Για τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης

της ελληνικής οικονομίας

δηλώσεις του πολιτικού κόσμου σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου
για το τέλος των μνημονίων και τη νέα μέρα για τη χώρα

 

Μια νέα μέρα ξημερώνει για τη χώρα. Η σκοτεινή εποχή των μνημονίων είναι πια παρελθόν. Το μέλλον του τόπου είναι πια στα δικά μας χέρια, ώστε να μείνουν ως μια δυσάρεστη ανάμνηση, ως μια μαύρη περίοδος που την αφήνουμε για πάντα πίσω μας, τα προηγούμενα χρόνια. Τα χρόνια της καταστροφής του κοινωνικού ιστού, της ανεργίας, της μετανάστευσης της νεολαίας, της ραγδαίας φτωχοποίησης ενός μεγάλου μέρους του κόσμου της εργασίας, της απώλειας του ΑΕΠ της χώρας σε επίπεδα εμπόλεμων περιόδων, της εξαθλίωσης μισθωτών, συνταξιούχων, του κλεισίματος καταστημάτων, επιχειρήσεων, της απώλειας οποιασδήποτε προοπτικής για το μέλλον.

Αφήνουμε πίσω μας τη μνημονιακή νύχτα, αλλά δεν ξεχνάμε ούτε πώς βρεθήκαμε στο Καστελόριζο, ποιοι μας οδήγησαν στο γκρεμό, ούτε τον ακραίο και απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό, τα αντικοινωνικά μέτρα, τη διάλυση του κράτους πρόνοιας, αλλά και την καταστολή κάθε φωνής που δεν πίστευε ότι «τα μνημόνια είναι ευλογία», ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, που αγωνίστηκε ενάντια στον αυταρχισμό, την περιστολή κοινωνικών, πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Δεν ξεχνάμε τη Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ που, αφού πρώτα έστησαν επί δεκαετίες ένα πελατειακό κράτος, κατέστησαν τη διαφθορά ενδημικό φαινόμενο, υπηρέτησαν πιστά άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα, άφησαν πίσω τους ένα δημόσιο τομέα αποδυναμωμένο, εχθρικό προς τους πολίτες και το δημόσιο συμφέρον, έφτασαν στο σημείο, στα χρόνια των μνημονίων, να κατηγορούν τον ελληνικό λαό για τη χρεωκοπία, υπακούοντας, ταυτόχρονα, σε κάθε επαχθές μέτρο που ερχόταν εισαγόμενο από το εξωτερικό, χωρίς την παραμικρή υπόνοια διαπραγμάτευσης. Κι όταν ήρθε πια η ώρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής του 2015, είχαν φροντίσει από πριν να δυναμιτίσουν κάθε προσπάθεια ανόρθωσης, κάθε περιθώριο ελιγμών, αφήνοντας τα ταμεία άδεια, ελπίζοντας στην αριστερή παρένθεση και στη σύντομη πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς.
Ο λαός και η Ιστορία δεν τους έκαναν τη χάρη. Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη σε όσους τους έφεραν στο χείλος του γκρεμού, έκλεισαν τα αυτιά τους στην συστηματική προπαγάνδα των κομμάτων του πάλαι ποτέ δικομματισμού, των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που είχαν ως προμετωπίδα τους το «βάστα Σόιμπλε», γιατί κατάλαβαν και καταλαβαίνουν ποιος υπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας, των εργαζομένων, και ποιοι είχαν κι έχουν ως μοναδική τους πολιτική τον στυγνό νεοφιλελευθερισμό και κάθε είδους αντικοινωνικό μέτρο.
Όσο κι αν κάποιοι πασχίζουν να αρνηθούν την πραγματικότητα, διαψεύδοντας ακόμα και τους Ευρωπαίους ομοϊδεάτες τους, σήμερα ξεκινάει μια νέα περίοδος για την κοινωνία. Χωρίς την ασφυκτική επιτροπεία, χωρίς τη δαμόκλειο σπάθη των δόσεων, μια περίοδος ανοικοδόμησης και ριζικής αλλαγής. Γιατί η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης για την καταστροφή που πέρασε, για τις θυσίες του ελληνικού λαού, που τώρα πια πιάνουν τόπο, αλλά και η απαρχή ενός νέου αγώνα. Ανακτώντας την ελευθερία κινήσεων, με στοχευμένες κοινωνικές παρεμβάσεις, οφείλουμε να αλλάξουμε ακόμα πολλά. Να επουλώσουμε τα τραύματα που δημιούργησαν στον κοινωνικό ιστό οι πολιτικές των προηγούμενων χρόνων, να υλοποιήσουμε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα, να συνεχίσουμε τις ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, την Παιδεία, το κράτος Πρόνοιας, τους θεσμούς, να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

