Σιωπή για τις ασχήμιες και τον προπηλακισμό και…

απάντηση Καστόρη με Κέντρο Ακτινιδιάς

γιατί οι οργανωτές υποβάθμισαν τη Γιορτή; γιατί η Πιερία (πολιτικοί και “ΜΜΕ” της) δεν εντόπισαν και τον παραγκωνισμό και τον προπηλακισμό; θεσμοθετήσανε τη βία ως πολιτική πρακτική/δημόσια συμπεριφορά.?

Δύο μέρες μετά τα εγκαίνια της 15ης Γιορτής Αγρότη-Κριτσμά στην Καρίτσα, η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας απάντησε με ανακοίνωσή της στα όσα συνέβησαν στην τελετή και σε βάρος των τριών εν ενεργεία βουλευτών του κόμματος, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της τοπικής ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Ιωάννης Κουρινιώτης και δυο εν ενεργεία βουλευτές –και πρώην υπουργοί- της ΝΔ, ο ένας επίσης βουλευτής Πιερίας.

 

Το πρόβλημα του ποιος θα εγκαινιάσει την 15η Γιορτή ήταν ήδη γνωστό από μέρες και η λύση Γεωργαντά είχε ήδη εξεταστεί και σιωπηλά απορριφθεί. Η λύση Γεωργαντά επιστρατεύτηκε όταν –κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- οι οργανωτές αναζήτησαν προσωπικότητα για να εγκαινιάσει την Έκθεση, αφού προηγουμένως επέλεξαν να μην καλέσουν κανένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Είχε προηγηθεί προσπάθεια –των οργανωτών- να «πετάξουν το μπαλάκι» στην ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τους τρεις βουλευτές του νομού, αλλά οι χρόνοι ήταν απαγορευτικοί για την πρόσκληση οποιουδήποτε και αυτό τόσο δεδομένο και λογικό που δεν υπήρξε καμία αντίδραση στο «θεωρείτε ότι τώρα που μας το ζητάτε… υπάρχουν χρονικά περιθώρια να επιτευχθεί κάτι;»

Ήταν φυσιολογικό να μην είναι δυνατό να προσέλθει κάποιος σημαντικός παράγοντας, σχετικός με τα αγροτικά. Και σίγουρα, κανείς που ένα χρόνο πριν προσβάλλεται και υποτιμάται με άθλιο τρόπο από περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και δήμαρχο, δεν έχει την διάθεση να ανατρέψει και πρόγραμμα και υποχρεώσεις για να εξυπηρετήσει κάποιους που τον προσέβαλαν όπως οι παραπάνω… Υπάρχει δε και η πιθανότητα, ο οργανωτής να ποντάρισε στην …αυτόματη έλευση κάποιου κυβερνητικού στελέχους στην Καρίτσα, αλλά αυτό μάλλον θα παραμείνει μυστικό…

Ο Δήμαρχός ΜΑΣ απευθύνθηκε στη ΝΔ για λύση και έτσι εμφανίστηκε ο κος Γεωργαντάς. Η παρουσία του στην περιοχή ήταν εξασφαλισμένη… λόγω γάμου (κομματικού στελέχους της Κατερίνης). Κι έτσι φτάσαμε στο βράδυ του Σαββάτου, σε προσκλήσεις που δεν ανέφεραν ποιος θα κάνει τα εγκαίνια, κτλ. Το δελτίο Τύπου του Δήμου ΜΑΣ περιγράφει ότι τα εγκαίνια έκανε η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου κι έτσι πράγματι συνέβη. Απλώς, για να συμβεί αυτό, ο Δήμαρχός ΜΑΣ πήρε το ψαλίδι των εγκαινίων αποτο χέρι του κου Γεωργαντά και το παρέδωσε στην κα Μαυρίδου για να κοπεί επιτέλους η κορδέλα. Ως τη στιγμή που οι παρευρισκόμενοι κλήθηκαν ΟΛΟΙ να κάνουν τα εγκαίνια, κανείς δεν γνώριζε ποιος θα τα κάνει. Οι επίσημοι είχαν ενημερωθεί ότι θα τα κάνουν «ο Δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης». Μετακινήθηκαν όλοι οι επίσημοι προς την κορδέλα στην είσοδο, από το χώρο των ομιλιών και ενώ εκεί κλήθηκαν –δια βοής- όλοι οι βουλευτές να κάνουν τα εγκαίνια, ως να προσεγγίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είδαν τον κο Γεωργαντά να παίρνει το ψαλίδι… Και παρέμειναν σε απόσταση. Και αποχώρησαν από την υπόλοιπη τελετή. Και παραπονέθηκαν εκείνη τη στιγμή στους οργανωτές. Ή καλύτερα συνδιοργανωτές, δηλαδή τον Δήμο ΜΑΣ και την Αντιπεριφέρεια. Άμεσο αποτέλεσμα των παραπόνων ήταν η διαρροή από την Αντιπεριφέρεια του «εμείς δεν ξέρουμε τίποτα, εμείς μόνο το κρασί προσφέραμε….»

