“Κανείς τους δεν είναι νέος ή ανεξάρτητος

και θέλουν τον Δήμο, επιχείρηση"

η “Λαϊκή Συσπείρωση” στην πρώτη προεκλογική της εκδήλωση, για Δήμο και Περιφέρεια

 

 

 

Δεν είναι ούτε νέοι, ούτε ανεξάρτητοι και κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι θέλουν έναν Δήμο-επιχείρηση, επεσήμανε για τους ανθυποψηφίους της, η επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” και εκ νέου υποψήφια, Κατερίνα Κουρίτα, στην πρώτη προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού στο Λιτόχωρο. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται και από την σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και από τις άλλες υποψηφιότητες για την επόμενη διοίκηση, επεσήμανε στην ομιλία του ο Βασίλης Ρέβας, μέλος επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με την “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ. Μακεδονίας.

Η Κ. Κουρίτα επεσήμανε επίσης ότι, παρά τις δήθεν προεκλογικές διαφωνίες, δεν υπάρχει θέμα αδυναμίας λήψεως αποφάσεων από το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και η δυνατότητα συγκλίσεων είναι δεδομένη, αφού οι υποψήφιοι δήμαρχοι προέρχονται από κόμματα που πρεσβεύουν τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές και “ανεξαρτητοποιούνται” προεκλογικά για να μην αναγκαστούν σε απολογισμό των πολιτικών αυτών. Προτείνουμε το πιο δίκαιο αίτημα, την ικανοποίηση όλων των αναγκών μας, κατέληξε η κα Κουρίτα, και επιδιώκουμε την πιο ευρεία συνεργασία: των αγροτών, εργατών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών.

 

 

 

Το δελτίο Τύπου της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

 

 

Με μαζική συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε  η πολιτική εκδήλωση της  Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μάη.

Στην εκδήλωση εκφράστηκε η ανάγκη συμπόρευσης με το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει στους δήμους και τις Περιφέρειες, ως τη μόνη πραγματική δύναμη που μπορεί να υπερασπιστεί με συνέπεια τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της περιοχής. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Βασίλης  Ρέβας, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, και η υποψήφια δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Κατερίνα Κουρίτα.

Ο Βασίλης Ρέβας ανέδειξε το πολιτικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών και πως συνδέονται μεταξύ τους δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Επισήμανε πως στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, των αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων της ΕΕ, μελών της και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Υπογράμμισε  την ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του ΚΚΕ παντού, αφού είναι η μόνη δύναμη αντίστασης, διεκδίκησης, συσπείρωσης για μια πορεία προς όφελος του λαού.

Σημείωσε ακόμη τις επικίνδυνες εξελίξεις στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και των Βαλκανίων, για το μοίρασμα των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, υπογραμμίζοντας το βρώμικο ρόλο ξεπλύματος του ΑμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού και την εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά τους σχέδια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη στήριξη ουσιαστικά όλων των αστικών κομμάτων.

Τόνισε ότι η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές δεν πρέπει να αποσπάται από τη γενικότερη πολιτική και τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Η Τοπική Διοίκηση εξαρτάται από την κεντρική πολιτική που ασκείται και οι δήμοι και περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση, αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Για αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση.

Η Κατερίνα Κουρίτα, αφού έκανε λόγο για τις παρεμβάσεις και τη δράση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου  όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ανάμεσα στα άλλα:

«Κάνουμε καθαρό από την αρχή ότι  δίνουμε ενιαία τη μάχη όλων των εκλογικών αναμετρήσεων και καλούμε τον λαό να αξιοποιήσει την πείρα του και να αναλογιστεί ποια είναι η ρίζα των σύγχρονων προβλημάτων, ποια είναι η πραγματική αιτία της δραματικής κατάστασης που βιώνει σήμερα.

