Ο απολογισμός ολοκληρώνεται

(από τους άλλους)

από τον άμεσα υπεύθυνο και αρμόδιο επιχειρείται να αποτελέσει άτυπο απολογισμό το “όλα καλά, μια χαρά τα πήγαμε…”

 

Τον δικό της απολογισμό για τον πρόσφατο κατακλυσμό που έπληξε την Πιερία –με σοβαρότατες επιπτώσεις/καταστροφές και στο Δήμο Δίου-Ολύμπου- έκανε σήμερα η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, επισημαίνοντας ότι τα αποτελέσματα της τριήμερης κακοκαιρίας ανέδειξαν ανεπίτρεπτες παραλείψεις και «διαχρονικώς ανέλεγκτες σκόπιμες παρεμβάσεις», «φωτογραφίζοντας» ευθύνες του απώτερου και κοντινού παρελθόντος, όπως πχ τις αμμοληψίες.

Στον απολογισμό αυτό, καταγράφονται και οι ενέργειες των τοπικών βουλευτών, αλλά και η αναγκαιότητα της άμεσης ανακούφισης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η ανάγκη «με τη συνεργασία όλων, απαιτείται να σχεδιασθεί ένα τοπίο». Στις επαφές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με κυβερνητικά στελέχη, κατατέθηκε και το αίτημα να επισκεφτεί την Πιερία και ο ίδιος ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Το δελτίο Τύπου της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που επικράτησαν στην Πιερία την προηγούμενη εβδομάδα και προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνον υλικές ζημιές, ανέδειξαν την ανεπάρκεια αντιπλημμυρικής θωράκισης. Όλος ο Νομός (οικισμοί, παράλια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις) υπέστη καταστροφές, οι οποίες επιτάθηκαν από την ελλιπή συντήρηση των διαύλων απορροής των υδάτων και από τις διαχρονικώς ανέλεγκτες σκόπιμες παρεμβάσεις (αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα, οικοπεδοποιήσεις, αμμοληψίες κ.λ.π.).
Οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους
       αυτοδιοικητικούς φορείς συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου να κηρυχθεί ο Νομός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – όπως και έγινε. Ενημερώνονταν και ενημέρωναν συνεχώς για την κατάσταση που επικρατούσε. Επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές, καταγράφοντας τα προβλήματα και συζητώντας με τους τοπικούς φορείς τις ενδεδειγμένες λύσεις. Οι βουλευτές την Δευτέρα 20/11 επισκέφθηκαν τον Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε και ζήτησαν να επισκεφθεί άμεσα την Πιερία κλιμάκιο του Υπουργείου με επικεφαλής τον ίδιο ή τον Υπουργό  κ. Σπίρτζη, προκειμένου να
καταγραφούν και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δρόμους, γέφυρες, κανάλια και οπουδήποτε απαιτείται. Την ίδια ημέρα συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ.κ. Κουρεμπέ και Ζανιά, από τους οποίους ενημερώθηκαν ότι ξεκίνησε η επισκόπηση και άμεσα η καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

      Σήμερα προέχει η άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Αμέσως μετά, με τη συνεργασία όλων απαιτείται να σχεδιασθεί ένα τοπίο, που θα στοχεύει στην αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον με την εκπόνηση ενός μακρόπνοου σχεδίου για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, όπως και εκπόνησης σχεδίου για την εξοικονόμηση και διαχείριση όμβριων υδάτων. Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας δεσμεύεται να εργαστεί σ΄ αυτή την κατεύθυνση στα πλαίσια του επερχόμενου αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

 

 Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr

 

Στην μεθαυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κατερίνης, πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η «Ενημέρωση για την αντιμετώπιση και τις συνέπειες της πρόσφατης κακοκαιρίας», με εισηγητή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Επίσης, ο δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης, ήδη έδωσε συνέντευξη Τύπου σχετική με την κακοκαιρία και τα αποτελέσματά της. Αντιθέτως, στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου δεν υπάρχει καμία ανάλογη πρόβλεψη και πρόθεση. Αν μάλιστα η διοίκηση επιλέξει να μην απαντήσει άμεσα στα πιθανά ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων, τότε καμία ουσιαστική και επίσημη ενημέρωση δεν θα υπάρξει για το θέμα που αφορά τεράστιες καταστροφές σε όλη την επικράτεια του Δήμου, πριν ένα μήνα (αν η επόμενη συνεδρίαση συμβεί στους συνηθισμένους χρόνους).

