Η … ανάπλαση της ανάπλασης!!!

και διάφορα άλλα "κουφά"

το έργο-“όραμα” (της ανάπλασης) ….αναπλάθεται και επανυποβάλλεται σε έγκριση – εντατική “ενημέρωση” (σε καταστήματα και καφενεία) ως αντίμετρο στην γενικευμένη αντίδραση

Το πρωί της Πέμπτης 18ης Οκτωβρίου 2017, δικαστήριο της Κατερίνης, θα αποφασίζει σχετικά με την προσωρινή διακοπή του έργου υλοποίησης της μελέτης που αναστατώνει εδώ και μήνες το Λιτόχωρο και το Δήμο Δίου-Ολύμπου.

 

Την επόμενη μέρα, το Τοπικό Συμβούλιο θα αποφασίζει για …τις αλλαγές στη μελέτη του έργου, ενώ αυτή δεν είχε «περάσει», δεν συζητήθηκε ποτέ από το Τοπικό Συμβούλιο, αν και ο πρόεδρός του, Γιώργος Μήλιος, ψήφισε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν αυτό αποδεχόταν και ενέκρινε την μελέτη.

 

Ταυτόχρονα, σύσσωμη η αντιπολίτευση καταθέτει αίτημα για σύγκληση ειδικής συνεδρίασης με αποκλειστικό θέμα την ανάπλαση-«όραμα», αφού η διοίκηση και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν το έπραξαν μέχρι σήμερα. Στην περίπτωση αυτή, οι αιτούντες έχουν το δικαίωμα να καθορίσουν πότε και που θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεδρίαση που ζήτησαν με αίτημά τους. Αν αυτό συμβεί με τον τρόπο που διαφαίνεται ότι θα συμβεί, θα είναι το ανάλογο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία το σώμα αποδέχτηκε τη μελέτη, μετά σύντομη παρουσίασή της από το μελετητή, συνεδρίαση από την οποία απείχε διαμαρτυρόμενη η αντιπολίτευση, σύσσωμη και τότε.

(Αργά το βράδυ της Τετάρτης, έγινε γνωστό ότι -νωρίτερα σήμερα- ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μας έστειλε πρόσκληση στα μέλη του σώματος για ειδική συνεδρίαση, στις 5μμ της 31ης Οκτωβρίου 2017. Σήμερα συμπληρώθηκαν οι 6 μέρες που είχε περιθώριο η διοίκηση να συγκαλέσει τη συνεδρίαση αυτή και αύριο θα είχε την ευκαιρία η αντιπολίτευση να καθορίσει το χρόνο της συνεδρίασης που αιτήθηκε, σχετικά με την ανάπλαση).

Προχθές, δήμαρχος και αντιδήμαρχος επισκέφθηκαν τον μελετητή στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να κωδικοποιήσουν τις αλλαγές στη μελέτη, ευελπιστώντας οι αλλαγές αυτές  να ειρηνεύσουν τους κατοίκους που αντιδρούν στο έργο που συνεχίζεται με εμφανείς αργούς ρυθμούς, προκειμένου να συγχρονιστεί με τις εν εξελίξει αλλαγές στην αρχική μελέτη. Αλλαγές που εκτείνονται ήδη σε τέτοια έκταση που την καθιστούν μια νέα μελέτη. Αλλαγές που θα επιχειρηθεί να εγκριθούν από το Τοπικό Συμβούλιο και στη συνέχεια και από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στις αλλαγές αυτές φημολογείται ότι ήδη έχουν ενταχθεί:

–          η αφαίρεση της κατασκευής του ποδηλατοδρόμου

–          η διατήρηση της διπλής κυκλοφορίας στο κομμάτι της Αγίου Νικολάου από την πλατεία ως το Αστυνομικό Τμήμα και τη δημιουργία μεγαλύτερου πεζοδρομίου (!!!)

–          αφαίρεση της δημιουργίας κράσπεδου στο πάρκινγκ της πλατείας και της δημιουργίας χώρων πρασίνου και διατήρηση εκτάσεων που σήμερα είναι λειτουργικό πάρκινγκ και στη μελέτη μετατρεπόταν σε κράσπεδα-πεζοδρόμιο-χώρο πρασίνου

–          αλλαγές στα όσα αφορούν την Αγίου Νικολάου και στοιχεία όπως η σήμανση για ΑμΕΑ και άλλες μικροδιαφοροποιήσεις.

