Μια απαραίτητη διευκρίνηση

ολίγον τι καθυστερημένη

εκ της διευθύνσεως

 

 

 

Η ΕτΟ ευχαριστεί όσους στέλνουν κείμενα (άρθρα, απόψεις, επιφυλλίδες, σχόλια, κτλ) προς δημοσίευση. Και γνωρίζει ότι αυτό είναι μια από τις σχέσεις του Μέσου με τους αναγνώστες και την κοινωνία, πολύ σημαντική, καθοριστική και ενδεικτική της όποιας υγείας και των δύο.

Ταυτόχρονα, ζητεί συγνώμη απ’ όλους που ναι μεν, έστειλαν το πόνημά τους προς δημοσίευση, αλλά δεν το είδαν δημοσιευμένο (στην ΕτΟ) δε.

Η οδυνηρή αυτή επιλογή είναι η επιβεβλημένη για την ΕτΟ για πολλούς λόγους, με κύριους δύο:

1ος: τα περισσότερα από τα κείμενα αυτά δημοσιεύονται σε πάμπολλα άλλα Μέσα και “Μέσα”, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος για την ΕτΟ να τα δημοσιεύσει, επιλέγοντας να μην έχει τίποτα κοινό με άλλα Μέσα και “Μέσα” της Πιερίας. Και τα άρθρα -ειδικά τα άρθρα άποψης- είναι καθοριστικά για την ταυτότητα των Μέσων (και των “Μέσων”).

2ος: είναι δικαίωμα του συντάκτη να επιλέξει που θα δημοσιεύσει το άρθρο του. Η πολυδημοσίευση δεν προσθέτει σε εγκυρότητα ή βαρύτητα, αντιθέτως… αφαιρεί. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν επιδιώκουν όλα τα Μέσα την ίδια εγκυρότητα και υπευθυνότητα. Την ευθύνη για το που θέλει ο συντάκτης των άρθρων αυτά να δημοσιευτούν, την έχει ο ίδιος και το να επιλέγει κάποιος που προσφέρει ένα -πολλές φορές, σημαντικό- κείμενο δεν μπορεί να γίνει μια άτυπη διασύνδεση της ΕτΟ με κάτι που δεν επιθυμεί να διασυνδέεται.

Όσοι συνηθισμένοι από την πιερική πραγματικότητα αδυνατούν να το κατανοήσουν, ας δούνε πρακτικά παραδείγματα: πρόσφατα, η εφημερίδα “Φιλελεύθερος” δημοσίευσε άρθρο του Κ. Μητσοτάκη και η “Εφημερίδα των Συντακτών” του Αλ. Τσίπρα. Για πολλούς λόγους, επέλεξαν αυτό που συμβαίνει από γενέσεως Τύπου και όχι να τα δημοσιεύσουν παντού, όπως θα μπορούσαν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η απόφαση του τι θα δημοσιεύσει η ΕτΟ, είναι πάντα της ΕτΟ.

ΥΓ: πολλοί που διαφημίζουν κάτι στο Facebook παραπονιούνται γιατί δεν το βλέπουν δημοσιευμένο στην ΕτΟ. Όσοι θέλουν κάτι να εμφανιστεί στη ΕτΟ, το στέλνουν στη ΕτΟ. To Fb είναι αχανές για να το επισκοπεί κάποιος σ’ όλη του την έκταση και η δημοσίευση εκεί δεν δηλώνει αυτόματα και την άλλη πρόθεση (ότι αυτός που το δημοσιεύει στο Fb θέλει να δημοσιευτεί και στην ΕτΟ). Το αντίθετο.