Το κείμενο της “Συμφωνίας των Πρεσπών”

που υπογράφηκε χθες

μια προσφορά της ΕτΟ σ’ όσους επιμένουν να διαβάζουν

 

 

Η τελική (5η) έκδοση του Σχεδίου Ανάν δόθηκε στις δύο κοινότητες της Κύπρου και στη δημοσιότητα την Τετάρτη 31η  Μαρτίου 2004, προκειμένου να τεθεί στην κρίση των κατοίκων του νησιού στις 24 Απριλίου 2004. Η σύνοψή του γέμιζε 181 σελίδες και η πλήρης έκτασή του έφτανε σχεδόν τις 10.000 (9.998). Μιάμιση μέρα αργότερα, ένας Έλληνας, ο Έλληνας με τον υψηλότερο δείκτη IQ (189)*, είπε ότι διάβασε το Σχέδιο και είναι καταστροφικό και και και και και…. Και τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Η συμφωνία που υπέγραψαν χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών περιέχεται σ’ ένα βασικό κορμό 15 σελίδων. Δεν υπήρξε –ως τώρα- κανείς που να διεκδικήσει την πρωτιά στην ανάγνωση, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες που την χαρακτηρίζουν τόσο καταστροφική ώστε να την αποδίδουν σε προδοσία (που διέπραξαν και διαπράττουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και πολλοί άλλοι).

Η ΕτΟ παραθέτει αυτούσιο το κείμενο των 15 σελίδων, με δύο μόνο παρατηρήσεις:

1.
Στο κείμενο υπάρχει πολλές φορές η παραπομπή στο μέλλον, όπως στο παρακάτω απόσπασμα:  (…)ΑΡΘΡΟ 1, παρ. 3.    Σε συνέχεια αυτών των διαπραγματεύσεων έχουν γίνει αμοιβαίως αποδεκτά και συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:
α) Το επίσημο όνομα του Δεύτερου Μέρους θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, το οποίο θα είναι το συνταγματικό όνομα του Δεύτερου Μέρους και θα χρησιμοποιείται erga omnes, όπως προβλέπεται στην παρούσα Συμφωνία. (…)
Στο κείμενο της συμφωνίας περιγράφεται και πότε και πως αυτά τα «ΘΑ» μπορούν να οδηγούν στην τελική συμφωνία και στην κύρωση -στο ανάλογο επίπεδο- ώστε να είναι συμφωνία μεταξύ δύο κρατών κτλ κτλ κτλ.

2.
Στο κείμενο “Πρώτο Μέρος” είναι η Ελληνική Δημοκρατία και Δεύτερο Μέρος είναι το “Δεύτερο Μέρος” (δηλαδή, “το κράτος που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου 1993” (η FYROM)).

Καλή ανάγνωση.

*Νίκος Λυγερός, γνωστός και στην περιοχή μας, με πολλές άλλες ιδιότητες, πέρα απ΄ αυτήν του Έλληνα με το υψηλότερο IQ, όπως το ότι ήταν συνδιοργανωτής στα πρόσφατα συλλαλητήρια και άλλα –τοπικότερα- γεγονότα (http://kolindrinamaslatia.blogspot.com/2015/07/blog-post_337.html, https://forispieria.com/2017/11/21/sxoli-goneon-katerinis-2/, http://olympiobima.gr/45o-festival-olympoy-orfeo-kai-olympia-electronics-enonoyn-tis-dynameis-toys).

Μια αποτίμηση της παρουσίας του στην Κύπρο έχει δημοσιεύσει το 2010, ο Κύπριος δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής, Μακάριος Δρουσιώτης.

 

 

prespesagree