Αν βλέπεις τα λάθος ντοκυμαντέρ

αποζητάς την λάθος ανάπτυξη;

μα να το ‘χει δει ο αρχηγός και να μην το ‘χουν δει τα στελέχη???

 

 

 

 

Τον Μάιο του 2017, η ΕτΟ επέλεξε να παρουσιάσει ένα σημαντικό ντοκυμαντέρ και τον δημιουργό του, εκτιμώντας ότι και τα δύο είχαν να προσφέρουν πολλά στον τόπο τούτο εδώ, τον διψασμένο για ανάπτυξη και πρόοδο. Ανάπτυξη και πρόοδο που δεν εμφανίζονται παρά στις υποσχέσεις και στις διακηρύξεις δεκάδων πολιτικών και παραγόντων του τόπου που πάνε πίσω δεκαετίες και παραμένουν υποσχέσεις και δήθεν επιδιώξεις ή πραγματικές -αλλά καταστροφικές- επιδιώξεις.

 

Κατά έναν απόλυτα ελληνικό τρόπο, τέλεια ταιριαστό με την Ιστορία και τη μοίρα μας (για όσους την πιστεύουν), το “Frozen Ambrosia” παρουσιάστηκε στην Κατερίνη, ενώ την ίδια ώρα, στο άλλο άκρο της πόλης, στο Επιμελητήριο, όλοι οι προαναφερθέντες πολιτικοί και παράγοντες συζητούσαν για όλα αυτά που ακόμα δεν έγιναν και αν γίνουν θα φέρουν την καταστροφή, αντί για την ανάπτυξη. Η εκδήλωση αυτή είχε τις ευλογίες και την υποστήριξη όλων αυτών, ενώ στην “Εκάβη”, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι κοντινοί στο βουνό και τα σχετικά με το βουνό (είτε ως χομπίστες, είτε ως χομπίστες-μελλοντικοί επαγγελματίες/επιχειρηματίες) έβλεπαν -σε πρώτη προβολή- το ντοκυμαντέρ για το οποίο τόσα θετικά είχε να πει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Λιτόχωρο, στις 10 τρέχοντος.

 

Ο Constantine Papanikolaou, ειδικευμένος στα χειμερινά σπορ κάμεραμαν, έφτιαξε το “Frozen Ambrosia” με τα χεράκια του. Είναι μέρος του ειδικού τμήματος της ανάλογης (αμερικανικής και παγκόσμιας) βιομηχανίας του θεάματος για τα χειμερινά σπορ και είναι συνηθισμένος να συμμετέχει σε παραγωγές ανάλογου επιπέδου, όπου οι χορηγοί και μόνο “μιλάνε” για το βεληνεκές των πραγμάτων που τον απασχόλησαν στη ζωή του. Αυτό το ντοκυμαντέρ το ‘κανε μόνος του. Με έξοδα απ’ την τσέπη του. Και δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας. Ελληνοαμερικανός είναι. Και αποφάσισε να το κάνει όταν του αποκαλύφθηκε ένα στοιχείο για την Ελλάδα που δεν μπορούσε να το φανταστεί, αυτός που ξέρει το Aspen και το Chamonix, όσο εμείς εδώ γνωρίζουμε το Βαρικό και τον Πλαταμώνα. Μόνη του βοήθεια, όσοι ήδη είχαν ανακαλύψει το μοναδικής αξίας πλεονέκτημά μας: παρθένα βουνά ΧΩΡΙΣ …αναπτυξιακές υποδομές, πίστες με φυσικό χιόνι, σε ακτίνα ημερήσιας εκδρομής. Κι όλα αυτά, ενώ -στις περισσότερες περιπτώσεις- μπορεί κάποιος να κάνει σκι και να αγναντεύει τη θάλασσα. Στην Πιερία, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, παντού. Ανάπτυξη και πρόοδος χωρίς φράγκο επένδυσης, σε περιοχές που -έτσι κι αλλιώς- προστατεύονται και δεν μπορούν να χτιστούν, όπως ήθελαν και θέλουν όσοι αντί της “Εκάβης”, επέλεξαν το Επιμελητήριο…
Ο CP δεν κάνει ντοκυμαντέρ με επίκεντρο τον εαυτό του, αλλά αυτό που θέλει να δείξει στον κόσμο. Και το κάνει πολλά χρόνια τώρα.

