Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ενημερωθείτε για το νέο ΓΠΣ Λιτοχώρου

(Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο)

όπως το παρουσιάζουν οι μελετητές του

 

Μαζί με το Νοέμβριο, τελειώνει και ο χρόνος ενημέρωσης και διαβούλευσης για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της ΔΕ Λιτοχώρου. Ήδη, η “Έγκριση και παραλαβή του αναθεωρημένου Β1 σταδίου της μελέτης με τίτλο «Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) Δήμου Λιτοχώρου, Ν. Πιερίας” “πέρασε” απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο και η διαδικασία συνεχίζεται με τα επόμενα βήματα.

Το νέο ΓΠΣ περιλαμβάνει πολλές αλλαγές, όλες σημαντικές και σε όλα τα επίπεδα. Πέρα από τις αλλαγές στο Λιτόχωρο και στο παλιότερο τμήμα του, αφορούν και την επέκτασή του -προς την Τοπόλιανη-, αλλά και την παραλία του, αφού πχ στη Γρίτσα και την Πλάκα σχεδιάζεται η δημιουργία οικισμών παραθεριστικής κατοικίας. Αλλά και στο παλιότερο τμήμα του Λιτοχώρου αλλά ζει το καθεστώς, ειδικά σε ό,τι αφορά τις εμπορικές-επαγγελματικές δραστηριότητες και υπηρεσίες.

Δείτε την ενημέρωση από τον Στάθη Οικονόμου, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και συντονιστή Περιβαλλοντικών Μελετών, συνεργάτη της ΓΑΙΑ ΑΕ ΜΕΛΕΤΩΝ που υλοποιεί τις απαραίτητες μελέτες και της Ιφιγένειας Μαμουνή, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλό της.

 

 

 

Σε λίγο και το βίντεο από τη σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

Ανακοίνωση για το νέο ΓΠΣ εξέδωσε και ο ως πρόσφατα αντιδήμαρχος και τώρα υποψήφιος δήμαρχος, Νίκος Λάππας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Γ.Π.Σ. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Λήγει σήμερα 30/11 η προθεσμία της περιόδου που είχε δοθεί από τον Οκτώβριο για ενημέρωση και τελικές παρατηρήσεις – προτάσεις σχετικά με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Λιτοχώρου και περνάμε πια στην τελική φάση. Έχοντας ασχοληθεί αρκετά ως Αντιδήμαρχος με το ζήτημα του ΓΠΣ, θα ήθελα να κάνω κάποιες, χρήσιμες πιστεύω, επισημάνσεις.

Αυτό που δεν έγινε ίσως αντιληπτό είναι ότι η εκπόνηση του ΓΠΣ ξεκίνησε πριν από 14 περίπου χρόνια και η πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς, δημότες και κάθε ενδιαφερόμενο είχε λήξει εδώ και 7-8 χρόνια και πως από το 2011 και μετά είχε ξεκινήσει και (παρ’ ότι κάποια στιγμή είχε «βαλτώσει») τελικά ολοκληρώθηκε αισίως η διαβούλευση με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες – και δεν ήταν λίγες.

Αρκετοί συνδημότες βλέποντας την τελική μορφή που λαμβάνει το ΓΠΣ μπορεί να μην ικανοποιούνται, προφανώς επειδή είχαν υπερβολικές προσδοκίες. Αυτό συνέβη λόγω της πλάνης που άθελά της είχε εκθρέψει προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, παρακινημένη κι εκείνη από την εσφαλμένη πεποίθησή της ότι το ΓΠΣ μπορεί να αλλάξει τα πάντα, ακόμη και τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Όμως ένα Προεδρικό Διάταγμα (βλ. ΖΟΕ) δε μπορεί να αλλάξει απλώς με ΦΕΚ (βλ. ΓΠΣ).

Ωστόσο το νέο ΓΠΣ Λιτοχώρου φέρνει σημαντικές και θετικές αλλαγές για τον κυρίως οικισμό, που ήταν άλλωστε και το ουσιαστικό αντικείμενο της μελέτης.  Πολλές περιοχές του Λιτοχώρου περνάνε σε καθεστώς γενικής κατοικίας με περισσότερες επιτρεπόμενες χρήσεις, κάτι που μέχρι τώρα «απολάμβανε» μόνο η οδός Αγ, Νικολάου. Προτείνονται επεκτάσεις του οικισμού. Οριοθετούνται ρέματα εντός ή στα όρια του οικισμού με αποτέλεσμα να μπορούν να πολεοδομηθούν και περιοχές που μέχρι τώρα αποκλείονταν (π.χ. περιοχή ανάμεσα σε Γυμνάσιο και 3ο Δημοτικό). Με τον νέο σχεδιασμό και τη διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ξεμπλοκάρει πολεοδομικά το θέμα του «Περιμετρικού», κ.α.

Ακόμη και για τις ΖΟΕ καταφέραμε με την Τεχνική μας Υπηρεσία να συμπεριλάβουμε προτάσεις αλλαγών που μετά από πολλές συζητήσεις γίνονται αποδεκτές από τον έλεγχο της επιβλέπουσας αρχής (Αποκεντρωμένης Περιφέρειας). Πρόκειται όμως για προτάσεις, δηλ. για το πρώτο σημαντικό βήμα και όχι για οριστική αλλαγή ή κατάργηση των ΖΟΕ.

Η αλλαγή των ΖΟΕ καθώς και όλα τα ζητήματα σχετικά με τις εκτός οικισμού περιοχές θα αντιμετωπιστούν και θα επιλυθούν οριστικά μόνο με ένα σχέδιο που θα έχει την ισχύ Προεδρικού Διατάγματος. Το θεσμικό πλαίσιο για να συμβεί αυτό υπάρχει πλέον και εντός του 2019 με 2020 θα ανοίξουν και για την Κεντρική Μακεδονία τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος μας έχοντας στα χέρια του ένα «φρέσκο» σχέδιο, όπως το νέο ΓΠΣ Λιτοχώρου, να το αξιοποιήσει και να το επεκτείνει προχωρώντας γρήγορα στην εκπόνηση ενός Τοπικού Χωρικού Σχεδίου που θα καθορίσει τον γενικότερο  πολεοδομικό σχεδιασμό και τον σχεδιασμό χρήσεων γης, όχι μόνο για την Δ.Ε. Λιτοχώρου, αλλά για το σύνολο της έκτασης του «καλλικρατικού» Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα τέτοιο ΤΧΣ παρ’ ότι ολοκληρώνεται πλέον πολύ πιο γρήγορα, θα επηρεάσει την ανάπτυξη του Δήμου και τις ζωές όλων μας τουλάχιστον για τα επόμενα 25 – 30 χρόνια. Για αυτό δε μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα ανοιχτής διαβούλευσης και προϊόν ευρύτερης συναίνεσης. Όλοι μαζί πρέπει να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο τι θέλουμε για τον τόπο μας, για εμάς και τα παιδιά μας.

Η νέα κατάσταση με το σαφώς πιο συνεργατικό πνεύμα που φέρνει στην Αυτοδιοίκηση ο «Κλεισθένης» ευνοούν αυτές τις εξελίξεις. Για τον λόγο αυτό εγώ και οι συνεργάτες μου δεσμευόμαστε ότι ένας από τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας θα είναι ο πολεοδομικός και στρατηγικός σχεδιασμός μέσω ενός σύγχρονου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, αποτελέσματος σοβαρής μελέτης κι ευρείας διαβούλευσης.

Για να είναι ο Δήμος μας έτοιμος την επόμενη μέρα.

Με τιμή,

Νικόλαος Αθ. Λάππας

Υποψήφιος Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου