Σίγουρα φταίει κι ο Χατζηπετρής…

(για την απουσία ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ)

τώρα που περάσατε στον επιμερισμό των ευθυνών, κε Λάππα και διακρίνατε την μικρότερη ευθύνη του δημάρχου, ας μην ξεχάσουμε και τον Χατζηπετρή…

 

Είπατε χθες ότι «όσα “τραβάτε”» οφείλονται στην επιλογή του δημάρχου να μην επικοινωνήσει τα της ανάπλασης  όσο θα ‘πρεπε. Στην εμμονή του να μην υπάρξει ικανή διαβούλευση. Και παραδεχτήκατε ότι ΔΕΝ υπήρξε.

Είπατε χθες ότι «ο καθένας παρασύρεται απ’ όσα λέγονται και ακούγονται», γιατί δεν υπάρχει η σωστή αποτίμηση της μελέτης.

Είπατε χθες ότι καμία θέση πάρκινγκ ΔΕΝ χάνετε, γιατί υπάρχουν δυνατότητες -ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ και μετά το έργο της ανάπλασης- να δημιουργηθούν νέες (όπου μπορούν να δημιουργηθούν ή πχ στο πάρκινγκ του «Πύρρος Δήμας» ή στα ΣΟΑ, στην Αποθήκη, κτλ).

 

Είπατε χθες ότι εμμένετε (ο ίδιος και η κα Γιάννακα) σε όσα είχατε πει και στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Τα οποία αποτυπώθηκαν κουτσουρεμένα σε μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πιθανώς ΚΑΜΙΑ αλλαγή στη μελέτη του έργου δεν επέφεραν.

Είπατε χθες να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι από το δήμαρχο για το τι πραγματικά θα συμβεί, τι θα αλλάξει με το φοβερό έργο που ξεκίνησε με προϋπολογισμό του εκατομμυρίου και κατέληξε με κόστος ούτε 300.000 ευρώ.

Είπατε κι άλλα χθες και στόχος τους ήταν μόνο ένας: να συνεχιστεί το έργο, το «όραμα», το δείγμα γραφής…
Έστω με αντίτιμο την μικρή φθορά του αναπληρωτή που ψέγει τον αναπληρούμενο, με την δημόσια παραδοχή ενός λάθους που υποβαθμίσατε ταυτόχρονα (η διαβούλευση είναι υποχρέωση που μόνιμα αποφεύγει η δημοτική σας αρχή ΣΕ ΟΛΑ) γιατί το πράξατε και θα το πράττεται ως το τέλος. Και δικαιούμαστε να το πιστεύουμε αυτό γιατί ήδη ολοκληρώνεται η θητεία σας και δεν αρχίζει.

 

Κε Λάππα,

το έργο-«όραμα»-ανάπλαση-όπως θες πες το, επιφέρει καίριες και ζωτικές αλλαγές, ανεξερεύνητων επιπτώσεων στην κίνηση και την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στο Λιτόχωρο.

Η μελέτη του περιλαμβάνει υπομελέτη για τα φυτά και άλλα δευτερεύοντα, αλλά ΔΕΝ περιλαμβάνει καμία σοβαρή μελέτη για το κύριο. Δηλαδή ΔΕΝ περιλαμβάνει ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ.

Αποτέλεσμα αυτού του κενού είναι αυτό που ο ίδιος ψέξατε: ο καθείς να λέει ότι η διάνοιά του και οι ανάγκες του, οι προθέσεις και ο στόχος του μπορούν να γεννήσουν. Από τον ίδιο τον δήμαρχο ως τον τελευταίο δημότη, ακόμη και μη κάτοικο Λιτοχώρου.

Ενημερώσατε σήμερα τη διοίκηση του γνωστού Σωματείου.
Οι κάτοικοι, οι περίοικοι κι όποιος ενδιαφέρεται θα ενημερωθούν κι αυτοί.

Και το έργο θα προχωρήσει, μετά την ενημέρωση.

Θεωρείτε ότι μόνο ενημέρωση έλειπε και αύριο -μετά την ενημερωτική διαδικασία- όλες οι ανησυχίες θα έχουν καθησυχαστεί και οι πολέμιοι θα μετατραπούν σε υπέρμαχους.

Κι αυτό μπορεί να συμβεί, κε Λάππα.
Είναι πολύ πιθανό.
Με δεδομένο ότι μεταξύ των προς ενημέρωση δεν θα συγκαταλέγεται ένας ειδικός επιστήμονας, είναι πολύ πιθανό να συμβεί.
Θα απαντηθούν πιθανώς όσα μπορούν οι δημότες να εντοπίσουν ως τρωτά του έργου.
Αυτά μπορεί και να μην συμπίπτουν σε τίποτα, με όσα θα μπορούσε να εντοπίσει ένας συγκοινωνιολόγος πχ.

Ένας τέτοιος ειδικός δεν έκανε καμία μελέτη σ’ αυτό το έργο που παραπλανητικά τιτλοφορείται «ανάπλαση». Μια ανάπλαση που περιέχει συντριπτικές αλλαγές στην τροχαία κίνηση, στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

 

Κε Λάππα,

Οι αλλαγές στην κίνηση οχημάτων και πεζών σε έναν τόπο τόσο ιδιόμορφο όσο το Λιτόχωρο, δεν είναι θέμα άποψης ενός ή όλων των επιχειρηματιών ή όλων των κατοίκων. Είναι θέμα ειδικών.

Διαλέξατε να χρυσοπληρώσετε ειδικούς για τα ελάχιστα αναγκαία και όχι ένα –έστω- ειδικό για το κύριο.

Σπαταλήσατε ένα χρόνο εκτονώνοντας τις πιέσεις με κάθε τρόπο και χθες κάνατε και την ύστατη προσπάθεια να «περάσει» αυτή η πολύ πιθανή καταστροφή, παραπλανώντας με δέλεαρ το ανέξοδο «φταις κι εσύ, δήμαρχε..»
Ως τώρα δεν πράξατε το παραμικρό αντίθετο στις προθέσεις του δημάρχου. Σκύβατε το κεφάλι και ψηφίζατε. Κι εσείς. Και χθες, ο οξύθυμος και απολυταρχικός δήμαρχός μας δεν έδειξε να αντιδρά ή να εκπλήσσεστε ούτε ελάχιστα στην …ξαφνική δημόσια κριτική σας.

Δεν είχε κανένα λόγο.

Δεν ήταν ξαφνική.

Ξαφνική ήταν η μεταστροφή των διαθέσεων της κας προέδρου του γνωστού Σωματείου και ευτυχώς γι’ αυτό υπάρχουν δεκάδες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και οι επαγγελματίες που χθες –μία ώρα πριν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου- ανέμεναν μάταια τη γραπτή θέση της ΚΑΤΑ του έργου.

 

Το θέμα που έχει ο δήμαρχος με τη διαβούλευση… τώρα το ανακαλύψατε;

 

Κε Λάππα,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος να αλλάξει κάποιος τα ισχύοντα στην κίνηση και την κυκλοφορία είναι η μελέτη από ειδικούς, ως πρώτο βήμα της μετέπειτα διαδικασίας.

Αν το ζητούμενο είναι να γίνει το έργο-«όραμα» όπως το σχεδιάσατε και το επιδιώκετε, μια χαρά σήμερα θα ενημερώσετε όποιους ενημερώσετε και αύριο μπορείτε να συνεχίσετε να ξηλώνετε για να ράψετε αμέσως μετά και πάλι.

Είναι δεδομένο ότι μόνος αρωγός θα είναι η θολότητα και η τάχα σωτήρια άποψη «να καταθέσουν όλοι οι επαγγελματίες της τάδε οδού την άποψή τους».

Όταν θέλει κάποιος να δει τι επιπτώσεις έχει το τάδε υλικό στα υπόγεια ύδατα συγκεκριμένης περιοχής απευθύνεται στον ειδικό. Όταν θέλει ν’ αλλάξει λάστιχο, πάει στο βουλκανιζατέρ. Όταν υποστεί κάταγμα, στο γιατρό. Όταν χρειάζεται πάρκινγκ, στο πάρκινγκ. Δεν πάμε για το κάταγμα στο βουλκανιζατέρ, ούτε για το πάρκινγκ και την κυκλοφορία σε φυτοτεχνικό.

 

Δεν είναι μια λεπτομέρεια ασήμαντη η απουσία κυκλοφοριακής μελέτης και διαβούλευσης. Αυτά τα δύο προσπαθήσατε χθες να αναπληρώσετε με το τέχνασμα «αχ βρε δήμαρχε φταις που δεν ενημέρωσες τον κόσμο». Να μας ενημερώσει για ποιο πράμα ο δήμαρχος, κε Λάππα; Για την φυτοτεχνική μελέτη; Να μας βεβαιώσει ότι τα σωστά φυτά θα φυτευτούν στα σωστά σημεία;

 

Το σημαντικό κε Λάππα βρίσκει πάντα το δρόμο του προς την προβολή και την δημοσιότητα. Ακόμη κι αν αυτός που το δημιουργεί δεν επιθυμεί καμία προβολή.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα: αν χωρίς καμία διάθεση προβολής, είχατε κάνει μελέτη, όλοι εμείς θα βλέπαμε ειδικούς να ασχολούνται με την κίνηση στους δρόμους μας, να καταμετρούν φόρτο ανά χρόνο και τόπο, να αποτυπώνουν, να φωτογραφίζουν, να καταγράφουν. Και από μόνο του αυτό θα πληροφορούσε τους κύρια ενδιαφερόμενους ότι κάτι συμβαίνει και έχει όλα τα χαρακτηριστικά της σοβαρής πρόθεσης και προσπάθειας. Αντ’ αυτού, μας έχετε πνίξει σε δελτία Τύπου για πανηγυράκια και μικροέργα. Για το συγκεκριμένο έργο ούτε μια παράγραφος ενημέρωσης. Για να μην θυμηθώ το φοβερό σιντριβάνι της πλατείας για χάρη του οποίου φτάσατε ως και να το κατασκευάσετε με πέτρες από γκρεμισμένα σπίτια του Λιτοχώρου. Γι’ αυτό το ψέμα, αυτή την απάτη, πότε θα ζητήσετε συγνώμη; Η συγνώμη αυτή θα αλλάξει σε κάτι το Μνημείο του Tweety που κοσμεί την πλατεία μας;

Ακόμη και την πρόσκληση για την ενημέρωση (από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας) ανεπίσημα τη δημοσιεύσατε. ΔΕΝ εκδώσετε δελτίο Τύπου. Τόσο σημαντικό είναι το έργο-«όραμα»: ούτε όσο μια ασφαλτόστρωση 500 μέτρων. Ούτε το πώς-το-είπατε στο λιθόστρωτο του Παλιού Παντελεήμονα. Είναι εμφανές ότι δεν θέλετε να «ανοίξετε» καμία πληγή…

 

Έτσι, για ένα ακόμη θέμα ζωτικό για το δήμο μας, αφήσατε μόνη διέξοδο στους δημότες στους οποίους επιβάλλετε τις αποφάσεις σας, την προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Είπατε χθες “δεν είμαστε καμιά δημοτική αρχή που παίρνει μια μπουλντόζα κι ανοίγει δρόμο”…. παίρνετε όμως μια μπουλντόζα και αλλάζετε τον κυκλοφοριακό χάρτη στο κέντρο, ΧΩΡΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΜΕΛΕΤΗ για να κάνετε “ανάπλαση”.

Καλό μας χειμώνα.-

 

Η πρόσκληση για ενημέρωση (από το Fb)

ANAKOINΩΣH

AYPIO 13/10/2017 ΣTH 1 TO MEΣHMEPI ΣTHN AIΘOYΣA ΣYNEΔPIAΣEΩN TOY ΔHMOTIKOY ΣYMBOYΛIOY, OΣOI EΠAΓΓEΛMATIEΣ KAI KATOIKOI TOY ΛITOXΩPOY TO EΠIΘYMOYN, MΠOPOYN NA ENHMEPΩΘOYN AΠO THN TEXNIKH YΠHPEΣIA TOY ΔHMOY ΣXETIKA ME THN ANAΠΛAΣH THΣ OΔOY AΓIOY NIKOΛAOY.