Ν.Ε Πιερίας
ΗΦΑΙΣΤΟΥ 9- (2ος ΟΡΟΦΟΣ)-ΤΗΛ.2351021505 -Κατερίνη, 60100
www.syriza.gr

 


 

 

Κατερίνη, 22.08. 2018

ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. ΠΙΕΡΙΑΣ:
«Τα σκληρά μέτρα συνεχίζονται, όπως και οι βαριές δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας»  

Οι Έλληνες πολίτες γίναμε θεατές ακόμη μιας φθηνής παράστασης του Μεγάρου Μαξίμου, με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, από το πανέμορφο νησί της Ιθάκης.  Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να λέει ψέματα,  διχάζοντας  τον ελληνικό λαό, την ώρα που θα έπρεπε να επικρατεί η σύνεση και η λογική.

 Δυστυχώς, για όλους τους Έλληνες πολίτες, δεν φτάσαμε στο τέρμα της διαδρομής. Τα σκληρά μέτρα συνεχίζονται, όπως και οι βαριές δεσμεύσεις που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, που περιλαμβάνουν  νέες μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις φόρων και εισφορών, εξοντωτικά πρωτογενή πλεονάσματα και πολύ αυστηρή επιτήρηση. Το μόνο που τελείωσε  είναι η φθηνή χρηματοδότηση!  Σε αυτό άλλωστε οφείλεται και η ανακούφιση κάποιων Ευρωπαίων αξιωματούχων, καθώς η Ελλάδα έχει αναλάβει και νέες δεσμεύσεις χωρίς όμως να ζητάει άλλα δανεικά. Το πρόβλημα πλέον είναι μόνον δικό μας και όχι δικό τους.

 Η ζωή των Ελλήνων δεν θα γίνει καλύτερη,  αν δεν αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ανταγωνιστική παιδεία και ασφάλεια για όλους. Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να βγούμε από την κρίση, όσο υπάρχει η σημερινή Κυβέρνηση που επιμένει στο παράλογο μείγμα φόρων και εισφορών υπονομεύοντας την οικονομία και το εισόδημα των πολιτών. Οι Έλληνες αξίζουμε  καλύτερα!!!  Με τη δύναμη της αλήθειας και αφήνοντας πίσω τα ψέματα, μπορούμε να πάμε επιτέλους την πατρίδα μας μπροστά.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΟ.Δ.Ε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΙΝΙΩΤΗΣ

 



ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΙΕΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

      Από σήμερα τέλος το μνημόνιο με δανεικά. Θα είχαμε βγει και νωρίτερα αν το 2012 η ΝΔ και το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κορόιδευαν τον κόσμο, υπόσχοντας ανέξοδη επιστροφή στη ζωή που ξέραμε μέχρι το 2009.

     Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη πλήρωσε το μάρμαρο της χρεοκοπίας της χώρας και όλοι οι υπόλοιποι έκαναν καριέρα χάρη σε αυτήν, μεγαλώνοντας έτσι το λογαριασμό που θα πληρώσει ο κάθε πολίτης.

     Από σήμερα  αρχίζει μνημόνιο χωρίς δανεικά μέχρι το 2114. Με αυξημένο χρέος στα 345 δις, επιτόκια δανεισμού άνω του 4% σε αντίθεση με αυτό της ΕΕ στο 0,85%, σκληρή επιτροπεία, δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, ακριβότερο ΕΝΦΙΑ, υψηλότερους φόρους σε όλα, υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, μειώσεις κύριων συντάξεων 18% μετά από λίγους μήνες, ανύπαρκτες επικουρικές, δραματική μείωση αφορολόγητου από το 2020, δυσβάσταχτα πλεονάσματα 3,5% και 2,2% μέχρι το 2060 και πολλά άλλα.

