Απόντες όλοι οι νομικοί

αν και τους πληρώνουμε

μόνος νομικός στο Δημοτικό μας Συμβούλιο…. ο δήμαρχος (ξανά) – είναι νόμιμο ο δήμαρχος να αναπληρώνει τους νομικούς που πληρώνει και να συμβουλεύει αυτός το Δημοτικό Συμβούλιο, κε εισαγγελέα?

 

Ο Δήμος μας έχει νομικό σύμβουλο.

Και για μια συγκεκριμένη υπόθεση και την νομική της διάσταση απευθύνθηκε σε τρεις ακόμη νομικούς/ιδιώτες δικηγόρους, προκειμένου να έχει το Δημοτικό Συμβούλιο όσα πρέπει για να αποφασίσει σωστά.

Ο(η) νομικός σύμβουλος του Δήμου γνωμοδότησε για την υπόθεση, αλλά κρίθηκε η γνωμάτευσή της ανεπαρκής. Πάρθηκε η απόφαση να κληθεί ιδιώτης δικηγόρος να γνωματεύσει επαρκέστερα.

Δυο-τρεις μήνες μετά, διαφάνηκε ότι δεν έχει καμία διάθεση να το πράξει -και δεν γνωμάτευσε, τελικά-.

17. Ανάκληση της αριθμ. 343/2018 Α.Δ.Σ. που αφορά τον καθορισμός ύψους αμοιβής κατ’ αποκοπή, στο Δικηγόρο Σαχινίδη Ιωάννη, που υπερβαίνει το όριο του κώδικα δικηγόρων και επανακαθορισμός.  (Εισήγηση Δημόπουλος Κων/νος, Δήμαρχος).

(η διατύπωση του θέματος είναι όπως συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της 19ης.02.2019)

Και την προηγουμένη της συνεδρίασης που θα κρινόταν το θέμα και το Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφάσιζε, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε και αφαίρεσε την εντολή προς τον συγκεκριμένο δικηγόρο που δεν κατάφερε σε μερικούς μήνες να καταθέσει γνωμάτευση και να την αναθέσει σε δύο νομικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι και συνεργάτης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Οι οποίοι κατάφεραν μέσα στην ίδια μέρα να παραδώσουν τις γνωματεύσεις τους, πριν η μέρα εκπνεύσει….

18. Εξέταση αιτήματος για την παράταση ή μη της μίσθωσης Δημοτικού Καταστήματος, με την επωνυμία «Μύλος», στην Πλάκα Λιτοχώρου. (Εισήγηση Δημόπουλος Κων/νος, Δήμαρχος).

 

Απ΄ όλους αυτούς τους νομικούς, ΚΑΝΕΙΣ δεν προσήλθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ούτε η νομική σύμβουλος του Δήμου.

Δύο νομικοί/δικηγόροι μετείχαν στην συνεδρίαση: ο νομικός σύμβουλος του συνδημότη μας που αφορούσε το θέμα και … ο δήμαρχός μας!!! Όχι ως νομικός/δικηγόρος, αλλά ως δήμαρχος. Ο μονίμως και παρανόμως νομικολογών και νομοαναλυτής δήμαρχός μας. Που -ως νομικός- γνωρίζει πολύ καλά ότι στην συνεδρίαση μετέχει μόνο ως δήμαρχος και ότι καθήκον του νομικού συμβούλου του Δήμου είναι να παρέχει νομικές συμβουλές και όχι του δημάρχου.

Από τις γνωματεύσεις που ζητήθηκαν για το θέμα, η μία πρότεινε την αποδοχή του αιτήματος του συνδημότη επιχειρηματία-ενοικιαστή ακινήτου του Δήμου για 12 χρόνια ήδη, μία δεν έφτασε ποτέ και οι δύο επείγουσες πρότειναν την απόρριψη του αιτήματος, όπως ήταν και η θέση του δημάρχου μας. Την οποία δεν φάνηκε να στηρίζει η παράταξή του (σύμβουλοί του αποχώρησαν από την συζήτηση του θέματος κι όσοι έμειναν… μπορείτε να δείτε τι υποστήριξαν). Ο δε δήμαρχος αποκάλυψε στη διάρκεια της συζήτησης ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο ενδιαφέρονται ο κος Λεμονόπουλος και ένας όμιλος επιχειρήσεων… Πριν καν αποφασιστεί η τύχη του αιτήματος του ήδη ενοικιαστή. Μπορείτε να δείτε και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το με ποια εισήγηση ήρθε το θέμα και πως εξήλθε. Όπως πολλά άλλα που αλλιώς εισάγονται και αλλιώς εξέρχονται.

Την απουσία των νομικών έψεξε και ο αντιπρόεδρος του σώματος, Δ. Πουρλιώτης, ενώ η επικεφαλής της παράταξης του κου Πουρλιώτη, Ευ. Μόχλα-Φαρμάκη, επεσήμανε τους κινδύνους που ενέχουν οι πρακτικές αυτές για τους δημοτικούς συμβούλους.

Κε εισαγγελέα, γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει εδώ και χρόνια μεταξύ δημάρχου και νομικής συμβούλου του Δήμου μας. Μπορεί και να λείπει η νομική σύμβουλος από τη συζήτηση παρόμοιων θεμάτων και να λείπουν οι νομικοί που ο Δήμος πληρώνει για τις υπηρεσίες τους και ο μόνος παρών νομικός να είναι ο δήμαρχος και ως δήμαρχος να ερμηνεύει τους νόμους;;; Και να το κάνει και να είναι αυτό σύννομο;;; Είναι;

Και το καλύτερο: μετά πολλές αναδιπλώσεις, ο νομικός δήμαρχός μας πρότεινε και πέτυχε, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ελεγχθεί νομικά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση θα κριθεί εκεί και από τον νομικό που ήδη γνωμάτευσε και πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος, το οποίο ήδη έγινε αποδεκτό;;;

Μια βδομάδα μετά, ούτε κάποιος από την αντιπολίτευση είπε κάτι δημόσια και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε και κάποιος από τους πάμπολλους υποψήφιους για τη δημαρχία βρήκε κάτι να πει.