιερίας.

Ζητάμε ένα ξεκάθαρο, ναι ή ένα ξεκάθαρο όχι.

Κυρία Σκούφα, κύριε Καστόρη, κύριε Τζαμακλή, ήρθε η ώρα να τοποθετηθείτε δημόσια. Ως βουλευτές και όχι μέσω της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Κουκοδήμο, οι κάτοικοι των Πιερίων αναμένουν και μία δική σας επίσημη τοποθέτηση.

Κυρία Μαυρίδου, στηρίζετε ναι ή όχι, την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια Όρη;

Στηρίζουν οι περιφερειακοί σας σύμβουλοι, κκ. Τζόβας, Μπιτόπουλος, Τζιμήτρης και Αγγέλου ένα τέτοιο έργο;

Ποια είναι η άποψη σας κύριε Λαγδάρη και κύριε Δημόπουλε; Τα Πιέρια Όρη δεν είναι απλά ένα βουνό της Κατερίνης, είναι υπόθεση όλων των Πιεριέων.

Η ΝΟΔΕ Πιερίας έχει άποψη; Έχει ενημερώσει όλους τους υψηλούς επισκέπτες του νομού μας για το πρόβλημα; Επισκέφτηκε ως θεσμικό πολιτικό όργανο το βουνό, παρουσία επιστημόνων για να ζητήσει ενημέρωση από τους κατοίκους; Κύριε Κουρινιώτη, περιμένουμε την άποψη της ΝΟΔΕ. Είμαστε σίγουροι ότι οι επιστήμονες του κόμματός σας θα μπορέσουν να σας κατατοπήσουν σχετικά.

Ποια είναι η άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πιερίας; Μια δημόσια τοποθέτησή σας θα βοηθούσε πραγματικά στο να καταλάβουμε το τι ακριβώς τουρισμό θέλουμε για την περιοχή μας. Κυρία Λάμπρου – Ξυπτερά, θα συνυπογράφατε ή όχι την καταστροφή των Πιερίων;

Κύριε Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρε του Επιμελητηρίου. Παρακαλούμε σε μια επιτέλους δημόσια τοποθέτησή σας.

Και τέλος, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνης. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήρθε η στιγμή που η υπογραφή σας θα κοστίσει πολύ ακριβά. Η υπόθεση έχει ήδη οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και οδεύει ταχύτατα στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Δεκάδες παρόμοιες υποθέσεις δικαιώνονται και όλοι όσοι τα υπογράφουν καλούνται να αναλάβουν τις διοικητικές ή νομικές τους ευθύνες.

Άραγε γνωρίζετε το θέμα, ή απλώς θα ψηφίσετε θετικά χωρίς να έχετε ολοκληρωμένη άποψη;

Θα βρείτε κάποιοι από εσάς το σθένος να επιχειρηματολογήσετε υπέρ ή κατά ή απλά θα εμπιστευτείτε για ακόμη μια φορά μια ελλειπέστατη εισήγηση; Έχετε μελετήσει τις τεχνικές προδιαγραφές και τα επακόλουθα στο περιβάλλον ενός τέτοιου έργου; Θα αποδείξετε ότι τιμάτε την ψήφο που ο κόσμος σας έδωσε ;

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια αιτήματά της όπως αυτά προέκυψαν από επιστημονικές έγγραφες αναφορές και μελέτες πανεπιστημιακών δασκάλων. Δε θα επιτρέψουμε, τη δημιουργία βιομηχανικής ζώνης στα Πιέρια Όρη. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε πιστοί στα ιδανικά και τις αξίες των παππούδων μας οι οποίοι με αυτοθυσία προστάτεψαν το βουνό από τους εισβολείς. Είμαστε αποφασισμένοι, εις το όνομα των παιδιών μας να προστατέψουμε ό,τι πιο ιερό μας έχει απομείνει. Το δικαίωμά μας να κατοικούμε τη γη μας, να την αγαπάμε, να την φροντίζουμε και να την προστατεύουμε.

Το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, για την μνήμη των παππούδων μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ ΟΡΗ

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη προς ενημέρωση των πολιτών και κυρίως θέλοντας να βάλει ένα τέλος σε επιχειρήματα του τύπου “Στα σημεία τοποθέτησης των ανεμογεννητριών δεν υπάρχουν δέντρα” φωτογράφησε ένα προς ένα τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες βάσει της υπάρχουσας μελέτης της εταιρίας.