     Καταρρέοντας η Δημοκρατική Παράταξη, κατέρρευσε και η χώρα. Η ζωή όλων θα γίνει καλύτερη μόνον όταν η Δημοκρατική Παράταξη και το Κίνημα Αλλαγής αναλάβουν ξανά τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας.

 Για την Νομαρχιακή Επιτροπή

Κώστας Κιτιξής
Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 


 

Η επόμενη μέρα χωρίς πανηγυρισμούς αλλά με ρεαλιστική προσέγγιση

 

Η Ελλάδα από αύριο  μετά από οχτώ χρόνια σκληρής λιτότητας για τους Έλληνες και απώλειας 25% του ΑΕΠ θα σταματήσει να δανείζεται από τους εταίρους με φτηνό επιτόκιο αλλά παράλληλα και εφαρμογή  μέτρων  και θα ζητήσει χρήματα από τις αγορές με υψηλότερο επιτόκιο και ψηφισμένα μέτρα έως το 2060.

Τελειώνει το τρίτο  αχρείαστο και σκληρότερο μνημόνιο ιδιοκτησίας του κ Τσίπρα  που υπέγραψε ο ίδιος μετά  από 17 ώρες διαπραγμάτευση .
Επειδή κάποιοι τεχνηέντως προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως επιτυχία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να θυμίσω ότι το 2015 αν δεν είχαμε τις εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με υπαιτιότητα ΣΥΡΙΖΑ θα βγαίναμε από τα μνημόνια με ένα “μαξιλαράκι στήριξης “ και δεν θα είχαμε την επιβάρυνση κατά τουλάχιστο 100 δις στην ελληνική οικονομία από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Θα συνεχίσουμε όμως να έχουμε σκληρή εποπτεία μέχρι το 2022 με την επίτευξη των στόχων για 3,5 % πλεονάσματα , εφαρμογή των μέτρων για περικοπή των συνάξεων κατά μέσο όρο 18% από 1/1/2019 και την μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 .    -Περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα έχουν απώλεια εισοδήματος, οι συνταξιούχοι περίπου δύο συντάξεις και οι υπόλοιποι περίπου 600 ευρώ το χρόνο κατά άτομο .
Από το 2023 μέχρι το 2060 2% πλεονάσματα και εποπτεία .

Δεν μπορούμε  να πανηγυρίζουμε :

– όταν η χώρα μας χρωστά 340 δις ,και ξέρουμε όλοι μα ς  ότι από τα μνημόνια κάθε μορφής θα απαλλαγούμε μόνο όταν αποπληρώσουμε το 75% του χρέους .

-Όταν υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία που σημαίνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και ποινές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμπεφωνημένα. Τα μέτρα που μένει να ληφθούν θα παρακολουθούνται μάλιστα σε τριμηνιαία βάση (όπως και στα τρία Μνημόνια). Η συχνότητα των επισκέψεων των θεσμών -με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- παραμένει η ίδια και η Τρόικα κάθε τρίμηνο θα κρίνει κατά πόσον η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και τους όρους που τίθενται για την περίοδο μετά το τρίτο Μνημόνιο. Απλά αντί για την έγκριση των δόσεων που δεν θα υπάρχουν πια, θα συντάσσεται μια έκθεση που είναι βέβαιο ότι θα καθορίζει τη στάση των αγορών έναντι της Ελλάδας.

– Όταν έχουμε capital controls

Η όποια επιτυχία για το τέλος των προγραμμάτων χρηματοδότησης ( 21 Αυγούστου 2018) μπορεί να πιστωθεί μόνο στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που έκανε τα τελευταία  οκτώ χρόνια .

    Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για να ορθοποδήσει η οικονομία   και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση των ελλήνων .

Κάνοντας μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση , μειώνοντας τη φορολογία,  προσελκύοντας επενδύσεις για  να μειωθεί  η ανεργία , να ανοίξουν  θέσεις εργασίας με πλήρης απασχόληση και εισόδημα που θα εξασφαλίζουν την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου .  Μειώνοντας τη γραφειοκρατία , βελτιώνοντας το σύστημα υγείας και παιδείας  , δίνοντας κίνητρα στον αγροτικό  και τουριστικό τομέα για επενδύσεις εγχώριες  και ξένες . Στηρίζοντας τη μικρομεσαία  επιχείρηση που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας .κ.α

    Οι έλληνες θέλουν αλήθειες , κουράστηκαν με τα “θα” των προγραμμάτων : της Θεσσαλονίκης 2014 και το παράλληλο πρόγραμμα 2015 .

Η σημερινή κυβέρνηση  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ

   Για να ξεφύγει η χώρα από αυτό το τέλμα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή με μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, με μεγάλη και νωπή την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

 

Δημήτρης Μπέης
πολιτευτής Πιερίας της ΝΔ

 

 


 

 

Τώρα ξεκινάμε το επόμενο βήμα

 

της Γνωσούλας Χαϊλατζίδου

Το 2010 ξεκινήσαμε ένα μεγάλο και δύσκολο αγώνα: ενάντια στα Μνημόνια και τις πολιτικές της λιτότητας. Βρεθήκαμε σε μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις, ενάντια στις περικοπές, ενάντια στις αυξήσεις φόρων, ενάντια στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

 

Από τον Ιανουάριο του 2015, οι αγώνες αυτοί συνεχίστηκαν από νέες θέσεις. Γιατί δεν αρκεστήκαμε στο να καταγγέλλουμε τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που μας έβαλαν στην κρίση, αλλά τολμήσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης. Και γιατί εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιλαμβανόμαστε την κυβέρνηση ως αυτοσκοπό, αλλά ως ένα ισχυρό μέσο για να προωθήσουμε πολιτικές προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στόχος μας ήταν και παραμένει να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

 

Η έξοδος από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου 2018 αποδεικνύει ότι ο στόχος αυτός παραμένει ζωντανός. Η κοινωνία βγαίνει από τα Μνημόνια πληγωμένη από τη λιτότητα, αλλά όρθια. Παρά τα σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν για 8 ολόκληρα χρόνια, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δε λυγίσαμε. Περάσαμε πολλά, χάσαμε πολλά, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις ζωές μας. Όμως κρατήσαμε το κεφάλι ψηλά, δείξαμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο και είμαστε όρθιοι.

 

Η επόμενη μέρα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Πρώτο και κύριο στόχο της κυβέρνησης στη μεταμνημονιακή εποχή πρέπει να αποτελέσει η ανακούφιση όσων πληγώθηκαν περισσότερο από τα Μνημόνια. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει πράξη τη Δίκαιη Ανάπτυξη. Να παράσχει τα αναγκαία κοινωνικά βοηθήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη. Να δώσει επίσης τα απαραίτητα εργαλεία και τις αναγκαίες διευκολύνσεις σε όσους ήδη παράγουν ή θέλουν να ξεκινήσουν να παράγουν, για να ξαναζωντανέψει η ελληνική οικονομία και να στηθεί σε δίκαιες βάσεις.

 

Σε αυτή τη διαδικασία η κοινωνία δεν μπορεί να είναι απούσα. Μπορεί και πρέπει να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες και στις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης, να στηρίζει τα θετικά μέτρα, να επικρίνει τα αρνητικά, να προτείνει λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα. Οι πολίτες αυτής της χώρας, δίνοντας ενεργό παρών στα πράγματα, είναι αυτοί που θα σχεδιάσουν και θα υλοποιήσουν την επόμενη μέρα.

 

Στις 21 Αυγούστου ο αγώνας για την έξοδο από τα Μνημόνια τελείωσε, και η Ελλάδα βγήκε νικήτρια. Από σήμερα ξεκινάμε έναν καινούριο αγώνα: να ανατρέψουμε μία προς μία τις πολιτικές της λιτότητας, να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται για τον κατήφορο της χώρας, να γίνει πράξη η Δίκαιη Ανάπτυξη για όλους και όλες.

 

Βγήκαμε από την κρίση πληγωμένοι, αλλά όρθιοι. Τους αγώνες μέχρι σήμερα τους δώσαμε μέσα στην κοινωνία. Συνεχίζουμε, και πάλι μαζί με την κοινωνία. Τώρα αλλάζουμε σελίδα, τώρα ξεκινάμε το επόμενο βήμα.

 

Γνωσούλα Χαϊλατζίδου
Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ

 

 


 

Έξοδος από τα μνημόνια;

Οι μόνοι που πιστεύουν πως βγήκαν από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου είναι τα οικόσιτα του ΣΥΡΙΖΑ και κανείς άλλος.

Λαϊκή Ενότητα
N.E. Πιερίας
Πλ. Ελευθερίας 9
Κατερίνη 60100
Τηλ. 2351103211

 


 

Η «παράσταση» Τσίπρα στην Ιθάκη 

 

Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Πρόεδρος Δημ.Τ.Ο.Ν.Δ. Κατερίνης
Μέλος του Τομέα Τουρισμού και Υγείας Ν.Δ.
Φαρμακοποιός Μ
Sc

 

Πέρασε μια εβδομάδα από την απέλπιδα και αγωνιώδη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα  να αλλάξει την ατζέντα της σκληρής πραγματικότητας.

Η «παράσταση» Τσίπρα στην Ιθάκη δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή κίνηση του πρωθυπουργού να ξεχάσουμε τους νεκρούς στο Μάτι, που έριξαν βαριά τη σκιά τους όπως ήταν φυσικό στην από καιρό προετοιμασμένη φιέστα της 21ης Αυγούστου.

 Πανηγύρισε μόνος με μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό μήνυμα στην Ιθάκη και όχι στους δρόμους με τους πολίτες.

Γιόρτασε μόνος αυτός και η κυβέρνηση του το δήθεν «επίτευγμα»   και όχι στις πλατείες απ’οπου ξεκινούσε 3 χρόνια πριν το σκίσιμο των μνημονίων.

Πώς αλήθεια μπορούν, αντέχουν να βλέπουν τη χώρα να ερημώνει, να εξαθλιώνεται ο λαός, γιορτάζοντας με τηλεοπτικά μηνύματα;

Γιατί δεν αντιλαμβάνονται πως ο πολίτης που παρακολούθησε τον πρωθυπουργό στο διάγγελμά του βιώνει κάθε μέρα, κάθε λεπτό, τη σκληρή πραγματικότητα;

Γιατί δεν βλέπουν τη  συνέχεια της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της μείωσης των συντάξεων και αύξησης των φόρων, του Brain Drain -της φυγής των νέων μας, κυρίως επιστημόνων- αλλά και της απογοήτευσης των Ελλήνων πολιτών;

Κι όσο εκείνος πανηγύριζε απομονωμένος μπροστά σε μια στημένη κάμερα, κάποιοι άλλοι μας υπενθύμιζαν τα στοιχεία.

Ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ,  δήλωσε πως «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015, επεισόδιο που κοστολογείται από 86 έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκι, όταν στις 20/8/218υπενθύμισε ότι το 3ο Μνημόνιο ήταν ουσιαστικά αχρείαστο, καθώς η χώρα βρίσκεται σήμερα ξανά στο ίδιο σημείο που ήταν το 2014.

Ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να γίνει πειστικός ότι η Ελλάδα βγαίνοντας από τα Μνημόνια «ορίζει πλέον τις τύχες της», ουσιαστικά διακωμώδησε και υποτίμησε τον ελληνικό λαό που βιώνει από το καλοκαίρι του 2015 έως σήμερα τις συνέπειες της τραγικής διαχείρισης του.

 Στις 17/8/2018 ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στα 345,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά το 1οεξάμηνο του 2018. Χάθηκαν τέσσερα πολύτιμα χρόνια, η ανάπτυξη καθυστέρησε, το χρέος αυξήθηκε, η κρίση παραμένει και μετά την έξοδο από τα Μνημόνια…

Η Ιθάκη δεν ήταν το τέλος. Η Ελλάδα πλέει σε πελάγη αβεβαιότητας με ένα πλοίο το οποίο βρίσκεται στη μέση του ωκεανού και αναζητά το λιμάνι της!


 

Τώρα θα μετρήσουμε όλοι το μπόι μας

 

Του Στέργιου Καστόρη
βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ

 

Και τώρα που, μετά τόσων κόπων και βασάνων,  γλυτώσαμε απ’  τον στενό κορσέ των μνημονίων, είμαστε αλήθεια διατεθειμένοι να αναμετρηθούμε σοβαρά, με λογική και ευαισθησία, με τόλμη και αποφασιστικότητα, με όσα μας οδήγησαν στο χάλι της χρεοκοπίας  (οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής), για να μάθουμε και να μην το ξαναπάθουμε;

Είμαστε διατεθειμένοι, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήκωσε το βαρύ σταυρό του μαρτυρίου, να στείλουμε στον αγύριστο (όχι με την έννοια μιας ξαφνικής, στιγμιαίας θυμικής έξαρσης, αλλά με την έννοια μιας βαθειά ενσυνείδητης επιλογής) εκείνες τις πολιτικές,  τους πολιτικούς και τους πολιτευτές , που διαμόρφωσαν μια κοινωνία χυδαία ακραίων ανισοτήτων , όπου οι πλούσιοι, ακόμη και (ιδίως,  μάλλον) σε περιόδους κρίσης,  γίνονται ακόμα  πλουσιότεροι και οι φτωχοί ακόμα φτωχότεροι;

Είμαστε διατεθειμένοι να  ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε για μια άλλη Ελλάδα, για μια άλλη καθημερινότητα, για μια άλλη νοοτροπία,  για ό,τι πραγματικά αξίζει;

Είμαστε διατεθειμένοι  να ξηλώσουμε,  με συλλογική προσπάθεια, βήμα-βήμα, αλλά σταθερά και αποφασιστικά,  όλες εκείνες τις πρακτικές των κοτζαμπάσηδων που μας κρατούσαν δούλους-τρίδουλους, εξαρτημένους και δεμένους σε ένα εκτρωματικό, διεφθαρμένο σύστημα που στηριζόταν στα δάνεια από το εξωτερικό και στα διαπλεκόμενα φαγοπότια τους εις υγείαν των κορόιδων;

Είμαστε διατεθειμένοι  να φτιάξουμε ένα κράτος φιλικό (όπως οφείλει) στον πολίτη κι αποτελεσματικό για να κάνουμε αχρείαστο τον περιβόητο και διαβόητο μπάρμπα απ’ την Κορώνη;

Είμαστε διατεθειμένοι  να πειστούμε επιτέλους ότι το  κυνήγι του προσωπικού , του ατομικού μας καλού, ή θα είναι κυνήγι συλλογικό (προσοχή, όχι συντεχνιακό!), ή  δεν θα είναι καθόλου καλό, πραγματικό, σταθερό και μόνιμο;

Είμαστε διατεθειμένοι  να καταλάβουμε ότι η φωτιά του γείτονα μπορεί να κάψει και μας , ή να τρομάξουμε γιατί η δική μας η φωτιά (το σπίτι μας στα μπαζωμένα, το συρματόπλεγμά μας στις ακτές) μπορεί να κάψει και τον καημένο τον γείτονα;

Είμαστε διατεθειμένοι  να αντιμετωπίζουμε όσα συμβαίνουν δίπλα μας, γύρω μας και παραπέρα, όχι με το θυμικό, με το συναίσθημα αποκλειστικά, αλλά  και με μερικές δόσεις λογικής, για να μη μας πιάνουν ανυποψίαστους οι εθνικοί μας εργολάβοι χειραγωγοί;

Είμαστε διατεθειμένοι  να εννοήσουμε ότι η ψυχή μας δεν είναι κάποιο όνομα, αλλά ο πολιτισμός μας, ο ανθρωπισμός μας  και η αξιοπρέπειά μας;

Είμαστε διατεθειμένοι να σταθούμε όρθιοι και να παλέψουμε για ένα παρόν και μέλλον  όπου «ανάπτυξη» δε θα σημαίνει κερδοσκοπία σε βάρος ανθρώπων και φυσικών πόρων;

Είμαστε διατεθειμένοι να διαμορφώσουμε για τα παιδιά μας μια κοινωνία , όπου η λέξη «εργασία» θα είναι αυτονόητα συνυφασμένη με την καθολικότητα, τη δημιουργία και την αξιοπρέπεια και οι λέξεις «φτώχεια, διαφθορά, ρατσισμός, ξενοφοβία», θα είναι λέξεις παντελώς άγνωστες;

Αν ναι, μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, να κάνουμε πραγματικότητα όλες τις παραπάνω «ελαττωματικές» (κατά τον αμετανόητα χουνταίο Βορίδη) ιδέες , που το μεγαλύτερο «ελάττωμά» τους είναι  που δεν ασπάζονται τη δική του ιδέα, την ιδέα του νεοφιλελευθερισμού ότι η κοινωνική ανισότητα είναι φυσική επιλογή.