“Kαπιταλιστικό κέρδος

αντί της προστασίας των ανθρώπων"

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ -ΟΛΥΜΠΟY ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ


 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ -ΟΛΥΜΠΟY ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.

 

 

Οι πολύνεκρες και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, με τραγικό τρόπο, τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων αντιπυρικής προστασίας, την ανυπαρξία κεντρικού σχεδιασμού, συντονισμού,  την ανεπάρκεια των υποδομών και μέσων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, καθώς και τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό,  παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών αλλά και εθελοντών που ρίχτηκαν στη μάχη της φωτιάς και των απεγκλωβισμών.

Δηλώνουμε έμπρακτα τη βαθιά  θλίψη και τα συλλυπητήρια μας  στις οικογένειες των νεκρών, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση στους τραυματίες και πυροπαθείς από τις πυρκαγιές συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης και άιμα ως ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στους πυροπαθείς.

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής, της αξιολόγησης, των μνημονίων του κουαρτέτου (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) θυσιάζει, –στο βωμό της περιβόητης “ανάπτυξης”,  της «υγιούς» επιχειρηματικότητας και των «καλών» ιδιωτικοποίησεων, –  τις λαϊκές ανάγκες, αφήνοντας απροστατευτα τα λαϊκά στρώματα  από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στους δήμους πλέον έχουν μεταφερθεί αρμοδιότητες πυρασφάλειας και πυρόσβεσης, που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων, τον καθαρισμό χόρτων, τη συντήρηση πυροσβεστικών κρουνών, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε συνεργασία με το Δασαρχείο, τις ομάδες εθελοντών. Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στην Πολιτική Προστασία δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Τα όποια αποσπασματικά μέτρα  λαμβάνονται, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Για παράδειγμα, το 2018, το ποσόν που ενισχύεται ο προϋπολογισμός του δήμου  Δίου-Ολύμπου  από τη ΣΑΤΑ Πολιτικής Προστασίας είναι 78.000 ευρώ, ίδιο τα τελευταία χρόνια. Αυτό δεν επαρκεί φυσικά για τις ανάγκες της πρόληψης και αντιμετώπισης  ζητημάτων όπως η πυρασφάλεια και η αντιπυρική προστασία.

Απέναντι σε τέτοιες κυβερνητικές πολιτικές που έχουν στο κέντρο τους το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την προστασία των ανθρώπων, καλούμε   τα λαϊκά στρώματα του Δήμου Δίου-Ολύμπου να μεγαλώσουν την πίεσή τους απαιτώντας από τους αρμόδιους μέτρα και κονδύλια για πυροπροστασία,  για αντιπλημμυρικά έργα, για αντισεισμική προστασία, για ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς κλπ.

Aπαιτούμε να ληφούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών στον Όλυμπο.

  • Μέτρα για τη δασοπροστασία και πυροπροστασία του εθνικού δρυμού.
  • Δημιουργία πρόσθετων αντιπυρικών ζωνών σε όλους τους οικισμούς του Δήμου με άμεση προτεραιότητα τους ορεινούς οικισμούς.
  • Βελτίωση, συντήρηση, οδόστρωση και διάνοιξη δασικών δρόμων με τήρηση των προβλεπόμενων προδιαγραφών.
  • Ενίσχυση των πυροσβεστικού σώματος και των δασικών υπηρεσιών με εκπαιδευμένο, μόνιμο προσωπικό.
  • Ενίσχυση των μηχανικών μέσων και των υποδομών πυροπροστασίας, κατασκευή των αναγκαίων υδατοδεξαμενών, υποδομή ανεφοδιασμού εναέριων μέσων πυρόσβεσης.
  • Άμεση απομάκρυνση των διάσπαρτων πεδίων βολής που «βομβαρδίζουν» τον Όλυμπο.
  • Άμεσα μέτρα ασφάλειας στον ΧΥΤΑ για να μην υπάρξει καμιά πιθανότητα να προκληθεί το φαινόμενο της αυτανάφλεξης ιδιαίτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού όπως αρκετές φορές κατά το παρελθόν έχει συμβεί.

Η οργή και η αγανάκτηση για τις πυρκαγιές να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη, θα γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή θα γίνει λαϊκή περιουσία, κριτήριο της ανάπτυξης θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος  με βασικό γνώμονα  την ασφάλεια και η προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

 

Κατερίνα Κουρίτα, Δημοτική Σύμβουλος
Γιάννης Ταντής, Πρόεδρος ΤΚ Παντελεήμονα