Λευκές νύχτες

και περί άλλων γελοιοτήτων ο λόγος

“…Απέναντι σε αυτές τις αμερικανιές θα πούμε το αυτονόητο. Η κατανάλωση δεν αυξάνεται από επιπλέον μέρες ή νύχτες απλήρωτης εργασίας…”

 

 

Λευκές νύχτες και περί άλλων γελοιοτήτων ο λόγος

 

Οδεύουμε στον ένατο χρόνο της κρίσης, που έχει ρημάξει και συρρικνώσει τα εισοδήματα των πολιτών και οι ευφάνταστοι ντόπιοι μιμητές του παγκόσμιου καταναλωτισμού μας εξασφαλίζουν μέρες ή νύχτες κατανάλωσης που, δήθεν, τονώνουν την αγορά και ενισχύουν τα εισοδήματα των εμπόρων που έχουν πάρει τον κατήφορο.

Είχαμε τις black Fridays, είχαμε το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τώρα μας ήρθαν και οι λευκές νύχτες. Και ενώ μας τα παρουσιάζουν σαν εμπνευσμένα δώρα προς τον πολίτη και τον μικρομεσαίο έμπορο, αυτά αποσκοπούν στην πραγματικότητα στην συρρίκνωση της μικρομεσαίας δραστηριότητας που αδυνατεί να ανταπεξέλθει απέναντι στα θηρία της αγοράς αλλά και στην εργασιακή καταπίεση και τελικά εξοικείωση των εργαζομένων με τα νέα φιλελεύθερα μοντέλα που θέλουν επταήμερη εργασία, ελαστικές μορφές εργασίας, συμπιεσμένα εισοδήματα, ανασφάλιστη εργασία και εργασιακό φόβο.

Απέναντι σε αυτές τις αμερικανιές θα πούμε το αυτονόητο. Η κατανάλωση δεν αυξάνεται από επιπλέον μέρες ή νύχτες απλήρωτης εργασίας. Η κατανάλωση αυξάνεται με το προστατευμένο εισόδημα του εργαζόμενου, την χαμηλή φορολογία, την αύξηση της εθνικής παραγωγής, τον συντονισμό και την οργανωμένη βοήθεια της πολιτείας σε κρίσιμα επί μέρους ζητήματα.

Είναι βέβαιο πως καμία κατανάλωση δεν μπορεί να στηριχτεί από μια κοινωνία που κάθε μέρα καθίσταται όλο και πιο φτωχή. Με μνημόνια και πλαίσια ΟΟΣΑ η εργασιακές συνθήκες θα επιδεινώνονται και η κατανάλωση θα φθίνει, όση «χαρά» καταναλωτική και όσες εμπορικές «γιορτές» και να μας προσφέρουν.

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211
email: laikienotita.pierias@gmail.com