“Φοβού τους Δαναούς (Αιγαίον Α.Ε.) και δώρα (υπολογιστές) φέροντας”

του ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ

“(ως πότε θα ζητιανεύουμε αυτό που δικαιούμαστε;)”

«Φοβού τους Δαναούς (Αιγαίον Α.Ε.) και δώρα (υπολογιστές) φέροντας»
(ως πότε θα ζητιανεύουμε αυτό που δικαιούμαστε;)

———————————————————

Κάποιοι διευθυντές σχολείων και σύλλογοι γονέων μπροστά στην μη κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών από το αστικό κράτος απευθύνονται ή δέχονται δωρεές από εταιρείες.

Το φαινομενο αρχίζει να παιρνει διαστασεις και δεν πρέπει να είμαστε περηφανοι γι αυτό, ούτε να μην το αντιμετωπίζουμε.

Το « νέο» σχολείο που κτίζεται πάνω στα σάπια υλικά της οικονομίας της αγοράς είναι ένα σχολείο ανοικτό στην επιχειρηματικότητα και τις ιδέες της ανταγωνιστικότητας.

Είναι ένα σχολείο που διαφημίζει επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα την «Αιγαίον AE».

Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Η «Αιγαίον AE» μαζί με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ , ΑΝΕΛ βρέθηκε στο στόχαστρο ενός κινήματος κατά της ύπαρξης διοδίων στην Πιερια και όχι μόνο.

Ο λαός της Πιερίας διεκδικεί τη δωρεάν ελεύθερη χρήση των δρόμων , ενάντια στην φόρο -ληστεία των διοδίων σε όφελος της πλουτοκρατίας.

Η «Αιγαίον ΑΕ», που τόσο πολύ ευχαριστουν ορισμένοι διευθυντές σχολείων και σύλλογοι γονεων, είναι η εταιρεία που ανελαβε τη διαχείριση του διεθνή δρομου που χρυσοπληρώνουμε τη χρήση του , μαζί, γονείς και  εκπαιδευτικοί.

Είναι η εταιρεία που στη μετοχική της σύνθεση είναι ο όμιλος πρώην ιδιοκτητών του ξενοδοχείου Ledra Athens που εδώ και μήνες έχουν αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους του ξενοδοχείου και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

ΚΙΝΗΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  Ή ΖΗΤΙΑΝΙΑ;

Δεν καταλαβαίνουν, λοιπόν, κάποιοι την πολιτική των δημοσίων σχέσεων της εταιρίας που προσπαθεί με ψίχουλα να αποκαταστήσει το τραυματισμένο προφίλ της ;

Δεν καταλαβαίνουν ότι ο ρόλος τους δεν είναι να γίνονται διαφημιστές των εταιριών;

Δεν καταλαβαίνουν ότι οι εταιρικές δωρεές είναι ελάχιστες μπροστά στα χρήματα που κερδίζει η εταιρία από τους γονείς των μαθητών , τους εκπαιδευτικούς  και το λαό γενικότερα από την εκμετάλλευση των διοδίων ;

Δεν καταλαβαίνουν ότι αρμόδιο για την ομαλή λειτουργία των σχολείων πρέπει να είναι το κράτος και όχι οι εταιρίες και οι χορηγοί που μπαλώνουν ανεπαρκώς, ιδιοτελώς και πρόσκαιρα τις εκπαιδευτικές ανάγκες;

Δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι υπονομεύουν την ανάπτυξη ενός διεκδικητικού εκπαιδευτικού κινήματος που θα στοχεύει στην πλήρη κάλυψη των αναγκών αυτών;

Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μας ενδιαφέρει ένα μίζερο  σήμερα , με οποιοδήποτε κόστος

( διαφήμιση εταιριών και της δράσης τους, σύνδεση του σχολειού με τη λογική της καπιταλιστικής αγοράς και των χορηγών, υπονόμευση του κινήματος διεκδίκησης, απαλλαγή του αστικού κράτους από τις υποχρεώσεις του) , αλλά  ένα ελπιδοφόρο αύριο για τις λαϊκές οικογένειες , που η λογική τους το δυναμιτίζει;

ΔΙΠΛΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Μία άλλη απαράδεκτη πρακτική είναι η είσπραξη χρημάτων από τους γονείς των μαθητών για να καλύψουν τα κενά που δημιουργεί η πολιτική των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν.

Οι γονείς πληρώνουν μέσω των φόρων για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες όμως τα χρήματα καταλήγουν στους βιομήχανους τους τραπεζίτες και τους εφοπλιστές.

Και γεννιέται το ερώτημα. Ποιος θα καλύψει τα κενά;

Η εύκολη λύση είναι στο τραπέζι. «Φορολογήστε» ξανά τους γονείς, πλούσιους και φτωχούς το ίδιο, και απαλλάξετε το αστικό κράτος από τις υποχρεώσεις του

Αυτό είναι το  αυτόνομο, ως προς τα οικονομικά, και αποκεντρωμένο, ως προς τις αρμοδιότητες, σχολείο.

Ένα σχολείο που με πρωτεργάτες τα στελέχη του, θα κυνηγούν χορηγούς και γονείς για να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη, που θα παραχωρούν τους χώρους τους έναντι ενοικίου για να έχουν έσοδα και που θα αξιολογούνται για αυτά. Θα αξιολογούνται δηλαδή για την εφαρμογή μιας εκπαιδευτικής πολιτικής που στρέφεται ενάντια στο δικαίωμα του λαού και των παιδιών του σε ένα πραγματικό αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς χορηγούς.

Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό που θεωρεί τον εαυτό του παιδαγωγό, τους γονείς και τους μαθητές να κλείσουν τα αυτιά τους στις  σειρήνες που τους καλούν στο εύκολο , πρόσκαιρο και ευκαιριακό και να διεκδικήσουν μέσα από  τα συλλογικά τους όργανα επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και γενναία αύξηση των δαπανών ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα που θα καλύπτει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού.

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ του ΚΚΕ