Για τον εορτασμό της Επετείου του ΟΧΙ

στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

εορτασμός, μηνύματα, ευχές

 

eort28hs

 

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη της Κατερίνης, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Ζουράρις και τη Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χαρίλαος Τζαμακλής.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

      Κατερίνη,  26 Οκτωβρίου 2017

 

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940

 

Εορτάζουμε και τιμούμε την 28η Οκτωβρίου 1940, μια λαμπρή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας. Μια ημέρα μνήμης και εθνικής υπερηφάνειας, για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο βωμό ενός ολοκληρωτικού πολέμου, μια ημέρα σταθμό στην πορεία του ελληνικού έθνους.

 

Το ηρωικό «ΟΧΙ» επιβεβαίωσε το θάρρος, το σθένος, τη δύναμη ψυχής,  την τόλμη, τη φιλοπατρία, τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση που χαρακτηρίζουν εμάς τους Έλληνες  και μας υπενθυμίζει το δίδαγμα ότι με «όπλα»  την αποφασιστικότητα και την ισχυρή θέληση όλα επιτυγχάνονται.

 

Η Ελλάδα απέδειξε πως οι αξίες μας αντιστέκονται στο φασισμό και τη βαρβαρότητα και οι ελληνικές ψυχές των αγωνιστών «έγραψαν» ιστορία με την αυτοθυσία τους χαρίζοντάς μας, την ανεκτίμητη ελευθερία.

 

Στη μνήμη τους οφείλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και με πνεύμα ενότητας να προσπαθήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να αντισταθούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις, που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε αυτή τη δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

 

Ας εμπνευστούμε από τα μηνύματα των προγόνων μας, ας διατηρήσουμε την εθνική μας μνήμη και ας υψώσουμε την ελληνική σημαία, αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές του  έπους του ’40.

 

Σήμερα τιμούμε την αυτοθυσία των προγόνων μας, αλλά κυρίως τιμούμε τη σπουδαία  παρακαταθήκη που μας άφησαν, που έχουμε χρέος να κάνουμε πυξίδα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα δυναμικά μπροστά.

 

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

 

Σοφία Μαυρίδου

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΛΑΓΔΑΡΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

    Τιμούμε και γιορτάζουμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου του 1940 που μας εμπνέει και μας διδάσκει με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο πως ένας λαός μπορεί να κερδίσει την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία του, όταν διαθέτει αστείρευτες εσωτερικές δυνάμεις με πρωταρχικό στοιχείο την αδάμαστη θέλησή του. Η γενιά του ’40, μια από τις δυναμικότερες γενιές του νεότερου ελληνισμού, πάλεψε για αξίες και ιδανικά και έδωσε έμπρακτο δείγμα γραφής για να διατηρήσει στο ακέραιο τις ακατατάλυτες αρετές της φυλής, όπως είναι το πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης, η φιλοπατρία και ο ηρωισμός. Γι’ αυτό ακριβώς το έπος του ’40 αποτελεί σταθμό της σύγχρονης ιστορίας μας με κυρίαρχη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.

Οφείλουμε και μεις σήμερα με οδηγό την ιστορική μνήμη και τις παρακαταθήκες των αγώνων του παρελθόντος να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και ομοψυχία του ελληνικού λαού και να αναδείξουμε και πάλι τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και τη φιλοπατρία σε θεμελιακές αξίες της κοινωνίας μας. Η θυσία των ηρώων τού ΟΧΙ ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας, αφύπνισης, συστράτευσης και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ώστε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία συνοχής και ευημερίας.

 

                                                      Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού

                                                             Ευάγγελος Β. Λαγδάρης

 

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2017

 

Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας,
Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα,
για την 28η Οκτωβρίου

 

Γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας!

Συμπληρώνονται σήμερα εβδομήντα επτά (77) χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940.

Από την ημέρα εκείνη που η πατρίδα μας έμελλε να συναντηθεί ξανά με την Ιστορία, αφήνοντας βαθύ, ευδιάκριτο και ανεξίτηλο το αποτύπωμα της στη συλλογική ιστορική μνήμη κι επιβεβαιώνοντας κατά τρόπο ασύγκριτο και πειστικό πως οι έννοιες του θάρρους, της αξιοπρέπειας, της φιλοπατρίας, του φιλότιμου και της αυτοθυσίας δεν έπαψαν ποτέ να αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης του ελληνικού λαού.

Η 28η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που ένας μικρός λαός, ο ελληνικός λαός, έδειξε τη μεγαλοσύνη του, μ΄ έναν τρόπο εξόχως μοναδικό, αρνούμενος την ταπείνωση, την υποταγή, την υποτέλεια.

Μ΄ έναν γνήσια δωρικό, κοφτό κι απολύτως ξεκάθαρο τρόπο αυτός, ο μαθημένος στα δύσκολα και στα δύσκολα ενωμένος, λαός όρθωσε το ανάστημα του απέναντι στη βία, στο άδικο, στην αλαζονεία του ισχυρού, στη σχιζοφρενική κοσμοθεωρία της φυλετικής ανωτερότητας, στους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι και στις αδίσταχτες μεθόδους επιβολής του ναζισμού.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τον συνεπή προς τις κληρονομικές του καταβολές, ο ελληνικός λαός έδειξε και απέδειξε πως η χώρα στην οποία γεννήθηκαν οι υψηλές έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του ορθού λόγου, η Ελλάδα της ζωής, της ελπίδας, της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας, δεν είναι ποτέ δυνατόν να συμβιβαστεί και να υποκύψει στην τυραννία, στο σκοταδισμό, στις νοσηρές αντιλήψεις και στη μισαλλοδοξία του ολοκληρωτισμού.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 αποτελεί, αναμφίβολα, μία από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού έθνους και μία πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνον για τους απογόνους εκείνων που διαδέχθηκαν και θα διαδέχονται τη «γενιά του 40»αλλά για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο.

Το ομόφωνο και ηχηρό «ΟΧΙ» του Ελληνικού λαού στην υποταγή και την υποδούλωση και η αυταπάρνηση και η θυσία των Ελλήνων στο πεδίο της μάχης, ανέδειξαν τη χώρα μας ως σύμβολο αντίστασης απέναντι στη φασιστική λαίλαπα και υπενθύμισαν σε όλους τη συνέχεια, τη συνέπεια και τη διαχρονική της προσφορά στην ανθρωπότητα.

Αυτές τις αξίες, αυτά τα ιδανικά, αυτές τις θυσίες των προγόνων μας καλούμαστε να υπηρετούμε διαρκώς και ιδίως στις κρίσιμες για τη χώρα και το Έθνος μας στιγμές. Αυτές τις στιγμές οφείλουμε ν΄ ανασύρουμε στη μνήμη μας τις προγονικές παρακαταθήκες, ν΄ αναλογιζόμαστε το χρέος και τις ευθύνες μας, ν΄ ανατρέχουμε βαθύτερα στην ιστορία και στα διδάγματά της και να μην περιοριζόμαστε σε επετειακούς πανηγυρισμούς.

Αυτές τις αξίες, αυτά τα ιδανικά υπηρετεί η Ελληνική Αστυνομία. Αυτές τις παρακαταθήκες υπερασπίζεται καθημερινά• αυτόν το δρόμο του χρέους και της προσφοράς προς τη χώρα και την κοινωνία καλείται, πάντοτε, να ακολουθεί.

Και έχει επιβεβαιώσει πως εκπληρώνει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το χρέος της, πως υπηρετεί συνειδητά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, πως παραμένει αταλάντευτα προσηλωμένη στις αρχές και τα ιδανικά της βαριάς εθνικής μας κληρονομιάς.

Η 28η Οκτωβρίου 1940 απέδειξε πως κανείς πόλεμος δεν είναι χαμένος, καμία δυσκολία ανυπέρβλητη, καμία θυσία χαμένη. Ο Ελληνικός λαός έχει καταφέρει, σε πείσμα των εχθρών του, ενάντια στις πιθανότητες και σε αντίθεση και με αυτήν ακόμη τη λογική, να ξεπερνά τις δυσκολίες, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να συνεχίζει ανανεωμένος και δυνατός την ιστορική του διαδρομή.