Προτείνουμε το ίδιο να κάνουν και όσοι πραγματικά προτίθενται να ψηφίσουν την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου στα Πιέρια Όρη. Στις φωτογραφίες ξεκάθαρα διακρίνονται τα σημεία του παρθένου δάσους τα οποία θα καταστραφούν.

Σε μία φωτογραφία διακρίνεται η καταστροφή του παρθένου δάσους από τοποθέτηση μίας μόνο ανεμογεννήτριας. Ας φανταστούμε τα Πιέρια Όρη με 11 τέτοια σημεία. Τα Πιέρια όρη είναι γνωστά για την πλούσια χλωρίδα τους και κυρίως για τα φυλλοβόλα δάση, καθώς και για ορισμένα σπάνια είδη αγριολούλουδων. Το δάσος είναι χαρακτηρισμένο ως αρχέγονο δάσος οξυάς με πολλά νερά και με πολλές φυσικές πηγές. Η πανίδα τους αποτελείται από συνηθισμένα θηλαστικά, πτηνά, ερπετά και ποικιλία εντόμων. Σε εφαρμογή της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), με κωδικό GR 1250002. Η πανίδα στα Πιέρια Όρη αποτελείται κυρίως από αλεπούδες, κουνάβια, λύκους, σκίουρους, αγριογούρουνα, λαγούς, μικρά αρπακτικά πουλιά, πέρδικες, ορτύκια και άλλα πτηνά. Επίσης υπάρχουν ερπετά, όπως φίδια, χελώνες, σαύρες κλπ. Από εδώ περνά το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4 το οποίο διασχίζει τα Πιέρια Όρη και συνεχίζει προς τον Όλυμπο.

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών καλεί όλο τον κόσμο να συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου. Αν τελικά το δάσος μας καταστραφεί, θα φταίμε όλοι μας. Θα φταις κυρίως εσύ.

 

Η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη


Το δάσος της Μηλιάς είναι ιδιοκτησία των κατοίκων της.

 

Το κτήμα της Μηλιάς, τμήμα του οποίου αποτελεί και το δάσος, μεταβιβάσθηκε λόγω αγοραπωλησίας «με χατζέτιον» «εις τους κατοίκους της Μηλιάς» υπό της Ζουπεϊδέ Χανούμ  κατά το έτος 1826.  Ακολούθησαν σκληροί    δικαστικοί αγώνες, μέχρι την έκδοση της  υπ΄αριθμ 65/21-10-1925 απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου του Υπουργείου Γεωργίας (Ν. 2201/1920) η οποία αναγνώρισε    ότι το δάσος της Μηλιάς είναι ιδιωτικό και ανήκει στην Κοινότητα Μηλιάς.

Το δάσος αυτό, το οποίο αποτελεί κόσμημα για την περιοχή,  οι Μηλιώτες το προστατεύσαν και το διαφύλαξαν για να το παραδώσουν στις επόμενες γενιές. Αναφέρεται ότι λιθοβόλησαν αρκετές φορές τους Τούρκους μπέηδες οι οποίοι δια της βίας προσπάθησαν να τους το πάρουν.

 Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνετε, ας σκεφθούν καλύτερα οι όποιοι επίδοξοι καταπατητές. Θα απαντήσουμε «μολών λαβέ»

 

MHLIA DASOS

 

 

Στον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους ΚΑτερίνης απευθύνεται η επιστολή κατοίκου της Κάτω Μηλιάς που έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Αγώνα. Ο ανώνυμος επιστολογράφος και διαβεβαιώνει ότι επιλογή των κατοίκων της περιοχής είναι να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στους “Πέντε Πύργους” και προσθέτει στοιχεία στον προβληματισμό. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για αναζήτηση και ποινικών ευθυνών.

