Δελτία Τύπου

για την ενημέρωσή σας

μετά τον κατακλυσμό – και πάντα με τη σειρά που τα λαμβάνουμε


ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ (ΜΠΕΤΤΥ) ΣΚΟΥΦΑ
Βουλεύτρια Πιερίας-ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Μ. Σκούφα: «Είναι ανάγκη να δοθούν οριστικές λύσεις και όχι ημίμετρα»

Περιοδεία της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές

 

Σε περιοχές στην Πιερία που δοκιμάστηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία μετέβη το Σαββατοκύριακο η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως από τους φορείς αλλά και τους κατοίκους για το μέγεθος των ζημιών, έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες, είτε για την αποκατάστασή τους, είτε για την εκπόνηση μελετών, όπου κρίνεται αναγκαίο. Επιπλέον σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Δέδε, το επόμενο διάστημα ο κ. Δέδες μαζί με κλιμάκιο τεχνικών θα μεταβεί στην Πιερία, προκειμένου να δουν από κοντά τις καταστροφές και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Οριστικές λύσεις και όχι ημίμετρα

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν σε Πέλεκα, Παραλία, Ολυμπιακή Ακτή ανέδειξαν για μια ακόμη φορά την ανάγκη αφενός να βρεθούν οριστικές λύσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως στην περίπτωση του Πέλεκα με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα, και με πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα στις εργασίες που έγιναν ή που θα γίνουν στην κοίτη του ποταμού. Επίσης σημαντικό είναι να υπάρξει θωράκιση και της γέφυρας στην Ανδρομάχη.

Η Παραλία και η Ολυμπιακή Ακτή «πνίγονται» και με μικρότερης έντασης βροχές, επισήμαναν στην κα Σκούφα επαγγελματίες της περιοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα αυτό κρατάει πολλά χρόνια, και αναμένουν έστω και τώρα έμπρακτη ανταπόκριση στις εκκλήσεις που απευθύνουν προς πάσα αρμόδια αρχή.

Διάνοιξη και καθαρισμός ρεμάτων, αποστραγγιστικά έργα

Καθαρισμός και ορθολογική διευθέτηση των ρεμάτων, διάνοιξη καναλιών και αποστραγγιστικά έργα, παρεμβάσεις που θα διορθώσουν αστοχίες και ελλείψεις, και έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα που όμως δεν επαρκούν ή δεν σχεδιάστηκαν σωστά, είναι το ζητούμενο και κοινός παρονομαστής τόσο στην Νότια Πιερία, σε Πλαταμώνα και Παντελεήμονα όσο και στις υπόλοιπες περιοχές. Ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος στη συνάντηση που είχε με την βουλεύτρια, υπηρεσιακούς παράγοντες, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ν. Παντελεήμονα, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πλαταμώνα και τη συντονίστρια του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κα Ρούλα Αρίσση, εστίασαν σε αυτά τα σημεία, τα οποία μάλιστα είναι εμφανή σε αρκετά ρέματα και κανάλια. Μάλιστα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, ανθρώπινες παρεμβάσεις όπως μπάζωμα καναλιών, οδηγούν με μαθητική ακρίβεια σε καταστροφές και πλημύρες με την επόμενη κακοκαιρία.

Μελέτες και χρηματοδοτήσεις

Μελέτες που πρέπει είτε να επικαιροποιηθούν, είτε να γίνουν από την αρχή, για την αντιπλημμυρική προστασία της Πιερίας, με την εξεύρεση της αντίστοιχης χρηματοδότησης και βελτιωτικές παρεμβάσεις σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, είναι όπως επισήμανε η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κα Σκούφα το μεγάλο στοίχημα, που έχει όμως ημερομηνία και αυτή είναι όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να δοθεί οριστική λύση και να μην ξαναδούμε εικόνες τέτοιες, αλλά κυρίως να μην ξαναζήσουμε τέτοιου είδους καταστροφές.

 


 

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ                                                                                                

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επικοινωνία
Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Τηλέφωνο
2352350100
   Διεύθυνση
Αγ. Νικολάου 15, Λιτόχωρο
Email
dimos@dion-olympos.gr
Website
www.dion-olympos.gr
 ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

Σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης ο Δήμος Δίου – Ολύμπου – Ευχαριστήριο Μήνυμα

Από το Δήμο Δίου – Ολύμπου ανακοινώνεται ότι έπειτα από αίτημα του Δημάρχου, Κώστα Δημόπουλου προς την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου και αφού προηγήθηκε αποτύπωση των εκτεταμένων ζημιών στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, ο Δήμος κηρύχθηκε σε Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκη με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, Ιωάννη Καπάκη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη για την άμεση και ταχύτατη ανταπόκριση στο αίτημα του Δήμου και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων των προηγούμενων ημερών.

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Δίου – Ολύμπου, για την ψυχραιμία που επέδειξαν στις δύσκολες στιγμές, την εθελοντική τους προσφορά και τη συνεργασία που παρείχαν στους εργαζόμενους του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Τέλος, ευχαριστούμε τους Βουλευτές του Νομού Πιερίας για την ταχύτατη υποστήριξη του αιτήματος στους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Από πλευράς του ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει τους καθαρισμούς και τις αποκαταστάσεις του οδικού δικτύου και των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημότες στις εργασίες τους.

Θα ακολουθήσει, εντός των επόμενων ωρών, ανακοίνωση σχετικά με την δήλωση των ιδιωτικών καταστροφών και ζημιών και την καταγραφή τους, μέσω σύστασης ειδικού γραφείου για την αποδοχή των αιτημάτων και την αντιμετώπιση των καταστροφών που υπέστησαν.

 

Λιτόχωρο, 20 Νοεμβρίου 2017.-
Το γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης

 


 

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
28ης Οκτωβρίου 40, Κατερίνη, Τ.Κ. 60132
e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
ιστοσελίδα: http://www.pkm.gov.gr
facebook: www.facebook.com/perifereiakienotitapierias
τηλ. επικοινωνίας: 2351351208

Κατερίνη,  20  Νοεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου

 Σοφία Μαυρίδου:

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε ρέματα, αποστραγγιστικά κανάλια, δημόσιες εκτάσεις και μικρά τεχνικά έργα, από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας με την κωδική ονομασία “ΕΥΡΥΔΙΚΗ” στην Πιερία.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση κήρυξης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας αφορά της κάτωθι περιοχές:

  1. ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
  • Δημοτική Κοινότητα ΕΛΑΦΙΝΑΣ: Τ. Κ. Αρωνά, Τ. Κ. Ελάφου,

            Τ. Κ. Εξοχής, Τ. Κ. Καταλωνίων, Τ. Κ. Λαγορράχης,

            Τ. Κ.Μοσχοποτάμου, Τ. Κ. Παλαιού Κεραμιδίου, Τ. Κ. Τριλόφου

  • Δημοτική Ενότητα ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Δ. Κ. Κατερίνης,

            Δ. Κ. Σβορώνου, Τ. Κ. Άνω Αγίου Ιωάννου, Τ. Κ. Γανοχώρας,

            Τ. Κ. Νεοκαισαρείας

  • Δημοτική Ενότητα ΚΟΡΙΝΟΥ: Δ. Κ. Κορινού, Τ. Κ. Κάτω Αγίου Ιωάννου, Τ. Κ. Κούκκου, Τ. Κ.Νέας Τραπεζούντος, Τ. Κ. Σεβαστής
  • Δημοτική Ενότητα ΠΑΡΑΛΙΑΣ: Δ. Κ. Καλλιθέας, Δ. Κ. Περιστάσεως,

            Τ. Κ. Παραλίας

  • Δημοτική Ενότητα ΠΕΤΡΑΣ: Δ. Κ. Λόφου, Τ. Κ. Αγίου Δημητρίου,

            Τ. Κ. Μηλιάς (Κάτω Μηλέας), Τ. Κ. Μοσχοχωρίου,

            Τ. Κ. Φωτεινών

  • Δημοτική Ενότητα ΠΙΕΡΙΩΝ: Τ. Κ. Βρίας, Τ. Κ. Ελατοχωρίου,

            Τ. Κ. Ρητίνης

 

  1. ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ,
  • Δημοτική Ενότητα ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ: Δ. Κ. Λεπτοκαρυάς. Δ. Κ. Πλαταμώνος, Τ. Κ. Παντελεήμονος, Τ. Κ. Πόρων, Τ. Κ. Σκοτίνης
  • Δημοτική Ενότητα ΔΙΟΥ: Δ. Κ. Βροντούς, Δ. Κ. Καρίτσης,

            Τ. Κ. Αγίου Σπυρίδωνος, Τ. Κ. Δίου, Τ. Κ. Κονταριωτίσσης,

            Τ. Κ. Νέας Εφέσου

  • Δημοτική Ενότητα ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ: Δ. Κ. Λιτοχώρου

 

  1. ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ
  • Δημοτική Ενότητα ΑΙΓΙΝΙΟΥ: Δ. Κ.Αιγινίου, Τ. Κ. Καταχά
  • Δημοτική Ενότητα ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: Δ. Κ. Κολινδρού, Τ. Κ. Καστανέας,

            Τ. Κ. Λιβαδίου, Τ. Κ. Ρυακίων

  • Δημοτική Ενότητα ΜΕΘΩΝΗΣ: Τ. Κ. Μακρυγιάλου, Τ. Κ. Μεθώνης,

            Τ. Κ. Νέας Αγαθουπόλεως, Τ. Κ. Παλαιού Ελευθεροχωρίου

  • Δημοτική Ενότητα ΠΥΔΝΑΣ: Τ. Κ. Αλωνίων, Τ. Κ.Παλαιόστανης,

            Τ. Κ. Πύδνας, Τ. Κ. Σφενδαμίου

Η ισχύς της χρονικής περιόδου που οι ανωτέρω περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, ορίζεται σε δύο (2) μήνες, δηλαδή μέχρι και 15.01.2018

 

 


                                                                                                        Κατερίνη, 20.11.2017

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επίσκεψη  στις πληγείσες περιοχές της Πιερίας, από την πρόσφατη θεομηνία, πραγματοποίησε, τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017, κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, με Επικεφαλής την  Υπεύθυνη Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ., Βουλευτή Σερρών,  Φωτεινή Αραμπατζή, έπειτα από πρωτοβουλία της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πιερίας. Επισκέφθηκαν αγροτικές καλλιέργειες και  ποιμνιοστάσια,  διαπιστώνοντας από κοντά τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο αγροτών και κτηνοτρόφων της Περιοχής μας.   Την κα. Αραμπατζή,  συνόδευαν ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πιερίας Γιάννης Κουρινιώτης,   ο Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος,  ο Υπεύθυνος Αγροτικών θεμάτων της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πιερίας Δημήτρης Τσιμήτρης, το μέλος της Γραμματείας Αγροτικού Ν.Δ. Διονύσης Φόλιος, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής και μέλος της Γραμματείας Αγροτικού Ν.Δ. Θανάσης Λιακόπουλος, οι Πρόεδροι ΔΗΜ.Τ.Ο. Δίου – Ολύμπου Θεόδωρος Πυρόβολος και Κατερίνης Σπύρος Κουλκουδίνας, καθώς και στελέχη του κόμματος.

Το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε, στο δημοτικό κατάστημα Δίου, με εκτιμητές του ΕΛΓΑ, όπου ζητήθηκε η επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.  Η κα. Αραμπατζή σε δηλώσεις της ανέφερε πως θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα όλος ο μηχανισμός για την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, επισημαίνοντας  τις επαφές του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με ευρωπαίους αξιωματούχους για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.  Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το κλιμάκιο με εκτιμητές του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας πως θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες  για την αποζημίωση των πληγέντων. Την επίσπευση των διαδικασιών του ΕΛΓΑ για την  οικονομική ανακούφιση των αγροτών και κτηνοτρόφων της   Πιερίας, ζήτησε και ο Πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Πιερίας Γιάννης Κουρινιώτης.

 

 


 

20 Νοεμβρίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας Χάρη Τζαμακλή

σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δίου – Ολύμπου και στη ΣΠΕΚΟ Βροντούς
…………

 

Τις Δημοτικές Κοινότητες Καρίτσας και Βροντούς, καθώς και τις Τοπικές Κοινότητες Νέας Εφέσου, Κονταριώτισσας και Δίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου επισκέφθηκε την Κυριακή 19/11 και τη Δευτέρα 20/11 ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής. Τη Δευτέρα 20/11 συνοδευόταν από τη Συντονίστρια της Ν.Ε. Πιερίας κ. Ρούλα Αρίσση και από τον κ. Μιχάλη Σαχπεκίδη, μέλος του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε Κοινότητα συναντήθηκε με τους αιρετούς και τις αιρετές Προέδρους (κ. Στέργιο Πατρή – Καρίτσας, κ. Παναγιώτα Τζιάφα – Βροντούς, κ. Μπάμπη Κουτσιμάνη – Νέας Εφέσου, κ. Παρασκευή Νάτσιου – Κονταριώτισσας και κ. Κώστα Τσακνάκη – Δίου). Οι Πρόεδροι του υπέδειξαν τα σημεία που υπέστησαν ζημίες και καταστροφές και τον συνόδευσαν επί των τόπων.

Το μέγεθος των ζημιών και των καταστροφών είναι μεγάλο. Αφορούν τον Αρχαιολογικό χώρο του Δίου, τις καλλιέργειες, το ζωϊκό κεφάλαιο, τα νοικοκυριά, τα χωράφια, το οδικό δίκτυο, τους αγροτικούς δρόμους, τα ρέματα.

Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη καθαρισμού και συντήρησης των Ναών της Ίσιδας και του Διός από την πλημμύρα του ποταμού Βαφύρα. Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη εκτίμησης των ζημιών και των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών και νοικοκυριών. Διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη καθαρισμού των ρεμάτων και των αντιπλημμυρικών υποδομών από τις τεράστιες ποσότητες των φερτών υλικών. Διαπιστώθηκε ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της όλης παρολύμπιας περιοχής, που στηρίχθηκε σε λανθασμένες εν πολλοίς επιλογές, είναι ανεπαρκής και συν τω χρόνω καθίσταται ανεπαρκέστερη εξαιτίας και των σκοπίμων ανθρωπίνων παρεμβάσεων (καταπατήσεις, μπαζώματα, οικοπεδοποιήσεις κ.λ.π.), που διαχρονικώς παραμένουν εκτός ελέγχων από την πλευρά της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης. Διαπιστώθηκε η ανάγκη ενός στρατηγικού (και όχι αποσπασματικού) σχεδιασμού αντιπλημμυρικής προστασίας, η οποία θα αφορά κυρίως τις ζωές, αλλά και τον μόχθο και τις περιουσίες των αγροτών, των επιχειρηματιών και όλων όσων ζούν και εργάζονται στην περιοχή αυτή.

Προέχει η επούλωση των πληγών και η πρόνοια για την αποφυγή παρομοίων συμβάντων. Οι διαπιστώσεις πρέπει να τεθούν επί τάπητος και να πιεσθεί κάθε αρμόδιος να επιταχύνει λύσεις. Η θέση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι ένα προσωρινό, αλλά αναγκαίο και ορθό μέτρο, που θα δώσει ανακουφίσεις. Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθούν την Πιερία κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες, με τους οποίους υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία. Σ’ αυτούς οφείλουμε όλοι να θέσουμε τα προβλήματα που αναδείχθηκαν και να αξιώσουμε λύσεις (π.χ. αναστολή για ικανό χρονικό διάστημα των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων όσων επλήγησαν).

Κατά την επίσκεψη στη Βροντού τη Δευτέρα 20/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΣΠΕΚΟ Βροντούς και με μέλη του Συνεταιρισμού. Εκτός από τα τρέχοντα προβλήματα των πλημμυρών συζητήθηκε και η ιδέα της κατασκευής μιας παρολύμπιας δεξαμενής συλλογής – συγκέντρωσης υδάτων για αρδευτική χρήση ενόψει των αγροτικών αναγκών λόγω της στροφής προς άλλες καλλιέργειες.