Υπάρχει “κατά παρέκκλιση” ανάπτυξη;

είμαστε κακομαθημένοι και μας λένε ψέματα;

το θέμα με το υπερκατάστημα του Βαρικού δεν συζητήθηκε εκεί που έπρεπε, αλλά θα συζητηθεί που πρέπει: στο Συμβούλιο της Επικρατείας – την Τετάρτη

 

 

 

 

 

Η μεγαλύτερη επένδυση στην Πιερία βρέθηκε για περισσότερες από 60 μέρες σε ακινησία, ενώ φήμες και διαδόσεις -μέσω των συνηθισμένων οδών (κοινωνικά δίκτυα και blogs)- διαχέονταν ως εξελίξεις στο θέμα του “Jumbo στο Βαρικό”. Τι πραγματικά συνέβη και συμβαίνει;

 

Στις 18 του περασμένου Αυγούστου ο ιδρυτής και κύριος μέτοχος της αλυσίδας κ. Απόστολος Βακάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα χρήσης 2016-17 και τις προοπτικές και τον προγραμματισμό της εταιρείας για την επόμενη χρονιά. Η Jumbo βελτίωσε τις επιδόσεις της, παρά την οικονομική κατάσταση της χώρας και των κατοίκων της. Πολλοί αποδίδουν την πρόοδο αυτή στο γεγονός ότι η μέση τιμή των προϊόντων που μπορεί κάποιος να αποκτήσει από τα Jumbo κυμαίνεται στα 4,5 ευρώ. Στα σχέδια της εταιρείας και του κου Βακάκη για το 2018 είναι και η δημιουργία περισσότερων καταστημάτων σε βαλκανικές χώρες και ένα νέο κατάστημα (σύγχρονο υπερκατάστημα) στην Κατερίνη, το γνωστό σε μας Jumbo του Βαρικού. Μάλιστα, σχεδιαζόταν η κατασκευή του να ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς.

 

«Σχεδιαζόταν» γιατί ήδη αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί, αφού οι εργασίες κατασκευής καθυστέρησαν σημαντικά και συνεχίζονται τις τελευταίες 10-15 μέρες. Για 60 μέρες οι εργασίες κατασκευής σταμάτησαν, λόγω της προσφυγής που θα κριθεί την 15η Νοεμβρίου 2017, στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Την προσφυγή της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου κατά της δημιουργίας του συγκεκριμένου καταστήματος δεν προσυπέγραψαν οι δύο σύμβουλοι της «Αλήθειας» (Δημητριάδης και Λαπάτσης). Πιθανώς γι’ αυτό το λόγο, οι φήμες που θέλουν «κάποιοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης» να βρίσκονται αντιμέτωποι με αγωγές αποζημιώσεως για διαφυγόντα κέρδη, κάνουν λόγο για «κάποιους συμβούλους»… Οι «κάποιοι» είναι η αντιπολίτευση, πλην «Αλήθειας». Η δε επισειόμενη απειλή διεκδίκησης παρόμοιας αποζημίωσης θα ήταν πραγματικά πρωτοποριακή, με δεδομένο ότι οι προσφεύγοντες στην Δικαιοσύνη είναι αιρετοί και προσέφυγαν …στη Δικαιοσύνη. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει για τους ανώνυμους σχολιαστές και τα ανώνυμα blogs… δυστυχώς και για τις Αρχές που αρμοδιότητα έχουν τις φήμες και τα fake news.

 

 

Με την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας άρχισε η περίοδος των 60 ημερών που αυτομάτως το έργο σταματά. Η εταιρεία κατέθεσε αίτημα να μην ισχύσει το προσωρινό αυτό μέτρο. Απομένουν λίγες μέρες ως την συζήτηση της προσφυγής. Και μετά ένα διάστημα –πιθανώς μερικών μηνών- για να εκδοθεί η απόφαση.

 

