“Σεβόμαστε τους φίλους,

δεν φοβόμαστε τους εχθρούς"

ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το Λιτόχωρο, προς βορράν και ανατολάς

 

Η 140η επέτειος της Επανάστασης του Ολύμπου έδωσε σήμερα την ευκαιρία στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναφερθεί στα ανοιχτά εθνικά μας θέματα και τις εξελίξεις των ημερών, σε ότι αφορά το Ονοματολογικό και τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας, σε Αιγαίο και Κύπρο.

Από τον Όλυμπο, ένα από τα κέντρα-ιστορικά σύμβολα της Μακεδονίας, ο Προκόπης Παυλόπουλος υπενθύμισε και υπογράμμισε -απευθυνόμενος στα Σκόπια- ότι ούτε το όνομα που θα προκριθεί μπορεί να αποπνέει αλυτρωτισμό, όπως και συνταγματικές αλλαγές που πρέπει να προηγηθούν, ώστε να μην υπάρχουν αιχμές που αφορούν σύνορα, εθνότητα και γλώσσας. Οι αλλαγές αυτές, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι προαπαιτούμενο για την όποια συζήτηση για το όνομα και είναι αυτές που θα νομιμοποιήσουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων για την όποια διαπραγμάτευση. “Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων και ας μην δοκιμάσει η Τουρκία τις αντοχές της Ευρώπης”, επεσήμανε ο πρώτος πολίτης της χώρας, στο λόγο του αμέσως μετά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Δίου-Ολύμπου, υπογραμμίζοντας την κοινή θέση των Ευρωπαίων εταίρων μας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα συνεδρίαζε -υπό τον πρωθυπουργό- το ΚΥΣΕΑ και κατέγραφε την ικανοποίησή του για την στάση της ΕΕ, όπως καταγράφηκε στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο και αποφάσιζε την αγορά εξοπλισμού, μέσω υποπρογραμμάτων που ενεργοποιούνται.

 

Το ρεπορτάζ της ΕΡΤ

 

 

 

Η ενημέρωση για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

 


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 /02/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το ΚΥΣΕΑ, το οποίο εκτίμησε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Το ΚΥΣΕΑ αποτίμησε ως ιδιαίτερα θετικό το αυστηρό μήνυμα  των 27 κρατών μελών της ΕΕ για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και την πλήρη υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου. 

Τέλος, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση 4 υποπρογραμμάτων υλικοτεχνικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

 

Δηλώσεις του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, επ’ ευκαιρία της σημερινής επετείου

 

24/02/2018

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 140 χρόνων από την Επανάσταση του Ολύμπου, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παραβρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιου, στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Δημοτικού Πάρκου Λιτοχώρου, ενώ συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Δίου – Ολύμπου στο Δημαρχείο. Σε όλες τις εκδηλώσεις τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης.

Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε:

«Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης, με το βλέμμα στραμμένο στον επιβλητικό Όλυμπο. Γιορτάζουμε την 140η επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878, η οποία παρά την καταστολή της από τους Οθωμανούς αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Σήμερα η χώρα μας είναι και πάλι αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις, που απαιτούν από όλους μας εγρήγορση και ενότητα. Στο ζήτημα των Σκοπίων, προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Αφού πρώτα με επίσημο τρόπο λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας, τότε μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία σε αυτή τη βάση και στη βάση ενός ονόματος για το γειτονικό κράτος, που δεν θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’».