Κανένα έργο και καμία “ανάπλαση”

"ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ, ΓΙΑ ΜΑΣ"

“Για κάποιους περαστικούς είναι απλώς έργα. Για εμάς είναι το σπίτι μας και το ψωμί μας, και αυτό σκοπεύουμε να γίνει σαφές. Ελάτε.”

 

Αν οι αιρετοί μας άρχοντες εννοούσαν όσα ανερμάτιστα λένε –δεκαετίες τώρα- περί ανάπτυξης και τουρισμού, κορυφαίας παγκοσμίου αξίας της περιοχής μας και διάφορα άλλα παραπλανητικά, το θέμα που θα μας απασχολούσε τους δύο μήνες που παρήλθαν ανεπιστρεπτί θα ήταν η τύχη του ΧΥΤΑ μας. Και αν θα επεκταθεί ή θα μεταφερθεί αλλού. Και θα ‘χε καταλήξει η συζήτηση και θα είχαν εξαχθεί συμπεράσματα και θα είχαν δηλωθεί θέσεις και το θέμα θα προχωρούσε κατ’ ευχήν και όλοι μας θα ‘χαμε τη σιγουριά ότι πράξαμε ακριβώς τα δέοντα.

 

Αλλά δεν ήταν το θέμα μας ο ΧΥΤΑ μας.

 

Και ξανα-είναι το θέμα μας αυτό το έργο-«όραμα», η ανάπλαση που δεν είναι ανάπλαση, το μεγαλύτερο «έργο» και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη μούφα που αλλάζει ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ, την κυκλοφορία και την κίνηση οχημάτων και πεζών στο κέντρο και μεγάλο μέρος του Λιτοχώρου.

 

Δεν ονομάστηκε τυχαία «ανάπλαση».

Ο τίτλος βόλευε για να παρακαμφθούν πολλά ενοχλητικά και απαιτητικά.

Η μούφα που ονομάστηκε από το δήμαρχο «το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο Λιτόχωρο» (και αμέσως μετά τα «βαφτίσια», η αξία του μειώθηκε στο μισό και παρακάτω), διαθέτει φυτοτεχνική και ηλεκτροτεχνική μελέτη, αλλά ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ μια ελάχιστη έστω κυκλοφοριακή μελέτη.

 

Και δεν τέθηκε ποτέ σε καμία –ελάχιστη, έστω- διαβούλευση.

Όχι των όποιων ενδιαφερομένων με τον δήμαρχο ή τον όποιο ΜΗ ειδικό, αλλά με ειδικούς.

Ήταν δεδομένο ότι θα προκληθεί ένταση.
Ρήξη.
Προβλήματα.
Ακριβώς γιατί ταυτόχρονα θα έπρεπε να μας απασχολεί ο ΧΥΤΑ μας, μπορεί και η επιλογή να ήταν εντελώς συνειδητή.

 

Γιατί αυτός που επέλεξε (πριν ακόμη αναλάβει καθήκοντα) την αυθαιρεσία και την επιβολή ως μέθοδο διοίκησης –και ταυτόχρονα τον παραλογισμό και την σπατάλη σε υπερθετικό βαθμό-, γνώριζε ότι κάποια στιγμή θα αντιμετωπίσει ότι ακριβώς προκάλεσε.

Δυστυχώς για τον ίδιο, παράλληλα δεν έχει πλέον ούτε την μονομπλόκ ομοψυχία της παράταξής του. Και η πλειοψηφία τους είναι πια πλειοψηφία του ενός.

Οι αντιδράσεις για την «ανάπλαση» που ελάχιστο αμετάκλητο κακό θα έχει πχ την απώλεια πολλών πολύτιμων θέσεων πάρκινγκ ήρθαν.

Και είναι όλες δικές του.

Και καμιά ηγεσία και καμία «ασπίδα» δεν θα απομακρύνει την αποφασιστικότητα των αντίθετων στο «όραμα». Ούτε οι κολαούζοι,ούτε τα εξαπτέρυγα θα σώσουν τα σχέδια και τις επιδιώξεις του/τους.

Το πρώτο δείγμα θα καταγραφεί σε λίγο στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε πριν από λίγο η δημοτική αξιωματική αντιπολίτευση.

