Ψήφισμα του ΕΚΚατερίνης

στη χθεσινή απεργία

διαπιστώσεις και αιτήματα για τους εργαζόμενους και ΟΛΑ τα θέματα -ως και των δύο αιχμαλώτων στην Τουρκία… αλλά κουβέντα για τους άνεργους και τους μακροχρόνια άνεργους!!!

 

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΓΙΑΣ ΛΑΥΡΑΣ  24  – ΤΗΛ. 2351023888   FAX: 2351075497   –  60100  ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Email: ergkat@otenet.gr

 

ΨΗΦΙΣΜΑ  ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 30-05-2018

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που πήραμε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα Τετάρτη 30 Μάη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κατερίνης

Διαπιστώνουμε ότι:

Οκτώ χρόνια λιτότητας εγκλώβισαν τη χώρα σε βαθιά, παρατεταμένη και ανακυκλούμενη οικονομική δυσπραγία και κοινωνική καχεξία.

Οι συνεχιζόμενες δραματικές ανατροπές των οικονομικών, ασφαλιστικών και εργατικών μας δικαιωμάτων μέσα από τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και την πλειοψηφία της Ελληνικής κοινωνίας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν, η ανεργία καλπάζει ανεξέλεγκτη, το ξεπούλημα δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών συνεχίζεται, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση διαλύεται, οι άνεργοι και οι φτωχοί εξαθλιώνονται.

Η  εξοντωτική μείωση των συντάξεων, η μεγάλη αύξηση της φορολογίας, η περικοπή των προνοιακών επιδομάτων η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, δεν είναι  αυτά που θα μειώσουν την ανεργία και θα φέρουν  την ανάπτυξη. Είναι μέτρα που παίρνονται ύστερα από απαίτηση και υπόδειξη της εργοδοσίας που καλύπτεται πίσω από τους θεσμούς. Είναι μέτρα που αποβλέπουν αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση των κερδών των εργοδοτών και στην περαιτέρω αφαίμαξη των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των νοικοκυριών.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις αυταρχικές κυβερνητικές  συμπεριφορές.

                                   

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που τόσα δεινά έφεραν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.
  • Όχι στα μεγάλα πλεονάσματα που προέρχονται από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και την υπερφορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
  • Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ.
  • Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα
  • Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών.
  • Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!
  • Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες!
  • Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όχι στην κατάργηση της προσωρινής διαφοράς, όχι στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όχι στη μείωση των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας.
  • Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
  • Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα του νερού και των λιμανιών μας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
  • Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όχι στη συρρίκνωση της δημόσιας ψυχικής υγείας.
  • Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.
  • Να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, με πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.
  • Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.
  • Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.
  • Να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.
  • Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές.

Δηλώνουμε για μία ακόμη φορά ότι ο αγώνας μας είναι μονόδρομος!  Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, έχουμε μόνον μία επιλογή. Να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να μπει οριστικό τέλος στις παλιές και νέες μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν κοινωνία και οικονομία. Στέλνουμε για ακόμη μία φορά μήνυμα ξεκάθαρο, ενωτικό και αγωνιστικό.

  Όχι άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.                               

 

Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο.

 

Για το Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                                                       ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