Και στη Βουλή ο αρχαίος ΧΥΤΑ μας

-όχι για να κηρυχτεί παραδοσιακός και διατηρητέος...

δύο βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε να μάθουν τι θα γίνει με το πλήρες κύτταρο και τι με την επέκτασή του – και πότε – και με ποια λεφτά

Μία ακόμη ερώτηση για το ΧΥΤΑ μας κατέθεσε το ΚΚΕ, μέσω των βουλευτών Θεσσαλονίκης Βαρδαλή και Δελή, απευθύνοντας καίρια ερωτήματα προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Η ερώτηση κατατέθηκε στις 12.2.2018 και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα στοιχεία που επικαλούνται οι δύο βουλευτές προέρχονται από έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μάλιστα από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ανανέωση – Τροποποίηση των Περιβαλλοντικών Όρων του Έργου: «Επέκταση ΧΥΤΑ 2ης Δ.Ε. Ν. Πιερίας», για το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων που λειτουργεί στη θέση “Ξηροκάμπι” της Δ.Κ. Λιτοχώρου, Δ.Ε. Λιτοχώρου, Δ. Δίου – Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας που είχε συντάξει το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, στις 23-11-2017. Μάλιστα, για τις ανάγκες της μελέτης είχε προηγηθεί επίσκεψη των στελεχών του Τμήματος στον αρχαίο ΧΥΤΑ μας. Δηλαδή, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν επικαλούνται παρά στοιχεία που δεν συνέλεξαν οι ίδιοι και ήδη έχουν επικυρωθεί με την έγκριση και αποδοχή της μελέτης. Μελέτη που είχε εγκριθεί και από το Δήμο Δίου-Ολύμπου, μετά και σύντομη διαβούλευση (που είχε παραταθεί και για 15 μέρες), το περασμένο φθινόπωρο.

 

Η επέκταση του ΧΥΤΑ μας ήταν επείγον θέμα το περασμένο καλοκαίρι και υπό το πρίσμα αυτό το αντιμετώπισε και η Περιφέρειά μας, ο Δήμος μας δεν είχε καμία αντίρρηση για το κατεπείγον, αλλά έκτοτε δεν έχει υπάρξει παρά μία εξέλιξη: το πρώτο κύτταρο “ξεχείλισε” και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται, ενώ πρόσφατο ρεπορτάζ της ΕτΟ κατέγραψε ότι -ακόμη πιο ανεξέλεγκτα και εντατικά- στο πλήρες κύτταρο καταλήγουν και αδρανή και ογκώδη και πιθανώς επικίνδυνα υλικά, όπως η λυματολάσπη από τον υπολειτουργούντα βιολογικό μας καθαρισμό. Σε ότι αφορά τα στραγγίδια, η λίμνη -στην έκταση επέκτασης του ΧΥΤΑ/χωματερή- έχει μεγαλώσει κι αυτή και η εικόνα της, μετά τη νεροποντή της 16ης.11.2017, ήταν ακόμη χειρότερη.

 

Οι δύο βουλευτές ζητάνε να πληροφορηθούν από τους δύο αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν για την λύση των προβλημάτων του ήδη πλήρους πρώτου κυττάρου και με τι κονδύλια “θα χρηματοδοτήσουν γενναία” την επέκταση στο δεύτερο και με δεδομένο ότι το όλο πρόβλημα αφορά και τον (απροστάτευτο, λόγω εξαιρετικά περατού υπεδάφους) υδροφόρο ορίζοντα και τον κοντινό Όλυμπο.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο αναπληρωτής υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη χρηματοδότηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, σε 10 περιοχές της χώρας (και την Κεντρική Μακεδονία), αλλά τίποτα δεν έχει γίνει γνωστό για την επέκταση του ΧΥΤΑ μας στο δεύτερο κύτταρο, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από την Περιφέρεια.

Αύριο, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, με θέμα «Ενημέρωση μαθητών σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Πιερίας, σε θέματα πολιτικής προστασίας, μέτρα αυτοπροστασίας και του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης ‘112’».

 

Η ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

PER_XYTA_LITOXWRO_PIERIAS-2