Αρκεί να είναι ενωμένος, αλληλέγγυος, προσηλωμένος στις αρχές και τις αξίες του, ευήκοος δέκτης και υπερασπιστής των διδαχών της ιστορίας του• αξιοποιώντας τα καθοριστικής σημασίας στοιχεία της ψυχοσύνθεσής του, που του επέτρεψαν να καταγράφει πράξεις και στάσεις δόξας και ηρωισμού όπως η 28η Οκτωβρίου 1940 και αποφεύγοντας συμπεριφορές και αντιλήψεις που οδηγούν σε εθνικό διχασμό και σε οδυνηρές περιπέτειες.

Ας κρατήσουμε, λοιπόν, στην ψυχή και στη μνήμη μας τα μηνύματα και τα κελεύσματα της 28ης Οκτωβρίου κι ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, Πολιτεία-Κοινωνία-Αστυνομία, να αντιστρέψουμε, οργανωμένα και αποφασιστικά, το δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον και να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για ένα μέλλον αντάξιο της ιστορίας μας.

Ας επιβεβαιώσουμε πως είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το χρέος μας απέναντι σ΄ εκείνους που με το έντιμο και ηρωικό «ΟΧΙ» μας έδωσαν το δικαίωμα να γιορτάζουμε με υπερηφάνεια τη σημερινή εθνική επέτειο.

 

Οι επέτειοι εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων αποτελούν ορόσημο για την δημοκρατία κάθε χώρας

Οι επέτειοι εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων αποτελούν ορόσημο για την δημοκρατία κάθε χώρας. Ο εορτασμός τους είναι ο τροφοδότης της συλλογικής μνήμης, προκειμένου οι θεμελιακές αξίες μιας κοινωνίας, οι αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων, να γίνονται πυξίδα και οδηγός.

Πολύ περισσότερο επέτειοι, όπως της 28η Οκτωβρίου, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του Ελληνικού έθνους, για το οποίο μπορούμε να υπερηφανευόμαστε.

Η 28η Οκτωβρίου καταδεικνύει ακόμα και σήμερα, ύστερα από 77 χρόνια, ότι ένας μικρός λαός με ελάχιστα εφόδια και εξοπλισμό, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, μπόρεσε αγωνιζόμενος και αντιστεκόμενος με ομοψυχία να υψώσει το ανάστημά του στις σιδερόφρακτες ορδές των φασιστών κατακτητών, και τελικά να τις νικήσει. Η σημερινή επέτειος φέρει τη δική της ξεχωριστή σφραγίδα στο συνεχή αγώνα των λαών για ηθική ανάταση και εξάλειψη του φασισμού.

Η σημερινή επετειακή ημέρα μπορεί και προάγει όλες εκείνες τις αξίες που στέκονται εμπόδιο στην ιδιοτέλεια και την αναξιοκρατία. Όλες εκείνες τις αξίες, στις οποίες αν στηριχθούμε, μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη και την ευημερία.

Ε. Σκούφα
Βουλεύτρια Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 


 

Μήνυμα της ΛΑΕ Πιερίας για την 28η Οκτωβρίου

Σήμερα πια, 77 χρόνια από την επίθεση του άξονα εναντίον της Ελλάδας, καταλαβαίνουμε όλοι, λαός και νεολαία, πως οι ολιγάρχες του πλούτου και το υπαλληλικό πολιτικό προσωπικό τους, που κυβερνάει κάθε φορά για λογαριασμό τους, εννοούν ως Πατρίδα ότι βολεύει τα σχέδιά τους για ακόρεστο πλουτισμό, σε βάρος εκείνων (των πολλών) που εννοούν την Πατρίδα ως κοινό σπίτι όλων, ως κοινό πόνο, ως κοινό δάκρυ, ως κοινό τραγούδι, ως κοινή ανάταση!

Ζούμε, ως λαός και ως χώρα, τη μεγαλύτερη σκλαβιά σε περίοδο ειρήνης, από το 2010 μέχρι σήμερα… Διανύουμε ήδη τον 8ο χρόνο μνημονιακής κατοχής, ζούμε ξανά την πλήρη εξαθλίωση, την ταπείνωση, τον εξευτελισμό κι ακόμα για πάρα πολλούς την πείνα και την έλλειψη στέγης, με τις υπογραφές των κυβερνητών!