Δεν είναι άλλη η πολιτική στην ευρωβουλή, άλλη στις περιφερειές και άλλη στους δήμους, όσο κι αν φροντίζουν να το κρύβουν τα άλλα κόμματα, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Δεν υπάρχει ούτε ένα τοπικό πρόβλημα που να μη φέρει τη σφραγίδα της ΕΕ, της Κυβέρνησης που υλοποιούν και εξειδικεύουν οι εξειδικεύουν  οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

  • Αλήθεια πόσο τοπικό πρόβλημα, για να μην είναι πολιτικό, όπως λένε, είναι το ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το φάσμα της φτώχειας που αγγίζει όλο και περισσότερους, το λουκέτο που βάζουν τα μικρομάγαζα (και όχι οι πολυεθνικές), η αύξηση της ανεργίας, οι απολύσεις ή τέλος, τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατώνται;
  • Το ζήτημα των έργων υποδομής μπορεί να φαίνεται ότι είναι  τοπικό πρόβλημα, όμως το γεγονός ότι δεν δίνονται από το κράτος οι ανάλογοι πόροι (χρήματα των εργαζομένων που ήδη έχουν καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια) για να υλοποιηθούν, ή δεν είναι έργα επιλέξιμα από τα προγράμματα της ΕΕ, έχει ή όχι πολιτικές διαστάσεις;»

 Σε άλλο σημείο της ομιλίας αναφέρθηκε στην  πείρα από τις παρεμβάσεις  στο δημοτικό συμβούλιο. Τα γενικά θέματα όπως: προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, δημοτικά τέλη, παιδικοί σταθμοί, απλήρωτες καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στο πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, κ.α., αξιοποιήθηκαν για να  εξειδικεύονται οι θέσεις  της Λαϊκής Συσπείρωσης, να προβάλλονται λαϊκά προβλήματα και να οργανώνονται κινητοποίησεις.

Αποκαλύφθηκαν ενέργειες και «σκάνδαλα» κυρίως στην επιχειρηση αμμοχάλικου ΔΕΑΔΟ. Η ΔΕΑΔΟ (ΔΕΑΛ) η δημοτική επιχείρηση που έφερνε τόσα έσοδα στον δήμο  σήμερα είναι ένα βήμα πριν το κλείσιμο, το ξεπούλημα, τη χρεωκοπία. Εργαζόμενοι απλήρωτοι, χρέη σε ΙΚΑ, Εφορία, ΔΕΗ. Οι εταιρείες να αλωνίζουν και λογαριασμό να μη δίνουν σε κανένα.

Πάντα με θέσεις και κριτική που στηριζόταν και στηρίζεται στην αντιπαράθεση θέσεων και όχι προσωπικών επιθέσεων που τρέφουν το πολιτικό κουτσομπολιό.

Αναφέρθηκε στον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1»  που αποτελεί συνέχεια του «Καλλικράτη» και του Καποδίστρια, φέρνει νέες δυσμενείς συνέπειες για το λαό: επιβολή νέων φόρων, ελαστικές σχέσεις εργασίας, υποχρηματοδότηση, εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών, διεύρυνση της ανταποδοτικότητας.

Στηλίτευσε, επίσης,  τη μόδα των «ανεξάρτητων» υποψηφίων που κάθε φορά, λίγο πριν τις εκλογές βγαίνουν με την μάσκα του ανεξάρτητου, του αυτοδιοικητικού και αποποιούνται τις κομματικές τους ταυτότητες. Το κάνουν για να μην λογοδοτήσουν για τις πολιτικές των κομμάτων τους που οδήγησαν και οδηγούν τον λαό καθημερινά στην εξαθλίωση. Δεν τολμούν να πουν ότι έχουν σχέση με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα.  Άλλωστε οι μεταγραφές, οι τεχνητές συγκολήσεις και οι επίπλαστες συμμαχίες είναι ένα έργο που το έχουμε ξαναδεί.

Τόνισε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκάθαρα, τίμια και ειλικρινά στέκεται στον αντίποδα της εκμεταλλευτικής πολιτικής. Δεν μπορεί να μπει κάτω από κανένα πλαίσιο δήθεν «υπερκομματικών» ή «ανεξάρτητων» που δεν το ‘χουν σε τίποτα να πιάνουν και να αφήνουν τις κομματικές τους ταυτότητες για να εγκλωβίζουν τη λαϊκή συνείδηση στη λογική της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της δήθεν ωφέλειας που θα ‘χει ο λαός απ’ αυτήν.

Το μόνο πλαίσιο το οποίο δεχόμαστε και μ’ αυτό επιδιώκουμε την πιο ευρεία συνεργασία που μπορεί να υπάρξει: Μια κοινωνική συμμαχία εργατών, μικρών αγροτών και επαγγελματιών που θα βάλει φρένο στην «ανάπτυξή τους» προβάλλοντας σήμερα το πιο σύγχρονο και το πιο δίκαιο αίτημα που υπάρχει: Την κάλυψη όλων των αναγκών μας.

Δεν ανησυχούμε καθόλου για το κατά πόσο το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορεί ή όχι να παίρνει αποφάσεις. Είμαστε σίγουροι πως η πλειοψηφία θα βρει πλαίσιο συμφωνίας στα «βασικά», με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Εκεί που ανησυχούμε είναι το κατά πόσο θα παίρνονται αποφάσεις για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, για μέτρα ανακούφισης των φτωχών στρωμάτων και των ανέργων, για μέτρα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, αντισεισμικά,  για μονιμοποίηση των εργαζομένων ώστε να πάψει η πολιτική ομηρία και οι πελατειακές σχέσεις. Αν θα αντιταχθεί στην ανταποδοτική λειτουργία και στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών (κοινωνική πολιτική, σκουπίδια, πολιτισμός, αθλητισμός) και στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.  Γιατί εκεί κρίνεται ο καθένας. Στην πράξη. Και στο ποια συμφέροντα υπηρετεί.

Κριτήριο για μας είναι όλα τα προβλήματα που αποσχολούν τους δημότες από τα σκουπίδια και τις χωματερές, τις λακκούβες, τους μισθούς και τις συντάξεις, την κοινωνική ασφάλιση και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβασεων Εργασίας,  τους ελεύθερους χώρους μέχρι τη συνδιαχείριση του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ και τις νατοϊκές ασκήσεις που γίνονται στο στρατόπεδο του Λιτοχώρου, τη μετατροπή της χώρας μας σε γιγάντια αμερικανονατοϊκή βάση.

Παίρνουμε θέση για όλα.

Εμείς δεν τεμαχίζουμε τον άνθρωπο σε δυστυχή άνεργο, ελαστικά απασχολούμενο, απλήρωτο ή κακοπληρωμένο εργαζόμενο το πρωί, και σε ευτυχή κάτοικο της γειτονιάς του το απόγευμα. Δίπλα του στενάζει ο μικρομαγαζάτορας που κλείνει, ο οικοδόμος που δεν έχει μεροκάματο, ο αγρότης που έχει εκτοπιστεί από τη γη του,  η γυναίκα που δεν τα βγάζει πέρα, ο νέος που μπροστά στο μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν  μεταναστεύει.

Ο ίδιος άνθρωπος θα ψηφίσει σε όλες τις κάλπες, με την ίδια άδεια τσέπη, με την ίδια σκέψη βομβαρδισμένη από προβλήματα και αδιέξοδα. Άρα η επιλογή δεν πρέπει να είναι “μια από τα ίδια”.

Οι πράξεις και η στάση μας είναι εγγύηση ότι εμάς δεν μας βάζουν στο χέρι! Δεν μπαίνουμε σε κανένα «αλισβερίσι».

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους εργαζόμενους σε παλλαϊκή πανστρατιά που θα ενοποιεί τον λαϊκό αγώνα για το μεροκάματο, το δικαίωμα στην δουλειά, τη μόρφωση,  την υγεία, ενάντια στις απολύσεις, την ακρίβεια, την φοροληστεία. Είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστηκότητας, αισιοδοξίας και πρέπει να φτάσει παντού.

Οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουν διαλέξει μετερίζι. Είναι ανάμεσά μας.  Είναι άνθρωποι του μόχθου, δοκιμασμένοι αγωνιστές που αναδείχθηκαν μέσα από τα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά τους. Που ανταμώσαμε στο δρόμο του αγώνα,  που βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων απέναντι σε κάθε είδους βαρβαρότητα, την ώρα που οι «άλλοι» απουσίαζαν ή και συμφωνούσαν με την ίδια τη βαρβαρότητα.

Οι αγώνες μπορούν και πρέπει να βρουν πολιτική έκφραση, για την αλλαγή των συσχετισμών  στην τοπική διοίκηση προς όφελος του λαού.

Γιατί απέναντι στην κινούμενη άμμο του πολιτικού συστήματος, η μόνη επιλογή που δε μεταμορφώνεται και δε μεταλλάσσεται, που δε λέει άλλα τώρα για να κάνει άλλα μετά, που δίνει δύναμη στο λαό και την προοπτική της πραγματικής ανατροπής, είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης».