Τι θα γίνει με τον ΧΥΤΑ μας;

η διαβούλευση ολοκληρώθηκε

δεν ήταν και καμιά διαδικασία/συζήτηση επίπονη και εξαντλητική… ήταν μια ακόμη περίπτωση “ενώ εσύ κοιμόσουν/έκανες μπάνια/πήγαινες για ψάρεμα/κα”. αλλά αφορά το ΧΥΤΑ/τουρισμό/περιβάλλον/νερά μας

 

Η καλοκαιρινή διαβούλευση για την επέκταση του ΧΥΤΑ μας στο δεύτερο κύτταρό του ολοκληρώθηκε ήδη.

Η όλη διαδικασία (της διαβούλευσης) ολοκληρώθηκε με την ευθύνη της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου μας και σε ότι αφορά τη συνηθισμένη διαβούλευση διά της σχετικής Επιτροπής (Διαβούλευσης), τα αποτελέσματα ήταν φτωχά, όπως παραδέχεται στο παραπάνω βίντεο και ο ίδιος ο πρόεδρός της, αναπληρωτής δήμαρχος, Νίκος Λάππας. Τα φτωχά αποτελέσματα της διαβούλευσης στα όρια του Δήμου μας –που είναι και ο κύριος ενδιαφερόμενος του έργου της επέκτασης, αποδίδονται στο γεγονός ότι συνέβη …μέσα στον Αύγουστο και προεκτάθηκε στον Σεπτέμβριο, όποτε και η συμμετοχή στη συνεδρίαση ήταν φτωχότατη. Η δε προτεινόμενη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων περιέχεται σε  700 περίπου σελίδες.

‘Ένα από τα πλέον χτυπητά λάθη που περιέχονται στα στοιχεία της μελέτης είναι και η διαπίστωση ότι πυρκαγιά δεν προέκυψε ποτέ στο ΧΥΤΑ μας!!!

Κοινή διαπίστωση τεχνοκρατών με εμπειρία στις μελέτες είναι ότι είναι ένα πολυσέλιδο μεν, αλλά κείμενο ευχολόγιο δε. Και αυτό διαφάνηκε στην ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τον κο Λάππα. Όπως δήλωσε, υπάρχουν παρατηρήσεις και εύλογες απορίες-ανησυχίες, αλλά η τελική απόφαση είναι υπέρ του έργου, αν υπάρξει διασφάλιση σε ότι αφορά τις επιπτώσεις και ειδικά τα ιδιαιτέρως επικίνδυνα υγρά που παράγει ήδη ο ΧΥΤΑ που τώρα θα επεκταθεί. Στη διασφάλιση αυτή στοχεύει και η πίεση να αποκτήσει η επέκταση βιολογικό καθαρισμό και μηχανισμούς προστασίας και του περιβάλλοντος γενικά και των υπόγειων υδάτων της περιοχής ειδικότερα. Το πώς όλα αυτά θα διασφαλιστούν και θα αποτυπωθούν σε μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου –και στους χρόνους που προωθείται η επέκταση στο δεύτερο κύτταρο- θα μπορούσε να είναι αντικείμενο… ξεχωριστής μελέτης. Που καλό θα ήταν να απαντά και στο ερώτημα «τι θα γίνει με τον βιολογικό του ήδη υπάρχοντος και ήδη κορεσμένου κυττάρου;;;» Σε όλα αυτά τα …αέρινα, πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος του αιτήματος το συγκεκριμένο κύτταρο να δέχεται μόνο τα δικά μας σκουπίδια και κανενός άλλου. Τη διαχείριση αυτή όμως την έχει ο ΦΟΔΣΑ…

Κοντολογίς… κι όπως λέμε στο Λιτόχωρο… «είχαμε ένα, γιν’καν ντυό…»

 

Σ’ αυτούς που κατέθεσαν ήδη ενστάσεις, εγγράφως και επισήμως, στα πλαίσια της διαβούλευσης, είναι και η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας. Οι ξενοδόχοι του νομού μας προκρίνουν σε όσα επικαλούνται ως ανησυχίες το γεγονός της ήδη υπάρχουσας κατάστασης και τους κινδύνους που εγκυμονεί, την αξία της περιοχής και το σημείο που –δυστυχώς- βρίσκεται ο ΧΥΤΑ μας και την ίδια την επέκταση του ΧΥΤΑ αντί της δημιουργίας νέου που ΔΕΝ θα βρίσκεται στο κέντρο της τουριστικής μας βιτρίνας. Της περιοχής δηλαδή μεταξύ Δίου-ακτογραμμής–Λιτοχώρου/μοναδικής πρόσβασης στον Όλυμπο.

Άγνωστη παραμένει η θέση της Περιφερειακής Ενότητας, το αν υπήρξαν άλλες ενστάσεις φορέων και οι πιθανές εναλλακτικές, τι λύση δόθηκε ή θα δοθεί στο επίσης ζέον πρόβλημα της Κατερίνης, αλλά και το αν στη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα υπάρξει εκπροσώπηση απ’ ευθείας από το Δήμο μας ή όχι.

 

Η άποψη της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας

 

Η περιοχή στο Ξηροκάμπι Λιτοχώρου όπου σχεδιάζεται να γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ της Νότιας Πιερίας είναι μια κακή επιλογή.

Εξηγούμε τους λόγους παρακάτω:

–           Το υπόβαθρο της περιοχής αποτελείται από περατά πετρώματα (χαλίκι, ρηγματοποιημένα στρώματα). Μάρτυρας αυτού η λειτουργία του λατομείου Λιτοχώρου καθώς και μελέτες για το υπέδαφος της περιοχής.

–           Ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο φυσικό μνημείο. Κύρια είσοδος του Ολύμπου είναι η περιοχή του Λιτοχώρου και το Ξηροκάμπι.

–           Στην περιοχή υπάρχουν υπόγεια ύδατα που – μπορεί να μην χρησιμοποιούνται για ύδρευση – μπορούν να μολυνθούν.

–           Τα τελευταία χρόνια γίνεται τεράστια προσπάθεια για την ανάδειξη της περιοχής τουριστικά. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές τουρισμού είναι άκρως ενθαρρυντικά. Η επέκταση της χωματερής δεν συνάδει με αυτήν την προσπάθεια.

–           Η λειτουργία του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου είναι ήδη προβληματική. Ποιος είναι ο φορέας που εξασφαλίζει την άριστη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ; Ποιοι είναι αυτοί που θα μας διαβεβαιώσουν πως στην είσοδο του Ολύμπου δεν θα δημιουργηθεί μία χωματερή;

–           Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη σε αυτό.

–           Σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων υπάρχει αστική περιοχή που είναι το στρατόπεδο.

Υπάρχουν πλέον σύγχρονοι τρόποι διαχείρισης των απορριμμάτων που εφαρμόζονται στον σύγχρονο κόσμο. Η υγειονομική ταφή είναι μια ξεπερασμένη μέθοδος.

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας:

« Αρμοδιότητά του είναι…. η δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού. Βασική στόχευση του Συνδέσμου είναι η εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και μείωσης της παραγωγής απορριμμάτων, η ανάπτυξη της διαλογής στην πηγή και η επαναξιοποίηση των απορριμμάτων, όσο γίνεται εγγύτερα στον παραγωγό και στον πολίτη, και η προώθηση των έργων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων με αξιοποίηση των πρώτων υλών και της ενέργειας»

«Στόχος του Συνδέσμου ΟΤΑ, στο πλαίσιο του νέου Περιφερειακού Σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, είναι η Κοινωνία Μηδενικών Αποβλήτων με μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των φυσικών πόρων, με τον πολίτη πρωταγωνιστή. Η επιλογή αυτή ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής περιβάλλοντος και μπορεί να ανατροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση, μέσα από σύγχρονα έργα περιβάλλοντος.»

(https://fodsakm.gr/site/%CF%86%CE%BF%CE%B4%CF%83%CE%B1/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%BB/)

Με την πρόθεση για κατασκευή της επέκτασης του ΧΥΤΑ της Νότιας Πιερίας, γίνεται αντιληπτό πως αυτό δεν συνάδει με τους στόχους του ΦΟΔΣΑ.

Τέλος θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως ο Όλυμπος είναι ένα παγκόσμιο μνημείο προστατευόμενο από διεθνείς οργανισμούς και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.