Τρίτοι σε παραγωγή

ουραγοί σε οργάνωση

Ο Κύριος Ακτινίδιο (αλλά και Σταφύλι και Ροδάκινο) περιγράφει την κατάσταση σήμερα και δίνει στοιχεία και πρόβλεψη για το αύριο (και το μεθαύριο)

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΣΑΣΟΕΕ στο Λιτόχωρο, κλήθηκε και συμμετείχε ο εκπρόσωπος της “ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ”, Δημήτρης Μανώσης, προκειμένου να ενημερώσει τα στελέχη και τον πρόεδρο Αλέξανδρο Κοντό, για την κατάσταση σχετικά με την πορεία του ακτινίδιου στη διεθνή αγορά και την πραγματική εικόνα του προϊόντος, της καλλιέργειας και της εμπορίας του στη χώρα μας. Κι ο κος Μανώσης δεν “μάσησε τα λόγια του”…

Είμαστε ήδη η τρίτη χώρα στον κόσμο σε όγκο παραγωγής.

Ξεπεράσαμε ή ξεπερνάμε οσονούπω τη Χιλή.

Οι παραγωγοί ακτινιδίου απολαμβάνουν ήδη ικανοποιητικά εισοδήματα.
Τα οποία όμως θα μπορούσαν να ‘ναι πολύ καλύτερα.

Το μέγιστο πρόβλημα δεν είναι μόνο η πρόωρη συγκομιδή και όσα -παράνομα- αυτή συνεπάγεται, μαζί με τις … “άδηλες” συναλλαγές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα των επιπτώσεων αυτής της “πληγής” είναι η εξαγωγή σημαντικών ελληνικών ποσοτήτων χύμα που στις χώρες προορισμού αλλάζουν ταυτότητα, ενισχύουν τη φήμη ακτινιδίων άλλων κρατών και δημιουργούν προβλήματα στο δικό μας ακτινίδιο.

Κύριο πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο κος Μανώσης, είναι η έλλειψη εθνικής στρατηγικής για το ακτινίδιο. Η τρίτη χώρα σε παραγωγή παγκοσμίως δεν έχει ακόμη και τώρα σοβαρό σχεδιασμό για να αποκομίσει τα κέρδη που δικαιούται. Ούτε καν χρησιμοποιεί υπαρκτή υποδομή που έχει εγκαταλειφθεί και σαπίζει…
Ο Δ. Μανώσης, μίλησε και για τον “πληθωρισμό” παραγωγών που απροβλημάτιστα επιλέγουν το ακτινίδιο ως δυναμική και προσοδοφόρα καλλιέργεια και ασχολία που ως ευκαιριακό συμφέρον πολλαπλασιάζει το πρόβλημα της έλλειψης σχεδιασμού και στρατηγικής.

Εξίσου εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος της “ΖΕΥΣ” για την ιδιαίτερα δυναμική ομάδα παραγωγών που ακολουθεί κατά πόδας τις εξελίξεις στο ακτινίδιο και το σταφύλι, μέχρι του σημείου να πειραματίζεται με νέες ποικιλίες που εμφανίζονται στην παγκόσμια αγορά.