Υπόδουλοι τώρα οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της Φρανκφούρτης  και στο μνημονιακό δίκτυο της τοκογλυφίας που έχει απλωθεί σα θανατηφόρος ιστός πάνω απ’ τη χώρα μας.

Έρχεται πάλι η 28η Οκτώβρη και ζωντανεύει μνήμες τραγικές και μοιραία ο κάθε πολίτης κάνει κάποιες αντιστοιχίσεις με το σήμερα, μα και πυρώνει ιδανικά, για τη λεύτερη Πατρίδα, για την πανανθρώπινη λευτεριά!

Συγκρίσεις και  αντιστοιχίσεις των δύο αυτών τραγικών χρονικών της χώρας,ων ουκ έστιν αριθμός!

Τότε οι ναζί έκαιγαν τα σπίτια, σήμερα τα παίρνουν με πλειστηριασμούς τα Φαντς (Funds)!

Τότε θέριζαν κορμιά οι γερμανικές ριπές, σήμερα αυτοκτονούν απελπισμένοι οικογενειάρχες, πνιγμένοι από τα χρέη και την ανέχεια!

Τότε οι ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους εγκληματούσαν στις πόλεις και στα χωριά και ξεκλήριζαν με ολοκαυτώματα το Δίστομο και τα Καλάβρυτα, τώρα οι κυβερνήσεις ερημώνουν τη χώρα, βανδαλίζονταςτη μικρή και μεσαία οικονομία χάριν των αξιολογήσεων, που επιβάλλουν η γερμανική ΕΕκαι τοκογλύφοι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Τότε οι ναζί μηδένιζαν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, βασανίζοντας και θανατώνοντας εκατομμύρια νέους αντιφασίστες, σήμερα οι εφαρμοστές των μνημονίωναφαιρούναπό  την Ελλάδα το σημαντικότερο πληθυσμιακό της κεφάλαιο, αφούαναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νέους επιστήμονες να αναζητήσουν εργασία στη βόρεια Ευρώπη.

Όμως  δε μπορεί η μνημονιακή κατοχή να είναι το μέλλον μας! Δε μπορεί ο Ελληνικός  λαός να ζήσει σκλαβωμένος με την πατρίδα υποθηκευμένη! Δε μπορεί να αντέξει τα μνημόνια και την καλπάζουσα φτωχοποίηση μέχρι το 2060, όπως ορίζουν οι συμφωνίες των τοκογλύφων και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Επισφράγιση παράδοσης της Πατρίδας αποτελεί ηπρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, όπου έδωσε γη και ύδωρ στον Τραμπ, τζογάροντας την εθνική κυριαρχία της χώρας, εκχωρώντας την ως οικόπεδο για τις στρατιωτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, δίνοντας 2,4 δις για F-16 και βαφτίζοντας επενδύσεις την εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας σε Αμερικανούς άρπαγες, μόνο και μόνο για μακροημέρευση της κυβέρνησής του! Είχε προηγηθεί το πακέτο εκχωρήσεων στον Μακρόν και στα γαλλικά αρπακτικά!

Γνωρίζουμε ότι απ’ την αρχή της επίθεσης του άξονα με την εισβολή του στρατού του Φασίστα Μουσολίνι, στις 28 Οκτώβρη 1940, μέχρι και την απελευθέρωση απ’ τους Γερμανούς ναζί του Χίτλερ, στις 12 Οκτώβρη του 1944, ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε με αιματηρές θυσίες δημιουργώντας το μεγαλειώδες έπος της εθνικής αντίστασης με κορυφαίες απελευθερωτικές οργανώσεις το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και κατάκτησε τη λευτεριά του!

Στη σημερινή συγκυρία, η δημιουργία αντιμνημομιακού μετώπου αριστερών, δημοκρατικών, προοδευτικών και πατριωτικών δυνάμεων, κατ’ αναλογία της εθνικής αντίστασης 1941-44, είναι απόλυτη προϋπόθεση,γιανα μπούμε σε προοπτική δημοκρατίας, δημιουργίας και προόδου, μακριά από τα νύχια της ευρωζώνης και των ιμπεριαλιστικών  πολιτικών της ΕΕ, των ΗΠΑκαι οποιουδήποτε άλλου επιβουλεύεται τη χώρα μας.

Το γραφείο τύπου

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211