Σε ότι αφορά την προσφυγή, παρά τις φήμες που την ήθελαν να αφορά μόνο το θέμα της εισόδου-εξόδου, πληροφορίες την θέλουν να αφορά τα πάντα και την καρδιά του προβλήματος: το πώς δηλαδή έγινε εφικτή η αδειοδότηση μιας τέτοιας κατασκευής σε περιοχή Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας. Είναι γνωστό ότι αυτό επετεύχθη με το άρθρο 51 παράγραφος 11α (και β;) του νόμου 4178 και «κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη»… Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά την «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις». Υπογράφηκε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 6 Αυγούστου 2013 και δύο μέρες αργότερα δημοσιεύτηκε, επί κυβερνήσεως με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά και αντιπρόεδρο τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στα τέλη Ιουνίου 2013, η ΔΗΜΑΡ, κυβερνητικός εταίρος στην τότε κυβέρνηση, απέσυρε την υποστήριξή της, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Η προσφυγή κάνει σαφώς λόγο για ιδιαίτερη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι δημόσιες αρχές προς την ενδιαφερόμενη εταιρεία και στο θέμα της εισόδου-εξόδου, αλλά και για λάθη στην κρίση προηγούμενων προσφυγών. Προσφυγών που δεν έγιναν γνωστές, κατατέθηκαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και απορρίφθηκαν ως εκπρόθεσμες. Επισημαίνεται δε –μεταξύ άλλων- και το γεγονός ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου της 15ης Νοεμβρίου 2016, για την έγκριση της εισόδου-εξόδου, είναι μη νόμιμη και γιατί δεν λήφθηκε με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αλλά με σχετική πλειοψηφία (στην συγκεκριμένη απόφαση οι δύο σύμβουλοι της «Αλήθειας» ψήφισαν «παρών», δείτε γιατί στο σχετικό βίντεο).

Παρά τις φήμες ότι η προσφυγή αφορά μόνο το θέμα εισόδου-εξόδου, στην προσφυγή εντοπίζεται και το θέμα της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 51/παράγραφος 11α, με το σκεπτικό ότι αντιβαίνει σαφώς και σε όσα ορίζει το Σύνταγμα, αλλά και όσα καθόρισε με παλιότερες αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας, για την Αγροτική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, τις εκτός σχεδίου περιοχές και τη δόμηση. Το δε συγκεκριμένο άρθρο δεν αφορά φυσικά μόνο την περιοχή του Βαρικού. Στην ουσία, δημιουργεί μια ζώνη γης ένθεν κακείθεν των εθνικών και επαρχιακών οδών, πλάτους 200 μέτρων και 150 μέτρων από τις δημοτικές οδούς, σε κάθε περιοχή Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, σε όλη την Ελλάδα.

 

Όπως ήταν αναμενόμενο, καταβλήθηκε προσπάθεια να τεθεί το θέμα της … ανάπτυξης του Βαρικού και πάλι με ανώνυμες καταχωρήσεις σε blogs. Προϋπήρχε βέβαια η άποψη του κου Δημητριάδη, όπως εκτέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου 2016. Ότι αποτελεί ανάπτυξη για τη συγκεκριμένη περιοχή, η εγκατάσταση εκεί και αυτής και παρόμοιων επιχειρήσεων. Δηλαδή, σε μια περιοχή αγροτικής παραγωγής, με ταυτόχρονη κοντινή τουριστική δραστηριότητα, αποτελεί ανάπτυξη η χωροθέτηση τέτοιου είδους εγκαταστάσεων και «κατά παρέκκλιση». Στην ίδια συνεδρίαση, ο αείμνηστος Γιώργος Φαρμάκης, επικεφαλής τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε επισημάνει ότι το «παραθυράκι» στο νόμο καταστρατηγεί κάθε υπαρκτή Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου και δυσχεραίνει απόλυτα τον όποιο αποτελεσματικότερο σχεδιασμό ΖΟΕ στο μέλλον. Μέχρι στιγμής, τα όνειρα ιδιοκτητών γης στην περιοχή ότι επενδυτές θα προστρέξουν να αποκτήσουν γη για παρόμοιες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις δεν φαίνονται να πραγματοποιούνται. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει γίνει γνωστή καμία τέτοια κίνηση ή και πρόθεση. Αλλά και η γη που αποκτήθηκε για τη συγκεκριμένη επένδυση, ως φτηνή αγροτική γη αποκτήθηκε. Όσοι αναπροσάρμοσαν τις τιμές πώλησης της ιδιοκτησίας τους, ακόμη περιμένουν…
Όσο για το επιχείρημα της ανάπτυξης του Βαρικού, όσοι το υποστηρίζουν θα πρέπει να ξαναδούν την λεπτομέρεια ότι το συγκεκριμένο «παραθυράκι» αλλάζει την χρήση και την αξία μιας ζώνης 150 μέτρων ένθεν κακείθεν των εθνικών και παράπλευρων οδών και όχι σε ολόκληρη την περιοχή. Δεν αποτελεί αυτό μια τυπικά νόμιμη, αλλά κατάφωρη αδικία για όσους κατέχουν γη στο Βαρικό γενικά και τρομερή ειρωνεία για όσους κατέχουν γη σε απόσταση … 210/160 μέτρων από τις οδούς-όρια;;;

 

 

Την ερχόμενη Τετάρτη, το αρμόδιο –ανώτατο- δικαστήριο θα κρίνει την προσφυγή της αντιπολίτευσης του Δήμου Δίου-Ολύμπου κατά της δημιουργίας Jumbo, 12.856,76 τ.μ., στο Βαρικό. Η κατάθεση της προσφυγής υπήρξε γιατί πρωτοστάτησε στην προσπάθεια αυτή ο εκλιπών Γιώργος Φαρμάκης. Ο αιρετός που μετά θάνατον χαρακτηρίστηκε απ’ όλους (και τους αντιπάλους του) σώφρων και συναινετικός. Ο Γ. Φαρμάκης είχε ψέξει και το γεγονός ότι η αδειοδότηση της επένδυσης-μαμούθ από την Περιφέρεια, απέκλεισε τη δυνατότητα και της παραμικρής έστω διαβούλευσης, στον τόπο εγκατάστασής της. Το πως συνέβησαν όλα αυτά και πως αποκτήθηκε η ευκαιρία των «150 μέτρων από την εθνική» αποτελεί ένα ακόμη μελανό σημείο για τα πεπραγμένα της πιερικής ΝΔ και των στελεχών της. Οι φήμες για τους προσφεύγοντες ήταν πολλές, ενώ για ουσιαστικά στοιχεία της υπόθεσης δεν γνωρίζουμε και πολλά. Όπως γιατί η αδειοδότηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκδόθηκε με αίτηση της «Κωνσταντόπουλος ΑΕ» και ποια η σχέση της με την Jumbo. Ερωτηματικό παραμένει και το γιατί ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, αν και εντόπισε το «παραθυράκι» σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας και δήλωσε δια βουλευτή ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και να αποκατασταθεί η …παρέκκλιση, ακόμη δεν έχει συμβεί τίποτα. Στο Δημοτικο μας Συμβούλιο επίσης φορείς της Κατερίνης, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος, δήλωσαν ότι το Jumbo του Βαρικού θα σημάνει τον θάνατο όλων των τοπικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Έκτοτε… ουδέν.

Η ολοκλήρωση της επένδυσης της Jumbo στο Βαρικό καθυστερεί. Παρουσιάζοντάς την, μαζί με την επέκταση του δικτύου των Jumbo στα Βαλκάνια , ο ιδιοκτήτης της είχε κάνει δηλώσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις. Είχε μιλήσει και για το κύριο πρόβλημα της χώρας και της οικονομίας, και των κυβερνήσεών μας και είχε χαρακτηρίσει τους Έλληνες, «κακομαθημένους»:

«Η Ελλάδα πτώχευσε γιατί υπηρετεί πτωχευμένες ιδέες. Το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, αλλά πολιτισμικό»

«Η ελληνική αγορά και οικονομία είναι σαν μια τρύπια σαμπρέλα… της βάζεις αέρα, αλλά μετά από λίγο τον χάνει».

«Είμαστε κακομαθημένος λαός, γι’ αυτό και οι πολιτικοί φοβούνται να μας πουν την αλήθεια. Είμαστε πάντα εκτός στόχων αλλά αν δει κανείς τι πολιτικές ακολουθούνται δεν είναι έκπληξη ότι είμαστε εκτός στόχων. Πάντα θα είμαστε αν δεν αλλάξουμε». 

 «Όταν ο καταναλωτής δεν απαιτήσει χαμηλότερη τιμή και να πάψει να πληρώνει την υπεραξία στην κάθε συντεχνία, τότε θα έχει νόημα το κυριακάτικο άνοιγμα. Αλλά εμείς ακόμη ζούμε στον 20ό αιώνα και διατηρούμε αντιλήψεις που δεν συνάδουν με τα σημερινά δεδομένα»

(από το ρεπορτάζ του www.sofokleousin.gr)

Η ΕτΟ προσπάθησε επανειλημμένα να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της JUMBO και το νομικό της τμήμα. Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση, αν και χρόνος υπήρξε ικανός κι έτσι τα ερώτηματά της παραμένουν αναπάντητα:

–          αυτοεξαιρεί ο κος Βακάκης τον εαυτό του από τους κακομαθημένους Έλληνες και με τη βοήθεια ποιων άλλαξε η χρήση αγροτικής γης στο Βαρικό; Των κακομαθημένων Ελλήνων ή των πολιτικών τους που φοβούνται να τους πούνε την αλήθεια;

–          Τι πιθανότητες έχει ένας λαός με πολιτιστικό πρόβλημα να το λύσει σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης, μισθών πείνας, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, ελεγκτικούς μηχανισμούς αναποτελεσματικούς; Ποιος ευθύνεται για την ύπαρξη του συγκεκριμένου περιβάλλοντος; Οι κακομαθημένοι πολίτες ή οι αποτυχημένοι ηγέτες του (που και δεν του λένε την αλήθεια και νομοθετούν “παραθυράκια”);

–          Τι θα ‘θελε να ανασκευάσει από τις παραπάνω δηλώσεις του, σήμερα;

 

 

 

Ν. 4178