“Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη,

χωρίς εργασία με δικαιώματα για όλες και όλους"

Ο Αστέριος Καστόρης στο ΣΕΠΕ

 

 

 

Επίσκεψη του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιου Καστόρη στα γραφεία του ΣΕΠΕ Πιερίας

 

Ανάκτηση της εργασίας με νέες θέσεις και αξιοπρεπείς σχέσεις

 

Τα γραφεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην Κατερίνη επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, με αφορμή τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανάκτηση της εργασίας, τόσο με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όσο και με την επαναφορά του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

 

Ο βουλευτής ενημερώθηκε από τις προϊσταμένες των τμημάτων του ΣΕΠΕ για τους ελέγχους που διενεργούνται και την εικόνα του εργασιακού τοπίου στο νομό, τόσο σε επίπεδο ασφάλειας και υγιεινής, όσο και σε επίπεδο μισθολογικών δικαιωμάτων.

Όπως επεσήμανε, μετά την έξοδο του Αυγούστου από τη στενή επιτροπεία των δανειστών, η κυβέρνηση εντείνει τις προσπάθειές της για τη θεσμική θωράκιση της εργασίας που είχε συντριβεί με τις ολέθριες επιλογές της συγκυβέρνησης Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, το 2012, για περικοπή του κατώτατου κατά 22% και κατά 32% για τους νέους και για πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, έχουν ήδη επεκταθεί 7 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, ενώ δρομολογήθηκε, με πρόσφατα ψηφισθείσα τροπολογία που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2019, η αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Σημαντικό ρόλο, τόνισε, για την αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας ανάκτησης της εργασίας, θα παίξει και το ΣΕΠΕ, δηλαδή οι υπηρεσίες ελέγχου της εφαρμογής και συμμόρφωσης των εργοδοτών με τα κεκτημένα των εργαζομένων.

Ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους, καθώς, με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα μπορούν να διεκδικούν και να πετυχαίνουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η Πιερία είναι το φαινόμενο της υποδηλωμένης εργασίας, κυρίως στους χώρους επισιτισμού.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους», σχολίασε ο κ. Καστόρης, «θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι χωρίς εργασία με δικαιώματα για όλες και όλους, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη».