‘Ή να μείνουμε θεατές και αδρανείς

ή να αναλάβουμε δράση"

η υποψηφιότητα του Ευ. Γερολιόλιου για το Δήμο Δίου-Ολύμπου είναι -από χθες- δεδομένη

 

Ενάμιση χρόνο πριν την πιθανή ολοκλήρωσή της, η δημαρχία Δημόπουλου κατέγραψε χθες ένα ακόμη σπάνιο επίτευγμα: απέκτησε τον πρώτο επίσημο αντίπαλο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Ευάγγελος Γερολιόλιος, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λιτοχώρου (επί δημαρχίας Αθ. Τσιφοδήμου) ανακοίνωσε και επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη διαδοχή στο δημαρχιακό θώκο.

 

Στη σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο Λιτόχωρο, αρκέστηκε να ανακοινώσει την απόφασή του, αποδίδοντάς την στις πενιχρές επιδόσεις της σημερινής διοίκησης, την ανάγκη ανασυγκρότησης του Δήμου και την παρότρυνση συνδημοτών του να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Για όσους παρακολουθούν τα εν δήμω, ο αγώνας των επαγγελματιών και των κατοίκων του Λιτοχώρου να σταματήσουν την επιχειρούμενη ανάπλαση της Αγίου Νικολάου-όραμα του δημάρχου, το φθινόπωρο του 2017, ήταν η πρώτη ευκαιρία να καταγράψει ο Γερολιόλιος την απήχηση της παρουσίας του και την αποτελεσματικότητα της αντιπαράθεσής του με τον -κομματικά “ομόσταυλό” του- Κωνσταντίνο Δημόπουλο. Έκτοτε, η περίσκεψη έδωσε τη θέση της στις πρώτες, δειλές διερευνητικές επαφές, τις συζητήσεις επί των αρχών, τη συζήτηση με την τοπική δομή της ΝΔ, ταυτόχρονα με τη βολιδοσκόπηση και προσώπων εκτός της ΝΔ και -με τον ερχομό του νέου χρόνου- η απόφαση είχε παρθεί.

Ανακοινώνοντας την αρχή μιας μακράς πορείας προς την προεκλογική περίοδο -όποτε κι αν αυτή προκύψει-, στη χθεσινή του δήλωση στάθηκε σε δύο σημαντικά στοιχεία:

  • την κακή εικόνα της διοίκησης και την ανάγκη να επανέλθει η συνεργασία, η σύνθεση και η συνεννόηση στη διοίκηση του Δήμου και
  • το “σπάσιμο” των κομματικών στεγανών και την επιδίωξη ευρύτερης συνεργασίας.

Αν και ο πρώτος επίσημος ανθυποψήφιος του Κ. Δημόπουλου ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει την στήριξη της ΝΔ, στις σημαντικές παρουσίες στη συνέντευξη Τύπου συγκαταλέγεται κι αυτή του προέδρου της ΔΗΜΤΟ Δίου-Ολύμπου, Θ. Πυρόβολου. Σε ό,τι αφορά τα στεγανά και την πρόθεση του να “σπάσουν”, η παρουσία της Σοφίας Ζουρζούρα και του Κ. Κουριάτη είναι επίσης σημαντικές. Φυσικά, το “παρών” έδωσε και πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου, Αθ. Τσιφοδήμος.

Αν και πολλοί εκτιμούν ότι η κατάθεση της υποψηφιότητας είναι πρόωρη και βεβιασμένη, σίγουρα ο ήδη υποψήφιος θα έχει άπλετο χρόνο να απευθύνεται στους μελλοντικούς εκλογείς για διάστημα μεγαλύτερο του ενός ή των δύο μηνών προεκλογικής περιόδου και να κεφαλαιοποιεί άνετα τις κακές εντυπώσεις που απλόχερα προσφέρει ο σημερινός δήμαρχος.

Ταυτόχρονα,

  • απαλλάσσει την παράταξη και το κόμμα από το προστιθέμενο “βάρος” της επιλογής που αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο καταστροφική
  • προσφέρει εναλλακτική σε όσους είναι ήδη αποφασισμένοι να εκτεθούν ως υποψήφιοι και
  • στον επικεφαλής, τη μεγαλύτερη δυνατή “δεξαμενή” άντλησης υποψηφίων για το συνδυασμό.

Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της ίδιας της υποψηφιότητας κι ακόμη περισσότερα από τους συνυποψηφίους που θα εμφανιστούν. Παρά τις φήμες για πάμπολλα φαβορί στην δημοτική κούρσα, εκτός από την υποψηφιότητα Δημόπουλου, σίγουρη θεωρείται πια αυτή του πρώην διοικητή του ΓΝ Κατερίνης, Αστέριου Φαρμάκη, ενώ και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Δίου-Ολύμπου, Δημήτρης Μυλωνέρος, φέρεται να έχει ενημερώσει στενό κύκλο φίλων και συνεργατών ότι θα “κατέβει” ως επικεφαλής συνδυασμού και όχι ως μέλος του.

Αλλά … έχουμε ακόμη καιρό. Έστω ως να γνωρίζουμε τι θα αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ

           

Με την παρούσα δήλωση θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την απόφασή μου να θέσω υποψηφιότητα για τη  θέση του Δημάρχου Δίου – Ολύμπου στις επόμενες δημοτικές  εκλογές.

