Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

μηνύματα για την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα

ΠΑΝΤΑ με τη σειρά που τα λάβαμε

Statement for International Women’s Day by Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Under-Secretary-General and Executive Director of UN Women

Statement: “Think Equal, Build Smart, Innovate for Change”

Statement for International Women’s Day by Phumzile Mlambo-Ngcuka, UN Under-Secretary-General and Executive Director of UN Women

Date: Wednesday, March 6, 2019

 

 

 

μηνύματα για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (με τη σειρά που τα λάβαμε):

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 

Η 8η Μαρτίου, αποτελεί σύμβολο των κατακτήσεων των γυναικών σε όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας να διανύσουμε για να φτάσουμε στην πραγματική και ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Στη σημερινή ημέρα, συγχαίρουμε, επικροτούμε και επιβραβεύουμε τις γυναίκες, που διεκδίκησαν  και πέτυχαν  το δικαίωμα συμμετοχής τους στη μόρφωση, στην πολιτική, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, το δικαίωμα στην εργασία, στην ισότητα, στην οικονομική ανεξαρτησία. Η γυναίκα είναι ο πυρήνας, η ψυχή και η «ραχοκοκαλιά» της κάθε οικογένειας, καθώς προσπαθεί με θυσίες να ανταπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους,  όπως είναι της μητέρας, της εργαζομένης και της συζύγου.

Ιδιαίτερα, στεκόμαστε  δίπλα, υποκλινόμαστε και εκφράζουμε το σεβασμό μας στις ειδικές ομάδες γυναικών, που είναι πιο ευάλωτες, όπως είναι οι  μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, οι  μητέρες παιδιών με αναπηρίες, οι πολύτεκνες και οι γυναίκες  θύματα εμπορίας ή βίας.

Οι γυναίκες με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα και πίστη στις δημιουργικές τους δυνάμεις, θα συνεχίσουν να ονειρεύονται, να ελπίζουν και να αγωνίζονται για τη διασφάλιση των προϋποθέσεων, που θα τις καταξιώσουν με ισότιμη παρουσία στον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό βίο και θα τις οδηγήσουν σε δρόμους ελευθερίας, ανάπτυξης και προόδου.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στηρίζει την ανάγκη ίσης συμμετοχής γυναικών ανδρών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, προωθεί  την απασχόληση του γυναικείου εργατικού δυναμικού με όρους αξιοπρεπείς  ,υποστηρίζει την εφαρμογή πλαισίου συμφιλίωσης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, ενθαρρύνει τη Γυναικεία  Επιχειρηματικότητα και το  έργο  των Γυναικείων Συνεταιρισμών.

Καθοριστικός και απαραίτητος ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων, που θα προσφέρουν στη γυναίκα ενημέρωση, στήριξη και  ενθάρρυνση για μια ισότιμη θέση -όπως της  αρμόζει στην κοινωνία- μέσα από την υλοποίηση δράσεων που μπορούν  να συμβάλλουν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, στην  καταπολέμηση της βίας και της εκμετάλλευσης  κατά των γυναικών, στην ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για γυναίκες  που υφίστανται  διακρίσεις κ.ά..

Η σημερινή ημέρα, ας αποτελέσει αφετηρία ανάδειξης της ανεκτίμητης προσφοράς της γυναίκας στο θεσμό της οικογένειας και στην κοινωνία, τιμής στον πολυδιάστατο ρόλο της και προσπάθειας για κατοχύρωση ουσιαστικής ισότητας, σε όλες τις εκφάνσεις  της ζωής της.

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!

 Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου


 

Κατερίνη, 08.03.2019

Μήνυμα ΝΟ.Δ.Ε. Νέας Δημοκρατίας Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα είναι η 8η Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η  ημέρα αυτή  συμβολίζει τη μαχητική, αγωνιστική στάση ζωής των εργαζόμενων γυναικών που διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο.

Οι γυναίκες ακόμα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως το «αδύναμο» φύλο, ακόμα υπάρχει μια συγκεκριμένη   αντίληψη και αυτό μας αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν.

 Τούτη την ημέρα  ας  αναλογισθούμε τις ευθύνες που αντιστοιχούν στον  καθένα, ανάλογα με τον ρόλο του, για το ότι υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμμα ως προς την πλήρη αξιοποίηση της Γυναίκας αφενός στο πεδίο της ατομικής και ιδίως της συλλογικής ανθρώπινης δημιουργίας.  Και, αφετέρου, στο πεδίο κατάλληλης οργάνωσης της κοινωνίας υπό όρους επαρκώς θωρακισμένης κοινωνικής συνοχής.

Η υπεράσπιση της Γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους κάθε κοινωνικού συνόλου, είναι βασική επιδίωξη της αυριανής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Για τη ΝΟ.Δ.Ε Πιερίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιάννης Κουρινιώτης                                                                                                                      Υπ. ΤΟΜΕΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ρούλα Βαβατσούλα

 

 


 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργαζόμενες στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις άνεργες, στις επαγγελματίες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις νέες μητέρες, στις κοπέλες που βρίσκονται στα σχολεία, στις σχολές μαθητείας, στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στις μετανάστριες.

Τις καλεί να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, που μάχεται για την απελευθέρωση των γυναικών από τα δεσμά των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης, που πρωτοστάτησε με αγώνες και θυσίες χιλιάδων ηρωίδων. Τις καλεί να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, μια νέα επιλογή, ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο: Το δρόμο της ελπίδας, της πάλης για μια ζωή με σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της εργατικής – λαϊκής οικογένειας, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στον 21ο αιώνα.

Οι πολλαπλές εκλογικές μάχες είναι ευκαιρία να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις ώστε να γίνει πιο μαζική και δυναμική η αντεπίθεση, με τη συμμετοχή και των γυναικών. Για να μπουν εμπόδια στο νέο γύρο της αντιλαϊκής θύελλας που προετοιμάζεται για τη στήριξη των επιχειρηματικών κολοσσών στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Η ψήφος στο ΚΚΕ επιστρέφει στο λαό και στο κίνημά του, γίνεται δική του δύναμη. Ενα ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες σημαίνει ότι δυναμώνει το ρεύμα των αγωνιστών και αγωνιστριών που δεν συμβιβάζονται με τη ζωή με ελάχιστα δικαιώματα, με ευκαιριακές παροχές, που παλεύουν για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην κοινωνία.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ παντού μπορεί να δώσει ισχυρό πλήγμα στις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που στήνονται για να χειραγωγήσουν τη στάση και τελικά την ψήφο των γυναικών. Σήμερα οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες έχουν συγκεντρώσει πλούσια κοινωνική και πολιτική πείρα από τα ψεύτικα διλήμματα, που ξανασερβίρονται με νέο μανδύα, δήθεν για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

ο δίλημμα «εργασία ή οικογένεια» οδήγησε στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις με σπαστά και ακανόνιστα ωράρια, σε μισό μισθό, σε μισή ζωή, σε έλλειψη μέτρων προστασίας της μητρότητας από το κράτος. Σήμερα, η ΕΕ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εκβιάζουν και επιβάλλουν στις γυναίκες να θυσιάσουν τα δικαιώματά τους, στο όνομα των «ίσων ευκαιριών» για άνδρες και γυναίκες και της «συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής – οικογενειακής ζωής». Να παραιτηθούν από το αίτημα ανάκλησης όλων των απωλειών που έφεραν τα μνημόνια, να συμφιλιωθούν με τη λογική των «κουπονιών», των «εφάπαξ» επιδομάτων.

Σήμερα στήνονται νέα ψεύτικα και εκφοβιστικά δίπολα για να εγκλωβίσουν τη σκέψη των γυναικών. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ με την «πρόοδο και τη συντήρηση», όσο και η ΝΔ με την «υπευθυνότητα και το λαϊκισμό», επιχειρούν να κρύψουν ότι ενιαία υπερασπίζονται τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την αντιλαϊκή στρατηγική, που εξειδικεύεται σε Περιφέρειες και δήμους. Υπερασπίζονται την πολιτική που καταδικάζει τις γυναίκες στην ανασφάλεια της ανεργίας, στους μισθούς πείνας, στις πετσοκομμένες συντάξεις έως και την κατάργησή τους σε ορισμένες κατηγορίες, όπως στις χήρες, στο σμπαράλιασμα της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Κανένα κόμμα, καμιά κυβέρνηση, που εξυπηρετεί τα μονοπώλια, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, δεν μπορεί να έχει προοδευτική πολιτική, όπως και αν αυτοπροσδιορίζεται. Οι δυνάμεις αυτές έχουν παρελθόν και ιστορία σε βάρος του λαού και των γυναικών, δεν πρέπει να τους δοθεί συγχωροχάρτι.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η ισότιμη συμμετοχή όλων των γυναικών στην κοινωνική εργασία, με βάση το αντικείμενο ειδίκευσης, με σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και λιγότερες ώρες δουλειάς, με αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, μέτρα για την προστασία της μητρότητας, του γυναικείου οργανισμού στο χώρο εργασίας, με άδειες μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες. Σύγχρονο είναι να δίνεται επίδομα άδειας μητρότητας 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες. Συντήρηση είναι μια θέση εργασίας να μοιράζεται σε 2-3 εργαζόμενες και εργαζόμενους. Να απολύονται έγκυες, να εκβιάζονται οι νεοπροσλαμβανόμενες να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας. Συντήρηση είναι στο όνομα της «ισότητας» των φύλων να μην υπάρχουν στο χώρο δουλειάς μέτρα υγείας και ασφάλειας, με βάση τον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι να υπάρχουν μέτρα από το κράτος για κοινωνική στήριξη της μητρότητας, της οικογένειας και των αναγκών της στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, ώστε η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα – δημιουργικά να αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο της εκτός εργασίας. Συντήρηση είναι να γίνεται ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνικό δικαίωμα. Να ακριβοπληρώνουν οι γυναίκες τις αναγκαίες ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα, τον προγεννητικό έλεγχο, τον παιδικό σταθμό, τη δημιουργική απασχόληση παιδιών, το εμβόλιο, τη λογοθεραπεία, την εργοθεραπεία, την ψυχολογική στήριξη, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ. Να δίνεται το επίδομα τοκετού μόνο σε όσες γυναίκες γεννούν στο σπίτι, όπως έναν αιώνα πίσω, αντί για σύγχρονα δωρεάν μαιευτήρια κοντά στον τόπο διαμονής της εγκύου.

Σύγχρονο και προοδευτικό είναι η κοινή πάλη ανδρών και γυναικών για ισότιμα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνική ζωή και δράση. Συντήρηση είναι η καλλιέργεια του ανταγωνισμού ανάμεσα στα φύλα, σπέρνοντας κάλπικες αξίες που οδηγούν στην εξίσωση προς τα κάτω τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών και των ανδρών.

Η ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των γυναικών στο σύνολό τους δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Μόνο το ΚΚΕ τα διεκδικεί με συνέπεια και σταθερότητα. Η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να δώσει νέα πνοή στην εργατική – λαϊκή πάλη με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Η συμμετοχή των γυναικών παντού, στα εργατικά σωματεία, στις ενώσεις επαγγελματιών, στους αγροτικούς συλλόγους και στους γυναικείους συλλόγους, αλλά και στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, στο Κοινοβούλιο, μπορεί να είναι ουσιαστική, να υπηρετήσει τα εργατικά – λαϊκά συμφέροντα με ένα δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές και στις καθημερινές ταξικές μάχες.

Η ιστορική επέτειος της 8ης Μάρτη, που είναι αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας, θυμίζει: Το πραγματικά προοδευτικό στην Ιστορία των κοινωνιών, της ταξικής πάλης, είναι να μην υποτάσσεσαι σε αρνητικούς συσχετισμούς, αλλά να παλεύεις για να τους αλλάξεις, για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά, στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό, να χτιστεί σε γερά θεμέλια η ισοτιμία και η χειραφέτηση της γυναίκας.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΘΗΝΑ 7/3/2019

 


 

 

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι βρίσκονται σήμερα εδώ. Σήμερα αποφασίσαμε να κάνουμε μία διαφορετική εκδήλωση από τις άλλες, να ανοίξουμε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου για να έρθουν γυναίκες από διαφορετικές κοινωνικές κατηγορίες και εργασιακές ομάδες . Γυναίκες του μόχθου, της εργασίας, γυναίκες με κοινωνικό έργο, γυναίκες της επιστήμης και της έρευνας , των γραμμάτων και των τεχνών. Γυναίκες που εργάζονται, που παλεύουν, που αγωνίζονται. Γυναίκες από τα Σώματα Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιατί πιστεύουμε ότι σήμερα είναι μία μέρα που ίσως όλοι θα θέλαμε να μην χρειάζεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό, να μην χρειάζεται να κάνουμε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, happening, για να αναδείξουμε την αξία και τη σημασία της Ημέρας της Γυναίκας. Δεν είμαστε όμως, δυστυχώς, ακόμα στο σημείο εκείνο που δεν θα χρειάζεται κάθε 8 του Μάρτη να θυμόμαστε και να επισημαίνουμε ότι ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειώσει. Ένας αγώνας που ξεκίνησε πριν από πάνω από 160 χρόνια όταν στη Νέα Υόρκη οι εργάτριες από τα υφαντουργία και τα ραφτάδικα ξεκίνησαν μία μεγάλη απεργία, διεκδικώντας βασικά δικαιώματα στους χώρους εργασίας αλλά και στην καθημερινότητά τους.