Κύριε Δήμαρχε
Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Παρακαλούμε να μας διαθέσετε λίγα λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας και να διαβάσετε αυτήν την επιστολή μας.
Την υπογράφουμε εμείς οι κάτοικοι της Μηλιάς, που είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση του «αιολικού πάρκου» στα Πιέρια όρη και πιστέψτε το είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία.
Εμείς που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στα μέρη αυτά, αγαπάμε τον τόπο μας και τον γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Επειδή οι περισσότεροι από εσάς ίσως να μην έχετε ποτέ ανέβει στο βουνό μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για μερικά θέματα που σχετίζονται με την «αξιοποίηση» και την «ανάπτυξη» της υποβαθμισμένης όπως αναφέρουν οι ενδιαφερόμενοι για το έργο , περιοχής.
Κατά πρώτον, πρόκειται για μυθικό στην κυριολεξία βουνό, γενέθλιο τόπο και κατοικία των Μουσών, γι’ αυτό και το όνομα Πιερίδες. Η μυθολογία, η ιστορία, η λογοτεχνία, η παράδοση μας το υμνούν από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Πιερίδες Μούσες, πύργος των Λαζαίων, ο σταυρός του Πατροκοσμά του Αιτωλού… 
Η Άνω Μηλιά που θίγεται άμεσα και βάναυσα από το προγραμματισμένο φαραωνικό κατασκεύασμα, είναι χαρακτηρισμένη ιστορικός οικισμός και θα έπρεπε να τιμάται από την πιερική κοινωνία, αφού έχει το μοναδικό μνημείο του αγώνα του ’21 και εδώ δόθηκε μάχη ανάλογη της Αλαμάνας και της Γραβιάς για την απελευθέρωση , μόνο που δεν της αποδόθηκε ποτέ η αξία της.
Η συγκεκριμένη περιοχή που προορίζεται για παραχώρηση, όπως και ολόκληρο το κατάφυτο βουνό των Πιερίων, έχει σπάνια πανίδα και χλωρίδα που θα έπρεπε να σεβόμαστε και να προστατεύουμε. Πολλά από τα είδη αυτά προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.
Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως ο εμπλουτισμός με το υδάτινο στοιχείο του ρέματος που καταλήγει στην Μηλιά, προέρχεται εξολοκλήρου από το λεγόμενο ανήλιο, όπου κάθε 50-100 μ. εμφανίζεται και ένα ρυάκι, μια πηγή. Αντίθετα το προσήλιο απέναντι δεν υπάρχει – σε αντίστοιχου μεγέθους έκταση – ούτε ένα ρυάκι, ούτε ένα ρέμα με νερό. Αν η κορυφή αυτής της περιοχής πακτωθεί με τσιμέντο ποιος πιστεύει ότι δεν θα διαταραχθεί το σύστημα που μας εξασφαλίζει νερό για ύδρευση και άρδευση όλης της περιοχής και όχι μόνο. Και μόνο αναλογιζόμενοι αυτό το ενδεχόμενο θα έπρεπε να αποτρέψετε όποια σκέψη για επέμβαση.
Η εμπειρία από βόρειες χώρες, (Γερμανία- Δανία) που έχουν μακρά παράδοση στην αιολική ενέργεια, όπου βέβαια δεν καταστρέφονται δάση με την τοποθέτησή τους, δείχνει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι καθόλου μικρές. Στην Δανία άρχισαν να κατασκευάζονται αρδευτικά δίκτυα καθώς η ξηρασία σε περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν ανεμογεννήτριες είναι καινούργιο φαινόμενο.
Για την αναγκαιότητα του έργου στο συγκεκριμένο χώρο δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία (π.χ. το αιολικό δυναμικό, η ωφέλεια στην ηλεκτροδότηση της χώρας, η τήρηση των όρων δόμησης, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη κ.λ.π.) Απομένει ένα και κύριο: να μοιραστούν τα πολλά χρήματα που θα διατεθούν από ευρωπαϊκούς πόρους.
Είμαστε σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο οποίο ανατέθηκε η μελέτη για την διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη του κοινοτικού δάσους. Είμαστε αποφασισμένοι να καταφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κυρίως γιατί δεν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες κατά την παραχώρηση της έκτασης. Δεν εξήγησαν ποτέ ούτε ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για την «ανάπτυξη» που της επιφυλάσσουν. 
Να είστε σίγουροι πως δε θα κάνουμε πίσω μέχρι να αποτραπεί το σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Ένας κάτοικος της Μηλιάς.


Στην ανοιχτή επιστολή-έκκληση της Επιτροπής απάντησαν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις βουλευτές Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ και –μέχρι στιγμής, αργά βράδυ 31ης Αυγούστου 2017- κανείς άλλος αιρετός, παρά και τις συγκεκριμένες αναφορές στην επιστολή.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΑ ΠΙΕΡΙΑ

 

 Αξιοποίηση των ΑΠΕ για τη σωτηρία και όχι την καταστροφή του περιβάλλοντος

Σε απάντηση της πρόσφατης Ανοιχτής επιστολής της Επιτροπής Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, που μας ζητά να τοποθετηθούμε δημόσια, με ένα «ξεκάθαρο ΝΑΙ, ή ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ»  στην εγκατάσταση και λειτουργία του αιολικού πάρκου,

υπενθυμίζουμε ότι το έχουμε πράξει εδώ και καιρό με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο και οι τρείς μαζί, με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, που καταθέσαμε στη Βουλή, εξετάζοντας τις δυνατότητες ακύρωσης της άδειας η οποία εκδόθηκε το 2014 από την τότε Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ο καθείς ξεχωριστά, με δημόσιες δηλώσεις μας, με τη συμμετοχή μας σε εκδηλώσεις της Επιτροπής Αγώνα και με την έμπρακτη στήριξή μας στον δικαστικό της αγώνα.

