Για σπάνιες και ανίατες

ρωτά ο Καστόρης

“… για πρώτη φορά εντάσσεται πλέον η σκλήρυνση κατά πλάκας στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας…”

Συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη για ένταξη ανίατων παθήσεων στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας

Για ίση μεταχείριση όλων των ασθενών με σοβαρές ανίατες παθήσεις

 

Τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς με ανίατες παθήσεις που δεν εντάσσονται στον Ενιαίο Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, έθεσε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Στην ερώτηση ο βουλευτής έκανε λόγο για ανάγκη αποκατάστασης της άνισης μεταχείρισης που προκύπτει από την αναθεώρηση του Ενιαίου πίνακα για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών με σοβαρές και ανίατες παθήσεις , όπως το σύνδρομο RETT και το Σύνδρομο Williams, ενώ έθεσε και το θέμα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ.

Απαντώντας, σήμερα (Πέμπτη) στη Βουλή, ο  υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αν. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στην  πρόσφατη (Δεκέμβρης του 2017) κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, με την οποία αναθεωρήθηκε ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, τριπλασιάζοντας τον αριθμό των ανίατων παθήσεων  (από 43 σε 140) για τις οποίες καθορίζονται τα ποσοστά αναπηρίας  επ’ αόριστον, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς από συνεχείς επανεξετάσεις.

Τόνισε πως για πρώτη φορά εντάσσεται πλέον η σκλήρυνση κατά πλάκας στην κατηγορία αυτών των παθήσεων και πως οι παθήσεις και οι υποτροπές τους που αναφέρονται στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή πρόκειται σύντομα να συζητηθούν  και να συμπεριληφθούν στον Ενιαίο Πίνακα.

Στη δευτερολογία του ο κ. Καστόρης  επικέντρωσε στο θέμα των επιδομάτων αναπηρίας παιδιών με αυτισμό, καθώς η πρόβλεψη του 50% ως κατώτατο ποσοστό απόδοσης για διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, στερεί από τα παιδιά το επίδομα αναπηρίας, καθώς αυτό δίδεται σε αναπηρίες άνω του 67%.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε αιτιάσεις  της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, διευκρινίζοντας παράλληλα πως η αποδοχή αιτημάτων απόδοσης επιδομάτων αναπηρίας σε παιδιά με αυτισμό έχει αυξηθεί, από το 68% που ήταν το 2012 σε 81% το 2017. Δεσμεύτηκε πάντως πως το Υπουργείο θα επιμείνει για την αναγνώριση του αυτισμού ως αναπηρία με 67%  ως  κατώτατο ποσοστό.