Απ’ τις άκρες της γης

συντοπίτες υπάρχουν παντού

και στέλνουν ευχές για το 2018

Το 2018 «ανέτειλε» πρώτα στον Ειρηνικό, κοντά στα Νησιά Σαμόα και Χριστουγέννων, στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία. Από τους πρώτους συντοπίτες μας που «μπήκαν» στη νέα χρονιά ήταν σίγουρα και ο Bill Ginos και η οικογένειά του, κάτοικοι της Μελβούρνης (15.141 χιλιόμετρα μακριά απ’ την πατρίδα). Η πόλη είναι ήδη παγκοσμίως γνωστή για τα πρωτοχρονιάτικα πυροτεχνήματά της και το Σίδνεϊ και τα βεγγαλικά του που φωτίζουν το διάσημο κτίριο της Όπεράς του, έχουν πλέον ισχυρό αντίπαλο, με διαρκώς αυξανόμενη παγκόσμια φήμη. Φέτος, οι οκτώ τόννοι πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ ήταν τα μισά σχεδόν απ’ αυτά που γέμισαν τον ουρανό της Μελβούρνης: 14 τόννοι πυροτεχνήματα, από 22 κτίρια του κέντρου της πόλης, μιας πόλης που προετοιμάζεται όλο το χρόνο για το κεντρικό τουριστικό της προϊόν: νύχτα Πρωτοχρονιάς, πρώτη θέση στον πλανήτη και πρώτη θέση στα εντυπωσιακότερα πυροτεχνήματα.

Ο Bill Ginos και οι δικοί του πέρασαν χθες τα τελευταία λεπτά του 2017 στο σημείο της Μελβούρνης που και οι φωτογράφοι επιλέγουν για να καταγράψουν την βροχή των πυροτεχνημάτων της Πρωτοχρονιάς και εκεί καλωσόρισαν το 2018. Στο απόσπασμα του βίντεο από την ανάρτησή του, αποτυπώθηκε αυτό ακριβώς το κεντρικό γεγονός. Τον ευχαριστούμε και του στέλνουμε τις θερμότερες ευχές από την πατρίδα και για την ονομαστική του γιορτή.

 

Ο Γιάννης Ανδριάς “οργώνει” με το φορτηγό του τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χθες, κατευθυνόταν νότια,  βρισκόταν στο Arkansas και κατηφορίζοντας προς την πρωτεύουσα της πολιτείας, Little Rock, σταμάτησε σε μια μικρή πανέμορφη κωμόπολη γιατί κόντευε 4μμ(τοπική ώρα) και … ο νέος χρόνος έφτανε στην πατρίδα. Από κει, 9282 χιλιόμετρα μακριά από το Λιτόχωρο, μας έστειλε τις ευχές του για το 2018, μπροστά στο «τρένο» του, με λιακάδα και μηδέν βαθμούς Κελσίου. Από το Searcy, Arkansas, κοντά στην πόλη που ανέδειξε τον Bill Clinton στο πρώτο του αξίωμα, μια πανέμορφη γωνιά των ΗΠΑ, με την κλασσική εικόνα της αμερικανικής ενδοχώρας και τα γαλλοαγγλικά τοπωνύμια. Γιάννη, η ΕτΟ σ’ ευχαριστεί θερμά και αντεύχεται Καλή Χρονιά σε σένα και τους δικούς σου, ασφαλείς δρόμους, καλές διαδρομές και καλή συνέχεια στη φωτογραφική συλλογή τόπων και αυτοκινήτων. (Johnny, σε παραμόρφωσα λίγο, αλλά ξέρεις… you can’t fight technology… 🙂 )

 

 

 

1667 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στην καρδιά της Νέας Υόρκης, την ώρα της Πρωτοχρονιάς (τοπική ώρα, + 8 της ελληνικής), ελληνικά κάλαντα ακουγόταν σε ένα ακόμη αμερικανικό σπίτι, όπως σε πάμπολλα άλλα, σε όλη τη χώρα. Η οικογένεια Φούντου-Παρτάλα, περίμενε την άφιξη του 2018, παρακολουθώντας από την τηλεόραση την μεγαλύτερη αντίστροφη μέτρηση προς τη νέα χρονιά, αυτή της Times Square, στο κέντρο της παγκόσμιας μητρόπολης. Εκεί αντάλλαξαν ευχές κι έστειλαν και τις δικές τους στην πατρίδα, σε συγγενείς και φίλους και στην ΕτΟ. Καλή σας Χρονιά, υγεία κι ευτυχία και …ραντεβού το καλοκαίρι!

Καλή Χρονιά και σε σας, όπου κι αν είστε στον πλανήτη.

Κι αν οι γιορτές είναι η αφορμή, ελάτε να χαρτογραφήσουμε σε ποια άκρη της γης ζείτε και πόσο μακριά απ’ την ιδιαίτερη πατρίδα.