Έχουμε ίνες

(οπτικές)

ο ΟΤΕ είναι εδώ και σε λίγο και οι υπόλοιποι πάροχοι

Πέρασε απαρατήρητη, αλλά η 20η Νοεμβρίου 2018 ήταν μια ιστορική μέρα για το Λιτόχωρο, όπως κι άλλες μέρες για τον υπόλοιπο Δήμο μας και την Πιερία. Το απόγευμα της 20ης.11.2018 το Λιτόχωρο απέκτησε το δικό του δίκτυο οπτικών ινών και συνδέθηκε με το δίκτυο που διατρέχει ήδη πολλές περιοχές της Ελλάδας. Κι όλα αυτά χάρις στον ΟΤΕ.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, ο επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, κ. Srini Gopalan και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσαν για το πλάνο επενδύσεων του Ομίλου ΟΤΕ σε FTTH για ταχύτητες έως 1Gbps στο 25% των συνδέσεων της χώρας. Η Κοινωνία των Gigabit του ΟΤΕ υλοποιείται με το δίκτυο COSMOTE Fiber με μήκος 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών. Για την ελληνική ύπαιθρο υπάρχει παράλληλα και το δίκτυο οπτικών ινών -με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρων- που ονομάζεται Rural Broadband. Τα σχέδια του ΟΤΕ και των υπολοίπων παρόχων στην Ελλάδα έχουν στόχο την μετάβαση του σημαντικότερου τμήματος των επικοινωνιών στην τεχνολογία οπτικής ίνας ως το 2022 και το 2025, με τον ΟΤΕ να δαπανά το μεγαλύτερο ποσό στον τομέα αυτό, δηλαδή τουλάχιστον 2 δις ευρώ.

Έτσι, τέσσερις μέρες πριν, ο βασικός κόμβος στο Λιτόχωρο (δίπλα στο Αρχοντικό Γκουντέλια) συνδέθηκε από τους τεχνικούς και τους ειδικούς στο δίκτυο και σε λίγο θα έχουμε την πλήρη διασύνδεση με την τεχνολογική αιχμή στις επικοινωνίες σταθερής τηλεφωνίας και Διαδικτύου. Ταυτόχρονα, τέλειωσε και η μικρή ταλαιπωρία λόγω των έργων κατασκευής του δικτύου, αλλά και των προβλημάτων στις ήδη υπάρχουσες συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας σε πολλές περιοχές. Το τελικό στάδιο του σχεδίου είναι φυσικά η οπτική ίνα να φτάνει ως το νοικοκυριό (Fiber to the Home, FTTH), εξασφαλίζοντας υψηλότατες ταχύτητες κι ποιότητα, ενώ ως τότε θα αρκεστούμε στην τελική μεσολάβηση του υπάρχοντος δικτύου χαλκού, αλλά με ταχύτητες από 50 ως 200Mbps.