Χ’χριστοδούλου: θετικός ο νέος νόμος

για την ιδιωτική ασφάλιση

“…Πιστεύω ότι το νέο νομικό πλαίσιο, παρά τις απαιτήσεις του και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί για τους επαγγελματίες του κλάδου, θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την διαφάνεια του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης…”

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ IDD ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η εφαρμογή του Ν.4583/2018 και οι Συνέπειές του» που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 6 Μαρτίου 2019 στο Επιμελητήριο Πιερίας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, αφού ευχαρίστησε τον συνάδελφό του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα που αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση, καθώς και τον κ.  Δημήτρη Γαβαλάκη, Γενικό Γραμματέα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, για την τιμή και τη χαρά να βρίσκονται στο Επιμελητήριο Πιερίας, τους συνεχάρη για την πρωτοβουλία ενημέρωσης, που έχουν αναλάβει, σε όλη τη χώρα, για το νέο νόμο 4583 και την εφαρμογή της IDD που αφορά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την διανομή ασφαλιστικών προϊόντων, και μεταξύ των άλλων τόνισε ότι: «Πιστεύω ότι το νέο νομικό πλαίσιο, παρά τις απαιτήσεις του και τις υποχρεώσεις που δημιουργεί για τους επαγγελματίες του κλάδου, θα ενισχύσει την αξιοπιστία και την διαφάνεια του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.  Η υποχρέωση της πλήρους ενημέρωσης του πελάτη πριν την υπογραφή μιας σύμβασης και η θέσπιση αυστηρότερων ελέγχων των προϋποθέσεων εγγραφής και ανανέωσης στα ειδικά μητρώα των Επιμελητηρίων σίγουρα συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή. Αυτό διότι κάθε συναλλασσόμενος έχει πρόσβαση στο ενιαίο σημείο πληροφόρησης ασφαλιστικών διαμεσολαβητών όπου φαίνεται η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε ασφαλιστή.  …… Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και μπορεί να καλύψει τη διαφορά που τη χωρίζει από την ευρωπαϊκή».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, διατύπωσε την  αισιοδοξία του για την ιδιωτική ασφάλιση και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και τόνισε πώς οι νομοθετικές παρεμβάσεις συντείνουν στην αναβάθμιση του κλάδου. Διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι  η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στηρίζουν πανελλαδικά την ασφαλιστική διαμεσολάβηση για την ευκολότερη προσαρμογή στα όσα καινούρια εισάγονται με την IDD και είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στην ενημέρωση των Επιμελητηρίων με την τεχνογνωσία τους. Ο νόμος 4583/2018 βελτιώνει το τοπίο στην ασφαλιστική αγορά, διασφαλίζει επαγγελματικά τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και προστατεύει τους καταναλωτές από αθέμιτες συμπεριφορές. Και κλείνοντας τόνισε ότι ασφαλιστική αγορά έχει μέλλον και ευρύ πεδίο ανάπτυξης.

 

 

Ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης παρουσίασε την IDD και το σύνολο της νέας νομοθεσίας. Έδωσε με σαφήνεια να κατανοήσουν οι παρευρισκόμενοι τα κρίσιμα σημεία της Οδηγίας και ότι οι υποχρεώσεις τους από την IDD κατηγοριοποιούνται και μέσα από την συστηματοποίησή τους από τον κάθε επαγγελματία εφαρμόζονται.

Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις  και δόθηκαν διευκρινήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες των παρευρισκομένων ασφαλιστικών διαμεσολαβητών.