Η απόφασή μου αυτή δεν αποτελεί  μόνο προσωπική επιλογή, αλλά εδράζεται και στην παρότρυνση πολλών συνδημοτών μας, να θέσω τις όποιες δυνάμεις μου στη διάθεσή τους και να ηγηθώ μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του Δήμου μας.

Η διαδρομή μου, επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική είναι γνωστή στους περισσότερους συνδημότες, αλλά και αντέχει –θέλω να πιστεύω- σε ένα διεισδυτικό βλέμμα από όλους.  Στην καθημερινή μας πορεία ο καθένας αξιολογείται. Αξιολογούνται οι δραστηριότητές μας, οι θέσεις  και η στάση μας, οι πρακτικές μας. Αυτό λοιπόν που σήμερα ορίζεται ως το επόμενό μου βήμα, έχει σίγουρα παρακαταθήκες στις προηγούμενες δράσεις μου και εν προκειμένω στην ενεργό συμμετοχή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι σκέψεις αυτές αποτέλεσαν ένα ισχυρό υπόβαθρο για την εκδήλωση της υποψηφιότητάς μου. Η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη καθημερινότητα  των πολιτών είναι καθοριστική. Και  η πολιτική, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο,  μετριέται από το  παραγόμενο αποτέλεσμα, το οποίο στο Δήμο μας την τελευταία περίοδο είναι δυστυχώς μικρό˙ απόρροια της κακής εικόνας της σημερινής δημοτικής ηγεσίας.   Απαραίτητα λοιπόν,  απαιτείται ένα άλλο ύφος στην ενάσκηση των καθηκόντων, περισσότερη συνεργασία στη λήψη αποφάσεων, συνέργεια στην υλοποίηση, πιο αποδοτική και αποτελεσματική διοίκηση.  

Τα παραπάνω αποτελούν και μια πρώτη, αδρή απάντηση στο ερώτημα, γιατί η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου γίνεται σήμερα, ενώ μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι την πιθανή ημερομηνία των δημοτικών εκλογών. Καθιστώ ξεκάθαρη την απάντησή μου, τονίζοντας τρία σημεία:

  1. Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί σοβαρή και σε βάθος προετοιμασία. Είναι απαραίτητα λοιπόν τα χρονικά περιθώρια ώστε να αναζητηθούν οι συνθέσεις και οι κοινωνικές συμμαχίες που χρειάζεται η πρόταση αυτή, για να πετύχει ευρεία συναίνεση και να γίνει πρόταση  αποδοχής και νίκης.
  2. Θα αναζητηθούν, ξεπερνώντας τα κομματικά στεγανά, άξιοι και ικανοί άνθρωποι, σε όλο το πολιτικό φάσμα για να πλαισιώσουν τον αρχικό πυρήνα της πρωτοβουλίας αυτής.  Θα συνεργαστούμε με νέους ανθρώπους, όχι μόνο σε ηλικία, αλλά πρωτίστως σε ιδέες και νοοτροπία .
  • Ανεξάρτητα από τη μορφή των αλλαγών που επίκεινται στον εκλογικό νόμο, χωρίς δεύτερες σκέψεις, θέτω καθαρά στην κρίση των συνδημοτών μου την υποψηφιότητά μου.

Η Αυτοδιοίκηση από τη φύση της χρειάζεται συνεννόηση και συνεργασία, χρειάζεται όρεξη για δουλειά και διάθεση προσφοράς, γνωρίσματα  που θέλω να πιστεύω πως οι συνδημότες  μου θα αναγνωρίσουν στο πρόσωπό μου και στους ανθρώπους που θα με συνδράμουν.

Χρειάζεται να δώσουμε στο Δήμο μας στόχευση καθαρή και να επανα-οριοθετήσουμε το δρόμο που θα εξασφαλίσει τα οφέλη από τον ανεξάντλητο πλούτο του τόπου μας. Να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα που παρέχει ο μύθος και η ιστορία του, αλλά και η αξιοσύνη των ανθρώπων που τον κατοικούν σήμερα.  Με πολιτικές τολμηρές, με προσανατολισμούς εξωστρεφείς, με συνεργασίες, προτάσεις, μελέτες και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, μέσα και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι απαραίτητο να προσφέρουμε στον δημότη υπηρεσίες και συνθήκες καθημερινότητας, καλύτερες από αυτές που βιώνει σήμερα.

Για όλα λοιπόν τα παραπάνω έχουμε δύο επιλογές: Ή να μείνουμε θεατές και αδρανείς, περιμένοντας κάποιοι άλλοι να λύσουν τα προβλήματά μας, ή να αναλάβουμε δράση.

Με αίσθηση ευθύνης και μετά λόγου γνώσεως, επιλέγουμε το δεύτερο.

                      Γερολιόλιος Βαγγέλης

Υποψήφιος Δήμαρχος

Δήμου Δίου-Ολύμπου


Μια πρώτη ένδειξη του αντίκτυπου της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας μπορεί να θεωρηθεί και η υποδοχή που επιφυλάχτηκε -που αλλού;- στο Fb