Για την νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών

στον Αγροτικό Σύλλογο Κατερίνης

ο βουλευτής Αστέριος Καστόρης

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη

με το Δ.Σ και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης για το θέμα των μειονεκτικών περιοχών

Τεκμηριωμένη μειονεξία για να μη χαθούν οι εξισωτικές

 

Συνάντηση με το Δ.Σ και μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης είχε το μεσημέρι της Κυριακής ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.  Αφορμή για τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή, ήταν η απόφαση του Συλλόγου για συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών.

Ο κ. Καστόρης ζήτησε να ενημερώσει τα μέλη του Συλλόγου για τον κανονισμό της Ε.Ε και τα νέα κριτήρια που θέτει  και να συζητήσει μαζί τους τις προτάσεις που πρόκειται  να καταθέσει το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο χάρτη των μειονεκτικών περιοχών.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, υπήρξε μια σκόπιμη παραπληροφόρηση γύρω από το θέμα, ενώ η αντιπεριφέρεια Πιερίας και οι υπηρεσίες της αρκέστηκαν σε μια επιστολή διαμαρτυρίας, αντί συγκεκριμένης  και τεκμηριωμένης πρότασης για τις περιοχές που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο χάρτη.

Τόνισε πως η νέα οριοθέτηση, που επιβάλλεται με τον κανονισμό 1305/2013 της Ε.Ε, βασίζεται σε βιοφυσικά κριτήρια κοινά για όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να εντοπιστούν οι περιοχές που υπόκεινται σε φυσικούς περιορισμούς,  ιδίως χαμηλή παραγωγικότητα του εδάφους, ή κακές κλιματικές συνθήκες, η εφαρμογή του είναι υποχρεωτική και ξεκινά από 1.1.2019. Όσες περιοχές δεν πληρούν τεκμηριωμένα τα νέα κριτήρια, δε θα γίνουν δεκτές από την Ε.Ε,  θα μείνουν εκτός του νέου χάρτη και θα αποκλειστούν από τις εξισωτικές  ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση που έθεσε προς συζήτηση στα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου, στην  Πιερία, εκτός από τα 13 χωριά που παραμένουν στο χάρτη ως ορεινά, υπάρχει  μια σειρά ακόμη χωριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία, σε συνδυασμό με το φτωχό σε χημικές ιδιότητες , αργιλώδες σε κάποιες περιοχές και με απότομες κλίσεις  έδαφος  και ο πολύ μικρός κλήρος (περίπου 10 στρέμματα ανά αγροτικό νοικοκυριό) συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη συνέχιση της αγροτικής καλλιέργειας. Τα χωριά αυτά εντοπίζονται κυρίως στη Δυτική Πιερία από τον βορρά έως το νότο και με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής ξεχωριστά, προτείνεται να ενταχθούν στο νέο χάρτη των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς.

«Το καλύτερο όλων», σχολίασε ο βουλευτής, «θα ήταν να είχαμε γη παραγωγική, που να αποδίδει στον αγρότη εισόδημα δεκαπλάσιο από τις εξισωτικές ενισχύσεις.  Έχουμε περιοχές που μπορούν να γίνουν τέτοιες, με υποδομές άρδευσης, δυστυχώς όμως έχουμε και περιοχές οι οποίες αντιμετωπίζουν φυσικούς περιορισμούς, η εξάλειψη των οποίων δεν εξαρτάται από τον ανθρώπινο παράγοντα και αυτές επιβάλλεται να στηριχθούν με εξισωτικές ενισχύσεις. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να τεκμηριώσουμε όσο γίνεται καλύτερα τη μειονεκτικότητα τους, έτσι ώστε να εγκριθούν από τα όργανα της Ε.Ε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει το Αγροτικό Τμήμα της Ν.Ε Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, ήταν αντικείμενο συζήτησης του βουλευτή και με τον πρόεδρο και στελέχη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Σαμψούς.