Priyatno yadenye, Απόστολε!!!

και καλή μας χώνεψη μετά τόση ανάπτυξη

δελτία Τύπου εσωτερικής κατανάλωσης και “να ‘χαμε να λέγαμε”…

 

 

 

Στα δεκάδες δελτία Τύπου που παράγουν καθημερινά φορείς διαφόρων διαμετρημάτων και επιπέδων, συγκαταλέγονται ουκ ολίγα που απευθύνονται στο εσωτερικό, ενώ θα έπρεπε να αφορούν το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ειδικά στην Πιερία, έχουμε χορτάσει ανάπτυξη και πρόοδο, ως τα μπούνια. Όχι όλοι. Για δεκάδες χρόνια τώρα αναπτύσσονται γεωμετρικά όσοι μιλάνε και ευαγγελίζονται την ανάπτυξη -και οι εκλεκτοί τους-… Οι υπόλοιποι είμαστε “στην ουρά” και περιμένουμε και -“ζωή να ‘χουμε”- …θα περιμένουμε.

Σήμερα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το γραφείο Τύπου της εξέδωσαν δελτίο Τύπου, με τίτλο “Γεύσεις και αρώματα της Μακεδονικής Κουζίνας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”, με όλα τα λιλιά και τα διάσημα και τα εθνόσημα της Περιφέρειας, με logo μοντέρνο και design και όλα τα γνωρίσματα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της επικοινωνιακής επιστήμης. Και ενημερώνει η Περιφέρεια για ότι ο τίτλος περιγράφει: την παρουσία της μακεδονικής κουζίνας σε ειδική έκθεση στο Λουξεμβούργο. Και αποτελεί το παραπάνω μία ακόμη προσπάθεια διαφήμισης των πλεονεκτημάτων μας, του τουριστικού μας πακέτου, προβολής των εθνικών δικαίων μας -ίσως- και των ευσεβών μας πόθων. Και εμφανώς πρόκειται για προσπάθεια που αφορά το εξωτερικό.

Εμφανώς, μόνο. Γιατί αν ψάξει κανείς λίγο περισσότερο θα δει ότι απλώς καταναλώνουμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και πιθανώς τζάμπα πληρώνουμε έξοδα παράστασης για παραστάσεις εκ των προτέρων αποτυχημένες. Θα περίμενε κανείς ότι, αν στο εσωτερικό καταβάλλεται μια και μοναδική προσπάθεια να πειστεί το κοινό ότι οι αρμόδιοι παλεύουν για την ανάπτυξη (μας), στο εξωτερικό η προσπάθεια αυτή -ως το κύριο γεγονός από το οποίο αναμένουμε αποτελέσματα- θα περιλαμβάνει υπερπολλαπλάσιες ενέργειες και δράσεις, ένα συνηθισμένο επικοινωνιακό “πακέτο”, φτιαγμένο από ειδικούς, σε συνεργασία με άλλους ειδικούς, κτλ κτλ κτλ. Είναι όμως όλα αυτά -δυστυχώς- φύκια και μεταξωτές κορδέλες εσωτερικής και μόνο κατανάλωσης.

Αν κάποιος αναζητήσει να βρει κάτι σχετικό με τα παραπάνω στο Διαδίκτυο, θα βρει πολύ εύκολα τα της έκθεσης του Λουξεμβούργου -μια πραγματικά υψηλού επιπέδου διοργάνωση για τη γαστρονομία-, αλλά τίποτα που αναφορά τη Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την αποστολή της και τα αποτελέσματά της και -πολύ περισσότερο- … την Μακεδονική Κουζίνα… Ούτε κάποιο δημοσίευμα -έστω στα αγγλικά- για την παρουσία μας εκεί.

Στα δε αποτελέσματα της αναζήτησης γενικότερων αποτελεσμάτων -με αντικείμενο έρευνας το “Macedonian cuisine”- εκεί κι αν τα αποτελέσματα είναι για κλάματα και μόνο για κλάματα. Στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια στο λήμμα “Macedonian Cuisine” όσοι περιμένουν να διαβάσουν για πίτες και τραχανάδες, γιουβαρλάκια και ντολμαδάκια… ας κάνουν όρεξη για άλλα πιάτα, όπως tavce gravce, pita, burek, sarma KAI musaka!!!!! Και για επιδόρπιο … tulumba!!!

Στην ίδια διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, ΔΕΝ υπάρχει λήμμα “Μακεδονική Κουζίνα”, ούτε στα ελληνικά!!!