Η Πιερία δέχεται τα νέα ήθη και τους νεωτερισμούς Δημόπουλου στην δημόσια συμπεριφορά δημοσίων προσώπων;

Ένα από τα αποτελέσματα των παραπάνω ήταν και ο απρόκλητος δημόσιος προπηλακισμός Καστόρη από το Δήμαρχό ΜΑΣ. Και για τα δύο επεισόδια, ο Δήμος ΜΑΣ δεν ανακοίνωσε το παραμικρό, ενώ εξέδωσε δύο δελτία Τύπου για την 15η Γιορτή και την επιτυχία της… Δύο μέρες αργότερα εκδόθηκε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και την επομένη ανακοίνωση της ΝΕ της «Λαϊκής Ενότητας». Κανένα άλλο κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός δεν ασχολήθηκε με τα της Γιορτής στην Καρίτσα. Ούτε με τα των εγκαινίων, ούτε -κυρίως- με τον προπηλακισμό Καστόρη. Ούτε ο τέταρτος των βουλευτών μας και γνώστης όλων των λεπτομερειών που αφορούν την 15η Γιορτή, ούτε η Αντιπεριφέρεια, ούτε η σύμπασα παρούσα στη Γιορτή ΝΟΔΕ, εξέδωσαν κάποια ανακοίνωση. Ούτε πέρυσι το έπραξαν, όταν σε αναλόγου κάλλους συμπεριφορές πρωταγωνιστούσε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο οποίος απουσίαζε φέτος, πιθανώς γιατί δεν είχε κάποια υποχρέωση στην περιοχή (γάμο), όπως πέρυσι.

Και αν τα των εγκαινίων είναι πράγματι γελοία με ευθύνη του συνδιοργανωτή Δημάρχου μας και δεν τους πρέπει ενασχόληση δημόσια, έστω και με τη μορφή μιας ανακοίνωσης, μπορεί να πει κάποιος το ίδιο και για τον προπηλακισμό Καστόρη; Εσείς κε Κουκοδήμο, θα το ανεχόσασταν να προπηλακιστείτε με τον ίδιο τρόπο από τον όποιο δήμαρχο;;; Έχει συμβεί να παρέμβετε –τηλεφωνικά, έστω- σε δήμαρχο για σοβαρό πολιτικό και διοικητικό και κοινωνικό θέμα;;;
Το συμπέρασμα είναι αναπόδραστο: κανείς πολιτικός και κανένας πολιτικός φορέας δεν εντόπισε ως θέμα και δεν ασχολήθηκε με τον προπηλακισμό βουλευτή απο δήμαρχο. Το παράξενο είναι ότι ούτε ο ίδιος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο ίδιος ο βουλευτής… Άρα, η Πιερία, σε επίπεδο πολιτικών οργανώσεων/εκπροσώπων, είναι πανέτοιμη για την υιοθέτηση της βίας ως μέρος -έστω- της πολιτικής-δημόσιας συμπεριφοράς δημοσίων προσώπων και μάλιστα αιρετών. Οι πολίτες την έχουμε υιοθετήσει ήδη…

 

Στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ για τα εγκαίνια (κοινή δήλωση ΝΕ και των τριών βουλευτών), επισημαίνονται παράλληλα μερικά από τα πραγματικά προβλήματα των αγροτών της Πιερίας και η προσπάθεια της τοπικής ΝΔ να μην υπάρξει επαφή των αγροτών μας με τους φορείς του κλάδου τους. Απαντώντας στις επιδιώξεις αυτές της τοπικής ΝΔ , ο Αστέριος Καστόρης ενημέρωσε –στις 4.9.2017- για την κατάθεση ερώτησης για το ακτινίδιο προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ με σημερινή του ανακοίνωση έκανε γνωστή την δημιουργία Κέντρου Ακτινιδιάς στην Πιερία και την χρήση των ψυγείων της ΕΑΣ για τις ανάγκες του Κέντρου αυτού.

 

Η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΩΝ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ.

 

Στα εγκαίνια της Γιορτής του Αγρότη στην Καρίτσα ζήσαμε και φέτος,για δεύτερη χρονιά, την αγωνία των διοργανωτών να μετατρέψουν μια εκδήλωση αφιερωμένη στον αγρότη της Πιερίας σε κομματική γιορτή της Ν.Δ.

Ειλκρινά δεν γνωρίζουμε αν η ιδέα ήταν των δύο συνδιοργανωτών, του Δήμου Δίον – Ολύμπου και της Αντιπεριφέρειας ή απλά τους την επέβαλε ο γραμματέας της ΝΟΔΕ και υπάκουσαν στα κελεύσματα και στις εντολές του.

Γιατί είναι αδιανόητο να μην έχουν καλέσει στην εκδήλωση κανέναν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή τους εποπτευόμενους φορείς π.χ ΕΛΓΑ, πράγμα που γινόταν κάθε χρόνο από την αρχή της συγκεκριμένης γιορτής, αδιαφορώντας για το αν η επίσκεψή του και η συμμετοχή στην καθιερωμένη σύσκεψη με τους αγροτικούς φορείς, έλυνε θέματα αγροτών του Νομού μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι φέτος με το φαινόμενο “Μέδουσα”υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που προσπαθούν να το λύσουν οι βουλευτές του νομού. Δεν θα βοηθούσε μία σύσκεψη με τον πρόεδρο ή αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ;

Είναι σημαντικότερη η μετατροπή της γιορτής σε κομματικό πανηγυράκι από την λύση προβλημάτων;

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα κομματικά μας στελέχη γνωρίζαμε το τι ήθελαν να κάνουν οι διοργανωτές.Τιμώντας όμως τους αγρότες του Νομού μας αποφασίσαμε να μετέχουμε στα εγκαίνια της έκθεσης και σε περίπτωση που τελικά επέμεναν οι διοργανωτές τα εγκαίνια να γίνουν από τον βουλευτή Κιλκίςτης ΝΔ κ.Γεωργαντά, να αποχωρήσουμε.

Αυτό και πράξαμε, επισκεπτόμενοι όμως παράλληλα όλα τα περίπτερα, συνομιλώντας με τους αγρότες και τους φορείς που μετείχαν στην έκθεση και αποκομίζοντας ένα πολύ θετικό κλίμα και ταυτόχρονα, αγανάκτηση για την προσπάθεια των διοργανωτών να βάλουν κομματική ταμπέλα στην γιορτή τους.

Σε όλη την μέχρι τώρα θητεία τους οι βουλευτές του Νομού και ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας δεν απέκλεισαν ποτέ κανέναν από το να συνομιλήσουν μαζί του και να συνεργαστούν λύνοντας προβλήματα, ανεξάρτητα της κομματικής τοποθέτησης. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αυτοδιοικητικοί του Νομού, αλλα και οι συνδικαλιστές και οι αγρότες.

Για εμάς, πάνω από όλα υπάρχει η κοινή προσπάθεια όλων να λύνονται προβλήματα πέρα απο μικροκομματικές λογικές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, για πολλά πολλά ακόμη χρόνια, μακριά από φανταχτερές κουστωδίες και μικρόνοες μικροκομματικές πρακτικές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μας δέχεστε αλλά μας ανταποδέχεστε,έχετε συνηθίσει διαφορετικά, πάντα κοντά στην εξουσία ,με ότι αυτό συνεπάγεται.

Θα μας αποδέχεστε λοιπόν για πολλά πολλά ακόμα χρόνια και παρακαλούμε πολύ να αρχίσετε να το συνηθίζετε.

 

Ν.Ε ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΠΙΕΡΙΑΣ

ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ(ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΑΣΤΟΡΗΣ

 

 

Η ανακοίνωση της ΝΕ Λαϊκής Ενότητας

 

Χωρίς ίχνος ντροπής

Αλληλοκατηγορούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πάνω από το πτώμα της αγροτιάς για το κόψιμο της κορδέλας.

Οι διεκπεραιωτές των μνημονίων αφού του συρρίκνωσαν το εισόδημα, τον φορολόγησαν ανελέητα, του επέβαλαν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αύξησαν το ΦΠΑ σε λιπάσματα και φάρμακα, τον εξάρτησαν ακόμη περισσότερο στις αρπακτικές συμπεριφορές των εμπόρων, τον κυνήγησαν στους δίκαιους ξεσηκωμούς του, έκαναν την γεωργική απασχόληση ασύμφορη και τον έδιωξαν από τα χωράφια, αδιαφόρησαν στις αγωνίες του, τώρα θέλουν το χειροκρότημά του.

Θέλουν να κόβουν κορδέλες πάνω στο πτώμα του. Με ψεύτικες υποσχέσεις. Αναζητώντας ψήφους επιβίωσης.

Από κοινού ψήφισαν τα μνημόνια και θα ‘πρεπε να ντρέπονται και να κρύβονται. Αντ΄ αυτού κοκορομαχούν.

Σύντομα όμως θα κριθούν για τον όλεθρο που έσπειραν στην κοινωνία.

 

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211
email: laikienotita.pierias@gmail.com

 

Οι ανακοινώσεις Καστόρη

 

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη

Μέτρα για την προστασία της ποιότητας του ελληνικού ακτινιδίου

Την ανάγκη  να ληφθούν συγκεκριμένα  μέτρα για να προστατευτεί η ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου και να αποτραπεί η απώλεια της προστιθέμενης αξίας του, επισημαίνει, σε ερώτηση που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ  Στέργιος Καστόρης.

Αναλυτικά η  ερώτηση, που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με τη συνυπογραφή άλλων 27 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει:

Σοβαρά προβλήματα, που χρήζουν επειγόντως ιδιαίτερης προσοχής, αντιμετωπίζει το ακτινίδιο, ένα από τα πλέον εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Η καλλιέργεια ακτινιδίου είναι μια δυναμική και κερδοφόρα καλλιέργεια, που αποφέρει σημαντικά έσοδα, τόσο στους αγρότες, όσο και στο δημόσιο, έσοδα άκρως απαραίτητα και κρίσιμα ειδικά αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η παραγωγή ακτινιδίου καθιστά τη χώρα μας τρίτη παγκοσμίως παραγωγό χώρα μετά τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία, με το ελληνικό ακτινίδιο να τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης ως προς την ποιότητά του.

Ωστόσο, μια σειρά κίνδυνοι, εδώ και καιρό έχουν εντοπιστεί και επισημανθεί από τους παραγωγούς και τους συνεταιριστικούς φορείς, και μπορεί να αποβεί ολέθριο, αν αυτοί δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα:

– Η μη τήρηση των αποφάσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των κατά τόπους ΔΑΟΚ (Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που ορίζουν την περίοδο κοπής, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του ελληνικού ακτινιδίου. Η παράνομη πρόωρη κοπή και εμπορία δίνει τη δυνατότητα σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα να διαθέτουν ποιοτικά υποβαθμισμένα ακτινίδια στην αγορά, με συνέπεια τη δυσφήμιση του προϊόντος και τον αποκλεισμό του από ξένες αγορές.

Η παράνομη, χωρίς τυποποίηση, εξαγωγή ακτινιδίου σε ακατάλληλες, επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, η οποία ενέχει  σοβαρούς φυτοϋγειονομικούς κινδύνους μεταφοράς και διασποράς ασθενειών. Ένας από τους σοβαρούς  κινδύνους είναι η μετάδοση του φυτοπαθογόνου βακτηρίου Pseudomonas syringae pv. Actinidiae (PSA), που εμφανίστηκε στην Ιταλία. Σύμφωνα με γνωμάτευση και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου η χρήση παλετοκιβωτίων ενέχει τον κίνδυνο  διασποράς του βακτηριδίου αυτού και μπορεί να απειλήσει τις καλλιέργειες της χώρας μας. Οι παράνομες, αυτές πρακτικές εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων διογκώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και η ανεπάρκεια αποθηκευτικών χώρων (ψυγείων) αναγκάζουν πολλούς παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους κατευθείαν από το χωράφι σε ανεξέλεγκτα εμπορικά δίκτυα.

Η χωρίς τυποποίηση εμπορία και εξαγωγή ακτινιδίων, εκτός από φυτοϋγειονομικούς κινδύνους, ενέχει και μια σειρά άλλους σοβαρούς κινδύνους όπως απώλεια θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες (από την απουσία εργασιών διαλογής, συσκευασίας, αποθήκευσης) και εσόδων για το δημόσιο (από τον Φ.Π.Α κ.λ.π).

Τα φαινόμενα αυτά έγιναν πολλές φορές αντικείμενο καταγγελιών από συνεταιριστικούς φορείς των ακτινιδιοπαραγωγών. Η πάταξή τους ωστόσο φαίνεται πως προσκρούει στη «διασπορά» αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα  τους πλημμελείς ή και ανύπαρκτους ελέγχους στα διάφορα στάδια παραγωγής και διακίνησης.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή, στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, την έρευνα και την τυποποίηση-μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους εκπροσώπους των ακτινιδιοπαραγωγών (σε συνάντηση που είχε  μαζί τους, στις 18/9/2016) πως η διαχείριση της παραγωγής του ακτινιδίου επιβάλλεται να γίνει «με σοβαρότητα και στοχευμένο στρατηγικό σχεδιασμό»

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

–              Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα έχει προχωρήσει το υπουργείο για τον έλεγχο α) της παράνομης πρόωρης κοπής και β) της παράνομης  χωρίς τυποποίηση εμπορίας και εξαγωγής των ακτινιδίων.

–              Υπάρχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του μητρώου εμπόρων, που θα βάλει οριστικό τέλος στη δραστηριότητα αφερέγγυων και ανεξέλεγκτων δικτύων εμπορίας και εξαγωγής ακτινιδίων;

–              Ποια συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ακτινιδιοπαραγωγών και των συνεταιριστικών τους φορέων περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, προκειμένου να παραμένει στις τοπικές κοινωνίες  και στη χώρα η προστιθέμενη αξία του προϊόντος;

 


 

Θετική ανταπόκριση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
σε πρόταση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη για:

 Δημιουργία Κέντρου Ακτινιδιάς στην Πιερία

 

.. και παραχώρηση της χρήσης των ψυγείων της ΕΑΣ Πιερίας στη Διεπαγγελματική Ακτινιδίου

Τη θετική ανταπόκριση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρήκε η πρόταση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ακτινιδιάς, με έδρα την Πιερία, προκειμένου να στηριχτεί ολόπλευρα η παραγωγή και εμπορία του δυναμικού αυτού αγροτικού προϊόντος.

Σε υπόμνημα, που κατέθεσε χθες στο Υπουργείο ο βουλευτής Πιερίας, εκτιμά ότι η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου, με αντικείμενο όχι μόνο την επιστημονική μελέτη και έρευνα, αλλά και την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών και την ενημέρωση για τα αναπτυξιακά- επενδυτικά προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης -εκσυγχρονισμού, τα προγράμματα προβολής-προώθησης προϊόντων, μέχρι τις διαδικασίες ίδρυσης, αναγνώρισης και στήριξης ομάδων παραγωγών, θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το ακτινίδιο.

Αναλυτικά στο υπόμνημά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο κ. Καστόρης αναφέρει:

Κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας, είναι πλέον παγκόσμια δύναμη στο ακτινίδιο, καθώς κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την παραγωγή, ενώ πλασάρεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως όσο αφορά τις εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος, η ποιότητα του οποίου τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης.

Η πορεία αυτή προς την κορυφή ξεκίνησε από την Πιερία, όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 φυτεύτηκαν στην περιοχή τα πρώτα δέντρα ακτινιδιάς κι όταν, η επέκταση της καλλιέργειας, λόγω της καλής προσαρμογής στο μικροκλίμα της περιοχής, άρχισε να αποκτά σημαντική εμπορική σημασία και να εμφανίζει τις μεγάλες προοπτικές της για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Γρήγορα η κερδοφόρα καλλιέργειά της κατέκτησε κι άλλους νομούς της βόρειας Ελλάδας κυρίως, με την Πιερία, ωστόσο, να κρατά μέχρι σήμερα την πρωτοπορία τόσο στην παραγωγή (με 30.000 στρέμματα),  όσο και στις εξαγωγές του προϊόντος.

Η αλματώδης, όμως,  πορεία του κερδοφόρου αυτού φρούτου, αλλά και οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, γεννούν καινούργιες ανάγκες  που πρέπει επειγόντως να καλυφθούν, προκειμένου να συνεχίσει να συμβάλλει στην οικονομία της χώρας και στην παραγωγική ανασυγκρότησή της.

Καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό, θα μπορούσε να παίξει η δημιουργία ενός Κέντρου Ακτινιδιάς, με έδρα την Πιερία, τον τόπο όπου πρωτοξεκίνησε και συνεχίζει να δείχνει την εύνοιά του το προϊόν του, χάρη βέβαια και στο σεβασμό και την προσοχή που του ανταποδίδουν και  οι παραγωγοί του και οι συνεταιριστικοί τους φορείς.

Ένα τέτοιο Κέντρο, με αντικείμενο τόσο την επιστημονική μελέτη και έρευνα (βελτίωση της  καλλιέργειας και των μεθόδων της, αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών), όσο και την εκπαίδευση και κατάρτιση των παραγωγών, αλλά ακόμη και την ενημέρωση για τα αναπτυξιακά- επενδυτικά προγράμματα, τα σχέδια βελτίωσης -εκσυγχρονισμού, τα προγράμματα προβολής-προώθησης προϊόντων, μέχρι τις διαδικασίες ίδρυσης, αναγνώρισης και στήριξης ομάδων παραγωγών, θα μπορούσε να διαφυλάξει την ποιότητα του προϊόντος (κυρίαρχο ζητούμενο για τις εξαγωγές, αλλά και για την προστασία των καταναλωτών εξωτερικού και εσωτερικού), να αυξήσει τα εισοδήματα των παραγωγών και των συνεργατικών τους φορέων, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε έναν ευρύτερο κύκλο εργασιών γύρω από το προϊόν και εν τέλει να βοηθήσει στη μεγαλύτερη συμβολή του στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και συνεπώς της χώρας.

Η παραπάνω πρόταση του βουλευτή φαίνεται πως βρήκε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προστασία και στήριξη αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, θετική ήταν η ανταπόκρισή του και στην πρόταση του βουλευτή να δοθούν για χρήση τα ψυγεία της ΕΑΣ Πιερίας (αμέσως μετά τη λήξη του συμβολαίου με ιδιώτη) στην Διεπαγγελματική Ακτινιδίου, προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές στήριξης της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος.