A testvérek jöttek,

és újra örültünk*

ήρθαν και φέτος – δεν έγινε και πολύ γνωστό, αλλά “με το καλό” να έρχονται πάντα

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ

 

Στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας του Δήμου Δίου – Ολύμπου με τον Δήμο Kobanya Βουδαπέστης, καθώς και της αδελφοποίησης των γυμνασίων Λιτοχώρου και Miklos Ζrinyi Ουγγαρίας, υποδεχθήκαμε και φιλοξενήσαμε στο διάστημα από 23 – 30 Σεπτεμβρίου 2018 αποστολή 15 μαθητών και 3 εκπαιδευτικών από το αδελφοποιημένο ουγγρικό Γυμνάσιο. Την αποστολή συνόδευε ο Αντιδήμαρχος της Kobanya κ. Tibor Weber.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής τους στον Δήμο μας τα μέλη της ουγγρικής αποστολής ξεναγήθηκαν σε πάρα πολλά αξιοθέατα των τριών Δημοτικών μας ενοτήτων (Αρχαιολογικό Μουσείο & Αρχαίο Θέατρο Δίου, Ρέμα Ορλιά, Φαράγγι Ενιπέα, Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου, Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου, Αρχαία Λείβηθρα, Κάστρο Πλαταμώνα, Παραδοσιακό Οικισμό Παντελεήμονα, κλπ.), έχοντας έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν την περιοχή μας και δηλώνοντας ενθουσιασμένοι από τα μέρη που επισκέφθηκαν.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή της αποστολής στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Την αποστολή υποδέχθηκε και καλωσόρισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Νικόλαος Λάππας, ο οποίος στον χαιρετισμό του δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος που η συνεργασία ανάμεσα στους Δήμους Δίου – Ολύμπου και Kobanya έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει τους πρώτους καρπούς με πολιτιστικές ανταλλαγές, την αδελφοποίηση των δύο Γυμνασίων, την ανοιχτή πρόταση – πρόσκληση της εκεί Ελληνικής Πρεσβείας για συμμετοχή του Δήμου μας – υπό την αιγίδα της Πρεσβείας – στην μεγάλη διεθνή τουριστική έκθεση της Βουδαπέστης, καθώς και την αύξηση επισκεπτών από την Ουγγαρία στην περιοχή μας.

Στη συνέχεια ο κ. Weber ευχαρίστησε με την σειρά του τον Δήμο Δίου – Ολύμπου για την άψογη φιλοξενία και γενικότερα για την πολύ καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δύο έτη ανάμεσα στους δύο Δήμους. Κατόπιν έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων και αναμνηστικών και η αποστολή συνοδευόμενη από τους 2 αντιδημάρχους και καθηγητές των σχολείων μετέβη στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου όπου τους επιφυλάχθηκε και εκεί θερμή υποδοχή.  Η επίσκεψη της Παρασκευής τελείωσε με αθλοπαιδειές ανάμεσα σε μαθητές και μαθήτριες των δύο σχολείων. Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου η Ουγγρική αποστολή αναχώρησε για το ταξίδι της επιστροφής έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Τέτοιες διεθνείς διαδημοτικές ανταλλαγές και αδελφοποιήσεις δεν συμβάλλουν μόνο στην προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό, αλλά μπορούν να γίνουν και αφετηρία ευρύτερων σημαντικών συνεργασιών ανάμεσα σε Δήμους διαφόρων κρατών και ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Δικτύου με συμμετοχή του Δήμου μας και άλλων αδελφοποιημένων με εμάς Δήμους.

*ξανάρθαν τ’ αδέλφια μας και χαρήκαμε πάλι