 

Αυτό ακριβώς φαίνεται να αποφεύγει η διοίκηση και ο δήμαρχος Κ. Δημόπουλος: την επίσημη ενημέρωση, τον απολογισμό. Από την πρώτη μέρα εκδήλωσης των καταστροφικών καιρικών φαινομένων ως σήμερα, ο Δήμος εξέδωσε πέντε -5- δελτία Τύπου. Τα δύο τελευταία αφορούσαν την μετά την καταστροφή περίοδο, την κήρυξη του νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη διαδικασία καταγραφών και αποζημιώσεων. Επίσημος απολογισμός και καταμερισμός ευθυνών, διαπίστωση αδυναμιών και απρόβλεπτων κενών, δεν υπήρξε. Στη διάρκεια της καταστροφής και ενώ και ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο –και μάλιστα μαθητών- ο αρμόδιος για την Παιδεία σύμβουλος, Αθ. Καλαϊτζής, ΕΠΕΛΕΞΕ να μην ενημερώσει την ΕτΟ για το κλείσιμο των σχολείων του Δήμου. Ούτε και για την απόφαση του συναδέλφου του της Καθαριότητας να μην γίνει η αποκομιδή, ενημερώθηκε ποτέ η ΕτΟ. Το αποτέλεσμα ήταν ως και χθες ορατό σε κεντρικότατα σημεία της πρωτεύουσας του Δήμου.

Στην μετά την καταστροφή περίοδο, η ανευθυνότητα καλά κρατεί: ανεξέλεγκτα και κατά βούληση, οι τοπικοί πρόεδροι ανέλαβαν να υπερασπιστούν ο καθένας τον φιλικότερο σ’ αυτόν αντιδήμαρχο ή σύμβουλο της διοίκησης ή όποιον άλλο, με πάμπολλα απολογιστικά και συγχαρητήρια κείμενα στα πρόσφορα «Μέσα», τα blogs και το Facebook. Συγχαρητήρια δέχονται ως και οι δημότες γιατί επέδειξαν …ψύχραιμη συμπεριφορά!!!  Αν και το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από μηνύματα αγανάκτησης, ειδικά μετά την πρώτη μέρα της καταστροφής.

Όλα αυτά είναι ταυτόχρονα και απόδειξη της κατάστασης που επικρατεί στα εσωτερικά της διοίκησης Δημόπουλου, με εμφανή τα σημάδια της αυτονόμησης και του .. «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», με τον ηγέτη να μην τολμά να επιβάλει τάξη και σοβαρότητα. Μέγιστες υπηρεσίες στην τροχοπέδηση των φαινομένων αυτών προσφέρει και η άποψη ότι οι ευθύνες της συγκεκριμένης δημαρχίας –μετά τρία χρόνια απογοητεύσεων- βαρύνει προσωπικά και μόνο τον δήμαρχο.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο δήμαρχος Κ. Δημόπουλος, γνωστός για την επαφή του με την τεχνολογία, το Διαδίκτυο, τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα gadgets, απαντά σε ερωτήματα δημοτών μέσω Facebook. Όχι σε όλα, σε κάποια. Ταυτόχρονα, ανακοίνωση και ενημέρωση πχ για το τι συμβαίνει με την ύδρευση στο σύνολο της επικράτειας του Δήμου, δεν υπήρξε ποτέ. Μπορεί ο έχων χρόνο και …Facebook, να ανατρέξει στα πάμπολλα προφίλ, συμβούλων, προέδρων, συνεργατών, φίλων και οπαδών και όποιου άλλου και να ενημερωθεί για το αν σήμερα το νερό μας είναι πόσιμο ή όχι. Στο Διαδίκτυο επίσης μπορεί εύκολα να εντοπίσει και τα τηλέφωνα των δομών Υγείας του νομού… (αχρείαστα να ‘ναι αν πχ προκύψει καμιά γενικευμένη γαστρεντερίτιδα)

 

edhmarxos

 

ΥΓ: και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕτΟ, ο Κ. Δημόπουλος προσπάθησε να περιγράψει … αμέλεια της ΕτΟ σε ότι αφορά το πλήρες ρεπορτάζ, την αναζήτηση όλων των στοιχείων των γεγονότων. Χθες, αρνήθηκε να κάνει -στην κάμερά της- έναν πρώτο, σύντομο και ανεπίσημο -έστω- απολογισμό, αφού ήδη ο Δήμος είχε ενημερώσει ότι βρισκόμαστε στο στάδιο της καταγραφής ζημιών και αιτήσεων αποζημίωσης.