Το κενό που πρέπει να καλυφθεί ΧΘΕΣ

το πρώτο βήμα αύριο;;;

“… να συζήτησουμε για το πώς πρέπει να δράσουμε οργανωμένα ώστε να πάμε ακόμα ποιό μπροστά τον τόπος μας… “

Ένα σημαντικό κενό αντιπροσώπευσης που αναδείχθηκε και στη διάρκεια της αντιπαράθεσης Δήμου Δίου-Ολύμπου και επαγγελματιών για την ανάπλαση της οδού Αγίου Νικολάου, έρχεται στο προσκήνιο και με πρόθεση να εκλείψει, με τη δημιουργία φορέα αντιπροσώπευσης-συνδικαλιστικό φορέα, ικανό να εκπροσωπεί τους επαγγελματίες.

 

Ο προβληματισμός που δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο οδήγησε στην ανάγκη να συζητηθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα, μετά και τις πρόσφατες εκλογές στο Επιμελητήριο Πιερίας, στη διοίκηση του οποίου η εκπροσώπηση της περιοχής μας είναι ανύπαρκτη.

 

Η διαδικασία του προβληματισμού αρχίζει να παίρνει “σάρκα και οστά” και να δίνει τη θέση του στην προσπάθεια δημιουργίας νέου φορέα, το μεσημέρι της Τετάρτης 17.1.2018, στην αίθουσα του ΙΝ Αγίου Νικολάου, όπου δόθηκε το ραντεβού από τους πρωτεργάτες. Ήδη, η πρόσκληση δημοσιεύτηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ορέστη Δημόπουλο, επαγγελματία, έμπειρο στα κοινά και υποψήφιο για το ΔΣ του Επιμελητηρίου, στις τελευταίες εκλογές.

 

ordim

 

 

 

Η άποψη της ΕτΟ

Η τελευταία μεταβολή του διοικητικού χάρτη της χώρας δημιούργησε πολλά κενά που ήδη καλύφθηκαν με την αναπροσαρμογή -αν όχι όλων- των περισσοτέρων, στη νέα κατάσταση. Στο Δήμο μας, “μείναμε πίσω”. Ακόμη και για το ελάχιστο θέμα του ωραρίου, ενώ καθορίζεται από τους κατά τόπους φορείς… δεν έχουμε τον ανάλογο. Έτσι, όποτε πχ υπάρχει θέμα ωραρίου λειτουργίας, συμβουλευτικά(;) δημοσιεύεται η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και οι επαγγελματίες καθορίζουν κατά μόνας την στάση τους. Αν χρειαστεί να υπάρξει αντιμετώπιση ενός θέματος-προβλήματος σε όλο το Δήμο, θα πρέπει να συγχρονιστούν και να αποφασίσουν πάμπολλοι σύλλογοι και σωματεία. Η ανυπαρξία ενός κεντρικού φορέα στοιχίζει και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίστηκαν ως τώρα και λύθηκαν, χωρίς την συμμετοχή και την ουσιαστική διαβούλευση και των επαγγελματιών. Παράδειγμα ελάχιστο, η γελοία κατάσταση που ζήσαμε με αφορμή την αντίθεση στην ανάπλαση: ο δήμαρχος να αναφέρεται στο σωματείο επαγγελματιών και τη θέση του και οι επαγγελματίες να μην είναι μέλη του σωματείου και να δηλώνουν ότι δεν δεσμεύονται από την απόφασή του!

Πρέπει να δημιουργηθεί ο φορέας.
Και να καλύπτει ολόκληρο το Δήμο.
Κι ας δημιουργηθεί με τρόπο τέτοιο που και γεωγραφική υποδιαίρεση να έχει και τμήματα, ανάλογα με τις επαγγελματικές-επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μπορεί η αυριανή συζήτηση να αφορά μόνο το Λιτόχωρο, αλλά θα είναι μια χαμένη ευκαιρία και μια τροχοπέδη, η διαιώνιση του κενού και ο περιορισμός του προβληματισμού στα όρια του Λιτοχώρου.
Προβληματίζουν οι όποιες πιθανές αντιδράσεις.
Πάντα συμβαίνει αυτό. ΠΡΙΝ δημιουργηθεί το νέο. Αν δημιουργηθεί, η επιλογή όσων δεν το επιθυμούν είναι μία: να συμμετέχουν. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να γίνει τώρα αυτό το βήμα. Και για να πάψει το Επιμελητήριο του νομού να είναι “μια Κατερινιώτικη υπόθεση”.

Καλή επιτυχία.-