 

Και το τραγικότερο: η προβολή του “Frozen Ambrosia” πραγματοποιήθηκε μόνο γιατί οι ορειβατική σύλλογοι της Πιερίας έπεισαν τον Δήμο Κατερίνης να παραχωρήσει την αίθουσα για δύο ώρες. Μετά στην προβολή, οι θεατές ήθελαν τόσο ν’ ακούσουν τον δημιουργό του, αλλά η αίθουσα έπρεπε να εκκενωθεί. Όπως κι έγινε. Ενώ στο επιμελητήριο, η ηγεσία του τόπου -όχι μόνο της Πιερίας- αράδιαζε με τις ώρες … μην πω τι. Και προετοίμαζε τι; Την απώλεια ενός πλεονεκτήματος μοναδικού και κρίσιμα απαραίτητου -μην εξηγήσω γιατί, το καταλαβαίνετε- λόγω έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα, αλλά κυρίως από την προσήλωση σε μια ανάπτυξη ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ καταστροφική (σε όλα τα επίπεδα), μόνο γιατί βολεύει και αναπτύσσει μόνο όσους την ευαγγελίζονται, καταπνίγοντας όσους παρακολουθούν τι συμβαίνει γύρω τους.

 

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την αντιπεριφερειάρχη μας να συγκατανεύει ότι, ναι ήρθε το ντοκυμαντέρ στον τόπο μας και ναι κάποιοι το είδαν. Η ίδια και πολλοί άλλοι κομματικοί και πολιτικοί φίλοι της είδαν μόνο κάποιο άλλο ντοκυμαντέρ, που γυρίστηκε με κάθε βοήθεια που μπορούσαν να προσφέρουν ιδιώτες και κράτος, προβλήθηκε με κάθε παρόμοια βοήθεια, τιμήθηκε σε τελετές σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, με τα έξοδα πληρωμένα και και και και … κι άλλα πολλά που θα ‘χουμε όλο το χρόνο να δούμε ως το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξανάρθει για να ανέβει στον Όλυμπο. Γιατί -όπως είπε- όνειρο όλων των ορειβατών είναι ν’ ανέβουν στον Όλυμπο.

Πιθανώς, τα όσα περιέχει το “Frozen Ambrosia” είναι απολύτως συμβατά με τις -αναπτυξιακές- προτάσεις που πρέπει να καταρτίσει κάποιος, ενώ τα κεφάλαια είναι τόσο δυσεύρετα και η πιθανότητα σπατάλης ή αναποτελεσματικότητας είναι εκτός συζήτησης. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης έχει άλλες απόψεις από τους συνεργάτες του, ειδικά αν ηγέτης και στελέχη απέχουν και πραγματικά και σε καθήκοντα και σε προτεραιότητες. Στην Πιερία, οι άρχοντές μας είναι “στα πράματα” πολλά χρόνια τώρα. Η ΝΔ έχει έναν νέο πρόεδρο, στην πιο εύθραυστη και απαιτητική περίοδο για τον ίδιο, το κόμμα του και το μέλλον τους. Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έψαξε να δει το “Frozen Ambrosia”, ενώ οι άρχοντές μας δεν το είδαν όταν αυτό …έψαξε να τους βρει.

Αναμένουμε να καταγράψουμε διαφωνίες με ό,τι απ’ τα παραπάνω.

Πριν το καλοκαίρι.-

 

ΥΓ: το αφιέρωμα της ΕτΟ στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Πιερία συνεχίζεται.