Η μόνη συναλλαγή της κυβέρνησης:

αυτή με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας

Στέργιος Καστόρης στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2019

 

 

 

Η μόνη συναλλαγή της κυβέρνησης η συναλλαγή με τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας

 

Τοποθέτηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη στη Βουλή
κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2019

 

Ο προϋπολογισμός, που συζητάμε αποδεικνύει πράγματι μια συναλλαγή της σημερινής κυβέρνησης.

 Όχι όμως με τους ευρωπαίους, που κατά την αξιωματική αντιπολίτευση μας ζήτησαν να δώσουμε το Μακεδονικό για να μας δώσουν τη μη περικοπή των συντάξεων.

Αλλά τη συναλλαγή που έκανε η κυβέρνηση με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού: ο ελληνικός λαός την ψήφισε και τη στηρίζει,  με αντάλλαγμα να απαλλάξει τη χώρα από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τη ρεμούλα, από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μας έφεραν τη χώρα στον γκρεμό και η χρεοκοπία.

Από τις πολιτικές πρακτικές που στηρίζονταν στην αποδοχή ότι η φτώχεια και η ανισότητα, το να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι κι οι πλούσιοι πλουσιότεροι, είναι φυσικό φαινόμενο.

Αυτή είναι η μοναδική συναλλαγή της κυβέρνησης και δεν την έκανε κάτω από το τραπέζι, την έκανε φόρα παρτίδα. Σε δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Και περηφανεύεται γι’ αυτή τη «συναλλαγή» και την κρατά σημαία ψηλά κι οδηγό της στις καθημερινές της πρακτικές.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό ενοχλεί όσους πίστευαν ότι είχαν τους τίτλους κυριότητας της διακυβέρνησης της χώρας και δεν περίμεναν να χάσουν τις καρέκλες τους, αλλά το ενοχλητικότερο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το εγκληματικό θα έλεγα, είναι ότι, όχι μόνο δε δείχνουν να τους έγινε το μάθημα το πάθημα για να αλλάξουν πολιτικές, παρά ακολουθούν άλλα, επικίνδυνα μονοπάτια, επικίνδυνα για τη χώρα και τη δημοκρατία.

Εύχομαι να συνέλθουν σύντομα, γιατί αυτά τα παιχνίδια με την ακροδεξιά φωτιά, μπορούν να μας κάνουν όλους ολοκαύτωμα.

Κι αυτό κανείς δεν θα τους το συγχωρήσει.

Ειδικότερα σήμερα που, επιτέλους, μετά από οκτώ χρόνια καταφέραμε να ξεσφίξουμε τις θηλιές της επιτροπείας και να ξανα-ανασάνουμε. Που επιτέλους μπορούμε να ξανα-ανακτούμε ένα ένα-ένα τα χαμένα, να χαράζουμε μόνοι μας πορεία και να αισιοδοξούμε ξανά.

Αυτό εκφράζει ο  προϋπολογισμός που συζητάμε σήμερα, ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός.

Δεν είναι απλά νούμερα αυτός ο προϋπολογισμός. Είναι ένας νέος δρόμος. Σίγουρα όχι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά ανοιχτός σε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Κι οφείλω να ομολογήσω ότι για αυτό, με έπεισαν περισσότερο οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι οποίοι, τι μας λένε; Μας λένε ότι είναι κακός ο προϋπολογισμός, είναι αντιαναπτυξιακός, γιατί δίνει λίγα σε πολλούς, ως αντίδωρα, αντί να δίνει πολλά σε λίγους (επιχειρηματίες), οι οποίοι θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας!

Σαν εκείνες που δημιουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια, εκτινάσσοντας την ανεργία κοντά στο 30%!

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν. Ο καθένας επιλέγει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Δικαίωμά του. Ας υπερασπιστεί τις επιλογές του. Δεν έχει όμως δικαίωμα να βγαίνει να το παίζει πονόψυχος γι’ αυτούς που δεν τους έχει επιλέξει.

Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να το παίζει πονόψυχη με τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μικρούς και μικρομεσαίους αγρότες, με όλους εκείνους που οι πολιτικές της επιλογές κρατούν στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Κι επειδή οι συνάδελφοι εδώ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρέσκονται να αραδιάζουν νούμερα, άσχετα αν αυτά ανταποκρίνονται ή όχι στην πραγματικότητα, θα ήθελα να αναφέρω κι εγώ κάνα δυο που αφορούν τους αγρότες, μιας και προέρχομαι από αγροτική περιοχή.

Να αναφερθώ στην πληγή των 3 δισ. ευρώ χρέος από  πρόστιμα που βρήκε η σημερινή κυβέρνηση το 2015 και κατάφερε να κλείσει, που αποδεικνύουν πόσο νοικοκυραίοι κι υπεύθυνοι ήταν οι προηγούμενοι.

Ή στην εξασφάλιση, με σκληρή διαπραγμάτευση, του νέου

αναθεωρημένου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (το ΠΑΑ 2014-2020), της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Στην τριετία 2015-2017 οι πληρωμές του ήταν οι υψηλότερες  σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, πράγμα που το κατέστησαν δεύτερο ως προς το ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε. για το έτος 2017.

Μπορούμε να αναφέρουμε πολλά νούμερα, πίσω όμως αυτά, βρίσκονται μια σειρά νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποδεικνύουν με ποιους είναι η σημερινή κυβέρνηση.

Να θυμίσω ενδεικτικά μόνο:

  –      τη ρύθμιση των οφειλών των αγροτών που μπορεί να περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας των δανείων, διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του Δημοσίου, αποπληρωμή ως 120 δόσεις, διαγραφή κεφαλαίου έως και στο 60%.

–        τη στήριξη των νέων αγροτών, έως 40 ετών, με στόχο την παραμονή αλλά και την επιστροφή των νέων στην περιφέρεια. Όχι μόνο υλοποιήθηκε προγραμματικά ο συγκεκριμένος στόχος , αλλά και εντάξαμε το σύνολο των επιλαχόντων νέων αγροτών. 300 εκατ. θα δοθούν σε 16.000 νέους αγρότες.

 –       το νόμο για το πλαίσιο λειτουργίας του συνεργατισμού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη απαξιωμένη και νοσηρή κατάσταση στους συνεταιρισμούς και να γίνει ο αγρότη (κι όχι τα κάθε είδους καρτέλ) πραγματικός διαχειριστής της παραγωγής του.

Αυτά κι άλλα πολλά και συγκεκριμένα, δείχνουν με ξεκάθαρο τρόπο ότι άλλα εννοούμε εμείς, όταν μιλάμε για αγροτιά και αγροτική ανάπτυξη και άλλα όσοι ευθύνονται για την προηγούμενη πλήρη απαξίωση των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.

Δεν μας τρομάζουν λοιπόν οι κραυγές αυτών που κόπτονται, τάχα μου, για την αξιοπρέπεια των πολιτών,  που η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση να τους επιστρέψει (όσο επιτρέπει κάθε φορά ο δημοσιονομικός χώρος), εκείνα που τους έχουν κλαπεί τα προηγούμενα χρόνια.

Το μόνο που φοβόμαστε είναι να μη γυρίσουμε πίσω. Κι αυτό μας το εγγυάται η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, που καταλαβαίνει τη διαφορά, όσο κι αν κάποιοι κάνουν τα πάντα  να την καλύψουν πίσω από κραυγές, ψέματα και παραδοξολογίες.

 

κάνετε κλικ εδώ για να δείτε το βίντεο της ομιλίας