Η ανακοίνωση του “Συνδυασμού Ευθύνης”

 

ΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ « ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ» ΠΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ξεκίνησε από την Παρασκευή  6-10-2017  η ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο   και βρήκε  τους επαγγελματίες και τους κατοίκους του Λιτοχώρου, στην πλειονότητά τους  αντίθετους και εξοργισμένους. Ξεκινάει ένα έργο που θα επηρεάσει την μορφή και τη ζωή του Λιτοχώρου για τις επόμενες δεκαετίες.                                                                  
Τέτοια έργα που απαιτούν μείζονες αποφάσεις οφείλουν να ακολουθούν τα θεσμοθετημένα στάδια των μελετών και της διαβούλευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση ελήφθη βεβιασμένα χωρίς την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και με την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης.                                                                                                                 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν  είναι πολλά . Γιατί δεν προηγήθηκε  μελέτη σκοπιμότητας; Γιατί δεν έγινε κυκλοφοριακή μελέτη;  Στις 23/5/2016 παρελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο – απουσία της Αντιπολίτευσης – η μελέτη του έργου.  Παρά τη δέσμευση του Δημάρχου και των τοπικών Αντιδημάρχων ότι η μελέτη μετά την ολοκλήρωση της θα παρουσιαστεί όχι μόνο στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, όπως επαγγελματίες, επιστήμονες, φορείς, αλλά  και στους κατοίκους του Λιτοχώρου δεν παρουσιάστηκε ποτέ. Γιατί δεν προηγήθηκε σε όλα αυτά διαβούλευση ;                                                                                                                       
Η πλειοψηφία  του Δήμου αποφάσισε να πετάξει 400.000 χιλ ευρώ για την ανάπλαση της οδού  Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο που θα καλυφθεί με ιδίους πόρους . Υπάρχουν λεφτά για έργα βιτρίνας κε Δημόπουλε ; Ή ακόμη χειρότερα  υπάρχουν χρήματα  για πέταμα σε μια περίοδο όπου ο Δήμος Δίου Ολύμπου έχει τόσες πολλές ανάγκες;

 Σήμερα με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι ορατός ο κίνδυνος και  υπάρχει βεβαιότητα ότι η υλοποίηση του έργου θα σημάνει την οικονομική  καταστροφή του Λιτοχώρου καθώς θα μετατρέψει την περιοχή   σε διερχόμενο προορισμό, διότι πολύ απλά δεν θα μπορεί να σταθμεύσει κανείς πουθενά. . Αναλογιστείτε κύριοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και κυρίως εσείς του Λιτοχώρου (κα Γιάννακα , κα Κλιτσινίκου κε Λάππα  ) καθώς και ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Λιτοχώρου κος Μήλιος  το μέγεθος της ευθύνης σας.  Σας καλώ σήμερα  να συμβάλλετε  στην αναστροφή   παρούσας  κατάστασης  αποτρέποντας την εκτέλεση του συγκεκριμένου  έργου.

 Φίλες και Φίλοι Λιτοχωρίτες  δεν πρέπει να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς !!

                                                                    Για τον Συνδυασμό Ευθύνης

                                                                   Μόχλα Φαρμάκη  Ευαγγελία

 

Επαγγελματίες και δημότες συνεδριάζουν αυτή την ώρα για να αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ως λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο στις 11-10-2017 και ώρα 19:00, επανέρχεται το θέμα της “ανάπλασης της οδού Αγίου Νικολάου”. Η υλοποίηση ξεκίνησε και τα σχέδια δείχνουν ότι οι αλλαγές επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών, των επαγγελματιών, και των επισκεπτών του χωριού. Για κάποιους περαστικούς είναι απλώς έργα. Για εμάς είναι το σπίτι μας και το ψωμί μας, και αυτό σκοπεύουμε να γίνει σαφές.
Ελάτε.

 

Η ΕτΟ απευθύνθηκε στη διοίκηση για να πληροφορηθεί αν υπάρχει η πρόθεση να γίνει δεκτή η παρέμβαση όλων των παραπάνω. Δεν έλαβε καμία απάντηση.

Ταυτόχρονα, μετά από πολλές πρόβες και …μετρήσεις, σήμερα ξηλώθηκε το πρώτο κομμάτι πεζοδρομίου στο πάρκινγκ της πλατείας. Το γεγονός ότι ήταν το πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι του πρόσφατα και πρόωρα χαμένου Γιώργου Φαρμάκη ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΥΧΑΙΟ, δεν μπορεί παρά τυχαίο να είναι και επιβαλλόμενο από ανύπαρκτα σχέδια και αθετημένες υποσχέσεις (όπως ότι το «έργο» θα εκκινήσει με διάφορα «αναίμακτα»).


Δήμαρχε, πότε έκανες μια βόλτα με τον αναπληρωτή, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον τοπικό πρόεδρο, στους δρόμους του Λιτοχώρου; Έχεις δει τι επικρατεί και εδώ και παντού;

Δήμαρχε, γιατί δεν ξεκίνησες από την αυλή του Αστυνομικού Τμήματος; Τυχαία, πάντα. Γιατί σχέδιο δεν έχεις.

Μόνο πολυδάπανες και καταστροφικές εμμονές.-