Κι αυτό, όχι γιατί είμαστε εναντίον των επενδύσεων και μάλιστα επενδύσεων σε ανανεώσιμες, καθαρές  πηγές ενέργειας, αλλά γιατί πιστεύουμε  ότι αυτές δεν πρέπει να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έρχονται να λύσουν.

Γιατί πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση του αέρα για παραγωγή ενέργειας έχει προβλεφθεί για να σώσει το φυσικό περιβάλλον που μας φιλοξενεί και όχι για να το καταστρέψει.

Χαιρετίζουμε λοιπόν για μια ακόμη φορά την επιμονή της Επιτροπής Αγώνα και των κατοίκων της περιοχής και καλούμε κι εμείς τον Δήμαρχο Κατερίνης και τους Δημοτικούς Συμβούλους (από τους οποίους εξαρτάται πλέον η αποτροπή του έργου), να σεβαστούν την ομόφωνη απόφαση του Τ.Σ Μηλιάς και τη δεδηλωμένη αντίδραση των κατοίκων και να μην προχωρήσουν στην παραχώρηση της δασικής έκτασης για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια.

Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας
Ελισσάβετ (Μπέττυ)Σκούφα
Χαρίλαος  Τζαμακλής
Αστέριος Καστόρης

 

Το πιθανότερο είναι ότι το θέμα θα εισαχθεί κανονικά αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, οπότε και τρία είναι τα πιθανά σενάρια της κατάληξης της συζήτησής του:

  1. Απόσυρση –και πάλι- του θέματος με αόριστη αναβολή για το μέλλον
  2. Συζήτηση και μη έγκριση της εκμίσθωσης, με τις ψήφους και της συμπολίτευσης (η ομόφωνη απόφαση του τριμελούς τοπικού συμβουλίου προέρχεται από δύο συμοβύλους της παράταξης Χιονίδη και έναν της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ)
  3. Εμμονή του δημάρχου και της παράταξής του να εγκρίνουν την εκμίσθωση.

Ήδη, η Επιτροπή και όσοι κινητοποιήθηκαν και κινητοποιούνται κατά των ανεμογεννητριών έχουν ξεκαθαρίσει ότι την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακολουθεί -αν χρειαστεί- και προσφυγή στα ευωπαϊκά δικαστήρια κατά της επένδυσης. Είναι η πρώτη φορά που οι πολέμιοι μιας “επένδυσης” καταστροφικής για το φυσικό περιβάλλον της Πιερίας κάνουν λόγο για τις ποινικές ευθύνες όσων υπηρεσιακών παραγόντων αδειοδοτούν έργα με μελέτες που αποδεικνύονται ελλιπείς ή παραβιάζουν την νομοθεσία.

Στην περίπτωση των αποβλήτων ιαπωνικής εταιρείας και την προσάθειά τους να θαφτούν στους προποδες του Ολύμπου ως υλικό αποκατάστασης, την -πολιτική- ευθύνη είχε αναλάβει τότε η αντιπεριφεριεάρζης για τα κενά και τις ελλείψεις της αδειοδότησης. Ευθύνες για την Αντιπεριφέρεια και στελέχη της υπάρχουν και στην περίπτωση του -πάλαι ποτέ- οικοτουριστικού πάρκου “Τηθύς” στους Ν. Πόρους και έχουν καταλογιστεί από αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή, αλλά παραμένει άγνωστο αν ποτέ καταλογίστηκαν και οι ανάλογες ποινικές ευθύνεςκ ια κατηγορίες. Στην περίπτωση δε της δημιουργίας του mall στο Βαρικό, ο νόμος δίνει την δυνατότητα αδειοδότησης από την Περιφέρεια, χωρίς την παραμικρή έγκριση απο τον Δήμο στον οποίο κατασκευάζεται το έργο. Είχε προηγηθεί βέβαια η …μεταμεσονύχτια μικρή αλλαγή σε νόμο που έδιεν την ευχέρεια αλλαγής της χρήσης γης δίπλα στην εθνική οδό.