Οπότε κες και κοι της Περιφέρειας…για ποια Μακεδονική Κουζίνα πήγατε στο Λουξεμβούργο;;;

Ποια Μακεδονική Κουζίνα προβάλατε στο Λουξεμβούργο;;;

Αυτήν που αν αναζητήσει μην Έλλην θα καταλήξει να κλείνει τραπέζι στα Σκόπια και δωμάτιο στο “Apollonia” by the Doiran Lake;;;

Τόση φασαρία για τη Μακεδονία (μας) κι ακόμα η Μακεδονική Κουζίνα έχει διεθνές “πρόσωπο” με μόνη διασύνδεση τα Σκόπια και την “Μακεδονία”;;;

Ένα δελτίο Τύπου -έστω μετάφραση αυτού που μας “ταΐσατε”, στα αγγλικά- στάλθηκε σε κάποιο ξένο -έστω μόνο του Λουξεμβούργου- Μέσο;;;

Μια μόνη ανάπτυξη έχετε να επιδείξετε, χρόνια τώρα.
Και δεν είναι η δική μας.

Bonne appetit, Nazdravye και Priyatno yadenye.-

 

Το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας

 

 

 

29/11/2018

 

Γεύσεις και αρώματα της Μακεδονικής Κουζίνας
 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής στο Λουξεμβούργο
 με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι γεύσεις και τα αρώματα της μακεδονικής κουζίνας ταξίδεψαν στην Ευρώπη, μέσα από τη συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής (Culinary World Cup), που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης για τη γαστρονομία EXPOGAST (24-28 Νοεμβρίου 2018).

Η συμμετοχή της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής υλοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ.

Η Διεθνής Έκθεση για τη γαστρονομία EXPOGAST διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γαστρονομικά γεγονότα παγκοσμίως. Πρόκειται για μια διοργάνωση που αναδεικνύει τις σύγχρονες τάσεις, παρουσιάζει τις νέες τεχνολογίες, προβάλλει τις εθνικές κουζίνες, ενώ μέσω του διαγωνισμού μαγειρικής που φιλοξενεί καλλιεργεί την ανταγωνιστικότητα, δίνοντας παράλληλα δημιουργικά κίνητρα στις ομάδες που συμμετέχουν.

«Στηρίζοντας συστηματικά τις δράσεις προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας εντός και εκτός συνόρων, ταξιδεύουμε τις γεύσεις της Κεντρικής Μακεδονίας σε όλο τον κόσμο και συστήνουμε παντού την ποιότητα των εκλεκτών προϊόντων της μακεδονικής γης. Η Μακεδονική Κουζίνα αποτελεί για μας αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ταυτόχρονα πολύτιμο εργαλείο για την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας, της μίας και μοναδικής Μακεδονίας», δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος ευχαρίστησε τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» για την καθοριστική συμβολή της στη διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης και των τοπικών προϊόντων της Μακεδονίας.

Τη φετινή 13η Διεθνή Έκθεση για τη γαστρονομία EXPOGAST επισκέφθηκαν 44.500 επισκέπτες, 186 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, 8.000 επαγγελματίες του κλάδου από 64 χώρες, σε έναν χώρο 20.000 τ.μ. με περισσότερα από 150 stands. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαγειρικής διαγωνίστηκαν 60 ομάδες, με συμμετέχοντες από 75 χώρες και κριτές 52 διακεκριμένους αρχιμάγειρες.

Με πυξίδα το θέμα της φετινής διοργάνωσης “Against Food Waste” (ενάντια στη σπατάλη του φαγητού), σκοπός του διαγωνισμού ήταν η οργάνωση και η προετοιμασία ενός ελληνικού γεύματος με παρουσία κοινού για 150 καλεσμένους.

          «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά η δυνατότητα να προβάλουμε τις ελληνικές γεύσεις, τη γαστρονομική παράδοση της Μακεδονικής Κουζίνας και τα τοπικά προϊόντα, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση, με παγκόσμια απήχηση. Επιπλέον, είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι απέναντι στο φετινό θέμα του διαγωνισμού, το οποίο αποτελεί για εμάς μια ευχάριστη πρόκληση. Το φαινόμενο της σπατάλης του φαγητού έχει απασχολήσει τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος στο παρελθόν και έχουμε οργανώσει δράσεις, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε το κοινό», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χρήστος Γκότσης, επικεφαλής της ελληνικής συμμετοχής της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος.