14.000 για τον μικρό γεωργικό κλήρο

από το υπομέτρο 6.3 του ΠΑΑ 2014-2020

ο Στέργιος Καστόρης για την στήριξη των μικρών – “για να μην ερημώσουν τα χωριά μας …”

 

 

Σ. Καστόρης: Για να μην ερημώσουν τα χωριά μας …

Πρόγραμμα ενίσχυσης  των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων

 

Ένα νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών αγροτών, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με πληθυσμό έως και 5.000 κατοίκους, ενεργοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για το υπομέτρο 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο  προβλέπει ποσό ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο.

«Το πρόγραμμα αυτό», αναφέρει ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, «εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε να αποτρέψουμε την ερήμωση των χωριών μας, στηρίζοντας τον μικρό γεωργικό κλήρο, που κατέχει η πλειοψηφία σχεδόν των αγροτών μας, έτσι ώστε να είναι ικανός να υποστηρίξει τη συνέχιση της επαγγελματικής τους ενασχόλησης με τη γεωργία».

Η συνολική χρηματοδότηση του έργου είναι της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μερίδιο –10.794.000 ευρώ- έχει κατανεμηθεί στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Από το πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν δεκάδες μικροί γεωργοί των χωριών της Πιερίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων δεν είναι περίπλοκη- η αίτηση συντάσσεται με βάση την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης έτους 2018 και η υποβολή της θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 4 Μαρτίου έως και 15 Μαΐου, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (http://www.ependyseis.gr).

Δικαιούχοι είναι οι επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι), εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, που δεν έχουν υπερβεί το 61ο έτος της ηλικίας τους, έχουν μέσο όρο ατομικών αγροτικών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 από 0,01 ευρώ έως και 3.000 ευρώ και μέσο όρο των συνολικών οικογενειακών εισοδημάτων των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων των ετών 2015, 2016 και 2017 (υποψηφίου, συζύγου και ανηλίκων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, η γεωργική εκμετάλλευση των υποψηφίων πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) ίσο με 5.000 έως και 7.999 ευρώ στην αρχική κατάσταση.

Οι υποψήφιοι πρέπει να υποβάλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης. Η διάρκεια υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 3 έτη και μεγαλύτερη από 4 έτη.

Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου, ο δικαιούχος δεν αναλαμβάνει περαιτέρω υποχρεώσεις.

Το ποσό ενίσχυσης, το οποίο δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες,  είναι ίσο με 14.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη στο μέτρο είναι το 70% της συνολικής ενίσχυσης.

 


(14.1.2019)

 

Στη Ρητίνη ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης

 

Στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή, για να παραμείνουν ζωντανά τα χωριά μας

 

«Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνει ζωντανή η ελληνική ύπαιθρος και τα χωριά της», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στους κατοίκους της Ρητίνης, στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου τους.

Η συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΤΟΕΒ Ρητίνης, αλλά και κατοίκων της περιοχής, αναδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον, αλλά και την αγωνία των αγροτών για το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας, στην οποία στηρίζονται εν πολλοίς τα χωριά, ιδιαίτερα αυτά της δυτικής Πιερίας.

Μεταξύ των θεμάτων που κυριάρχησαν στη συνάντηση ήταν το πρόβλημα της μειωμένης φετινής απόδοσης των καπνοχώραφων και οι προσπάθειες  που καταβάλλονται, τόσο από τους καπνοπαραγωγούς, όσο και από την κυβέρνηση, για να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες μέσω αποζημίωσης από τα de minimis.

Η μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής που παραμένει υψηλό, εξαιτίας πολλών παραγόντων, ήταν επίσης ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν, με τον βουλευτή να αναφέρεται στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, όπως η μείωση του ΦΠΑ, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις φόρων και εισφορών των αγροτών, αλλά και ο νόμος περί συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.

Ιδιαίτερη συμβολή στη μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων θα μπορούσε να έχει η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, επεσήμανε ο κ. Καστόρης, που προέτρεψε  τους αγρότες να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες, στη βάση του νέου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να καλύψει τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες της αγροτικής παραγωγής, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα μετά τη διάλυση, ουσιαστικά, της τράπεζας των αγροτών, της ΑΤΕ.

«Ο στόχος μας δεν είναι μόνο να επιβιώσει η γεωργία, αλλά να γίνει ο πρωτογενής τομέας βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση γενικότερα της χώρας, γι’ αυτό και ρίχνουμε ειδικό βάρος στην ουσιαστική αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, στη βάση μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής για την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Καστόρης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ενημέρωση που παρείχε στους συγκεντρωμένους στέλεχος του Κτηματολογικού γραφείου Κατερίνης, για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν έως τον Μάρτιο (που λήγουν οι προθεσμίες), προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ακίνητης περιουσίας τους.