Στέργιος: Νίκο, γύρνα σπίτι

Νίκος: δεν θέλω κόμμα-σπίτι

οι δύο που διεκδίκησαν -κυρίως- την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν για το πως θα κινηθούν απο δω και πέρα – μόνο στην ΕτΟ

 

 

 

Μετά τη συνέντευξη με την οποία ο εκπρόσωπος Τύπου του πιερικού ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε στη ΕτΟ ότι η διερευνητική διαδικασία για τη στήριξη δημοτικού συνδυασμού ολοκληρώθηκε και έληξε με την απόφαση για στήριξη του Στέργιου Φαρμάκη, η ΕτΟ θεώρησε επιβεβλημένο να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις των δύο υποψηφίων δημάρχων που μετείχαν στη διαδικασία αυτή, αλλά μόνο ένας εξασφάλισε την στήριξη του κόμματος.

Θα συμπαραταχθεί ο Νίκος Λάππας ή θα συνεχίσει μόνος του; Κι αν επιλέξει να συμπαραταχθεί, θα το αποδεχτεί αυτό ο Στέργιος Φαρμάκης ή όχι; Κι αν το αποδεχθεί, θα θέσει όρους ή ..η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Φυσικά, τα ερωτήματα τέθηκαν ταυτόχρονα. Και σχεδόν ταυτόχρονα απαντήθηκαν. Το ένα στην κάμερα, το άλλο γραπτώς. Η μία απάντηση αποκαλύπτει και αρκετό από το παρασκήνιο των πραγμάτων, η άλλη αποτελεί το πρώτο επίσημο και δημόσιο “άνοιγμα” του Στέργιου Φαρμάκη προς τους υπόλοιπους υποψηφίους.

 

Η απάντηση του Στέργιου Φαρμάκη

 

 

 

 

 

και η απάντηση του Νίκου Λάππα

“Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ μίλησε με 8 τουλάχιστον, εν δυνάμει -τότε- υποψηφίους και κατέληξε να περάσει σε δεύτερο και τρίτο γύρο συνομιλιών με τους 4 ή 5. Το θέμα δεν ήταν ποτέ το δίλημμα “Λάππας ή Φαρμάκης”. Υποτίθεται ότι καταβαλλόταν προσπάθεια προγραμματικής κι εκλογικής συνένωσης (με όσο δυνατόν περισσότερους) κι όχι υπόδειξης υποψηφίου. Σε τέτοια διαδικασία υπόδειξης δε με ενδιέφερε ποτέ να συμμετάσχω και το ΄τόνιζα από την αρχή. Παρεμπιπτόντως, η κουβέντα ξεκίνησε με την δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη συνέχεια έφτασε και στην νομαρχιακή επιτροπή, παρουσία και των 3 βουλευτών. Όταν ρώτησα “ποιος είναι ο σκοπός που φτάσαμε να συζητάμε με την νομαρχιακή” κι επανέλαβα ότι δε με ενδιαφέρει η με οποιονδήποτε τρόπο επίσημη υποστήριξη (από κανένα κόμμα), με διαβεβαίωσαν πως γίνεται απλώς μια τελική προσπάθεια εξεύρεσης δυνατοτήτων συνένωσης υποψηφιοτήτων, κάτι που το θεώρησα θεμιτό κι εύλογο. Η συνέχεια γνωστή: εισήγηση της νομαρχιακής, συνεδρίαση τοπικής οργάνωσης, απόφαση υπόδειξης συγκεκριμένου στηριζόμενου υποψηφίου. Δεν με ενδιέφερε ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν θα συμμετάσχω σε κανένα σχήμα που έχει τα χαρακτηριστικά κομματικής υπόδειξης.”

 

Φυσικά, υπάρχουν κι άλλα πολλά ερωτήματα. Και πολλά δημιούργησαν και οι απαντήσεις των δύο υποψηφίων δημάρχων. Αμφότεροι επεσήμαναν στην ΕτΟ ότι  η διαδικασία δεν περιελάμβανε μόνο τους ίδιους. Και η προεκλογική περίοδος είναι αρκετά μακρά για να έχει η ΕτΟ την ευκαιρία να τροφοδοτεί την δημόσια  συζήτηση, δημοσιεύοντας μόνο ενδιαφέροντα και κρίσιμα στοιχεία, αλλά και διασταυρωμένα στοιχεία  και πληροφορίες, αντί των -συνηθισμένων στην Πιερία- θολών παρασκηνίων και πληρωμένων σχολίων, των άχρηστων πληροφοριών και των ενδόμυχων καημών πολλών υποψηφίων που ελάχιστα -ή καθόλου- ενδιαφέρουν τους εκλογείς.