 

Διάχυτη είναι η εντύπωση ότι οι αλλαγές που υιοθετούνται είναι κυριολεκτικά κατά το δοκούν και κατά το συνομιλητή του δημάρχου που ήδη έχει δηλώσει ότι υπάρχουν πάμπολλοι υποστηρικτές του έργου στους οποίους επέβαλλε τη δημόσια σιωπή …προκειμένου να μην ξεσπάσει εμφύλιος στο Λιτόχωρο. Όπως ήδη κατήγγειλε η «Κίνηση Λιτοχωριτών κατά της ανάπλασης», ο Κ. Δημόπουλος πραγματοποίησε, τις προηγούμενες μέρες, μίνι περιοδεία στο κέντρο του Λιτοχώρου, προκειμένου να καταγράψει παρατηρήσεις και να ενημερώσει –ξανά- για το έργο. Η συνοδεία του δημάρχου απαρτιζόταν από δύο τουλάχιστον εργολάβους που ανήκουν πιθανώς στους θιασώτες του έργου-«οράματος». Στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συζήτηση και η αντιπαράθεση συνεχίζεται μεταξύ δημοτών (ακόμη και μη κατοίκων Λιτοχώρου) με τους επικριτές να υπερτερούν εμφανέστατα και τους μη επικριτές να επικροτούν επιμέρους αλλαγές, όχι το σύνολο της μελέτης. Ή γενικά την ιδέα της αλλαγής του σκηνικού στο κέντρο του Λιτοχώρου, χωρίς περαιτέρω …εξειδίκευση.

Μεταξύ των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο κέντρο των αλλαγών που επιφέρει το έργο-«όραμα», ο Γιώργος Κουτσιμανής, με βιβλιοχαρτοπωλείο/πρακτορείο Τύπου στο τμήμα της Αγίου Νικολάου που πρόκειται να μονοδρομηθεί, έστειλε στην ΕτΟ την άποψή του για τα τεκταινόμενα:

«Δεν μπορώ να καταλάβω  γιατί όλοι είστε κατά  του μεγάλου  πεζοδρομίου και της  μονοδρόμησης του  δρόμου απο το Ξενογ.  ΜΥΡΤΩ και πάνω. Οπου υπάρχει πεζόδρομος   υπάρχει ανάπτυξη  όλα τα τουριστικά μέρη αφήνουν το αυτοκίνητο  εκτός κέντρου και περπατάς.  -διψας -πεινάς- βλέπεις ψωνίζεις-  εάν αυτό είναι κακό  εμένα προσωπικά  δεν με ενδιαφέρει  ας αφήνουμε τα αυτοκίνητα στην πλατεία  να πίνουμε καφέ και να  δυσκολεύουμε την κυκλοφορία  (και εδώ που τα λέμε  μόνο ο δρόμος   των 100 μέτρων θα γίνει τίποτα άλλο προς το παρόν, και επιτέλους ας ακούσουμε και μια νέα άλλη πρόταση . Είναι γραμμένο ο Κουκουτάτσιος  πριν χρόνια είχε πει να γίνει γέφυρα απο το πάρκινγκ (το τωρινό) απέναντι   προς το γήπεδο και εκεί να εχει πάρκινγκ και να κατεβαίνει ο κόσμος   πεζός…. κάτι άλλο δεν άκουσα.. Γεώργιος Κουτσιμανής
Υ.Σ  Το καλοκαίρι θα περπατήσατε  μπροστά από τα καταστηματά μας  νιώθατε ασφαλής ;    γνωρίζετε για τα ατυχήματα που έγιναν;»

 

Λόγω και έργω, υποστηρικτής της ανάπλασης παραμένει το Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου, ενώ ταυτόχρονα η πλειοψηφία των επαγγελματιών της Αγίου Νικολάου και της πλατείας πρωτοστατούν στις προσπάθειες να ανακληθεί το έργο και να υπάρξει σοβαρότερη ενασχόληση με τις ανάγκες που πρέπει να υπηρετήσει ανάλογο έργο και –φυσικά- ενδελεχής μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης και κατάθεση προτάσεων ειδικών επιστημόνων.

 

Σήμερα, η εκπομπή «Ξυπνήστε» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης φιλοξένησε τηλεφωνικά συνεντεύξεις της Κίνησης Λιτοχωριτών κατά της ανάπλασης (διά του Κλ. Κάκαλου), της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιό μας, Ευαγγελίας Μόχλα-Φαρμάκη και του δημάρχου Κωνσταντίνου Δημόπουλου.