Είναι αλήθεια, φυσικά, ότι σε αυτά τα χρόνια κερδήθηκαν πολλά μέσα από αγώνες . Μέσα από αυτήν τη διαρκή πάλη για τη συλλογική πρόοδο έναντι στις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης. Και σε πολλά μέρη του πλανήτη έχουν κατακτηθεί δικαιώματα τουλάχιστον στο θεσμικό πλαίσιο. Και στη χώρα μας έχουν κατακτηθεί και κερδηθεί πολλά. Όμως η ισότητα δεν κατοχυρώνεται μονάχα στους νόμους. Πρέπει να κατοχυρωθεί και στην πράξη. Και άρα είναι κάτι το οποίο αποτελεί και μία διαρκή μάχη μέσα στην καθημερινότητά μας, μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στους εργασιακούς μας χώρους, μέσα στις οικογένειές μας. Μία μάχη με στερεότυπα και με προκαταλήψεις. Αυτή η μάχη ακόμη δεν έχει κερδηθεί. Και, βεβαίως, βλέπουμε και σήμερα να είναι πολλά τα φαινόμενα εκείνα των διακρίσεων στους χώρους της δουλειάς, όπου είναι πολλοί αυτοί οι εργοδότες που προτιμούν τους άντρες εργαζόμενους από τις γυναίκες. Που πολλές φορές σκέφτονται να αντικαταστήσουν ή να απολύσουν μία γυναίκα όταν είναι κοντά στην εγκυμοσύνη. Που πολλές φορές πιστεύουν ότι ένας άντρας μπορεί να είναι καλύτερος στη δουλειά. Ακόμη και σε επαγγέλματα που έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά. Πολλώ δε μάλλον για επαγγέλματα τα οποία δυστυχώς χαρακτηρίζονται ως ανδρικά, ενώ έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τέτοια.

Με πολύ μεγάλη χαρά είδα σήμερα μεταξύ των προσκεκλημένων γυναικών και γυναίκες από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ακόμα και πιλότους αεροσκαφών.

Διακρίσεις δυστυχώς όμως, δεν υπάρχουν μόνο στο χώρο της δουλειάς. Υπάρχουν και μέσα στην οικογένεια. Και οφείλουμε να υψώσουμε ένα κοινωνικό τοίχος , να μην κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, έμφυλης βίας, κακοποίησης, αλλά και ψυχολογικής βίας, παρενοχλήσεων στο χώρο της εργασίας. Αυτά τα φαινόμενα οφείλουμε να τα στιγματίσουμε, οφείλουμε να τα αναδείξουμε, οφείλουμε να τα καταδικάσουμε. Κυρίως οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο μαραθώνιος που ξεκίνησε το 1857 στη Νέα Υόρκη συνεχίζεται. Η κατοχύρωση στο νομικό πλαίσιο της ισότητας είναι μία κατάκτηση θεσμική και ουσιαστική. Οφείλουμε, όμως, να την κατοχυρώσουμε και μέσα στην καθημερινότητά μας. Οφείλουμε και εμείς που έχουμε θέσεις ευθύνης να συνειδητοποιήσουμε ότι και στα ψηφοδέλτιά μας πρέπει να έχουμε περισσότερες γυναίκες , περισσότερη ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Στις θέσεις ευθύνης, εγώ οφείλω να παραδεχτώ ότι όπου εμπιστεύτηκα σε θέσεις ευθύνης γυναίκες υπουργούς τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά. Άρα οφείλω να δώσω μία υπόσχεση. Ότι στις επόμενες κυβερνήσεις η παρουσία του γυναικείου φύλου θα είναι μεγαλύτερη, αν όχι πολύ μεγαλύτερη. Οφείλουμε να δώσουμε το μήνυμα  ενόψει και των δημοτικών και των περιφερειακών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών ότι η κατοχύρωση της ισότητας δεν πρέπει να γίνεται μέσα από την επιβολή του νόμου αλλά μέσα από την εμπιστοσύνη των ίδιων των πολιτών απέναντι στις γυναίκες εκείνες που έχουν αποδείξει με το έργο τους, με τη δουλειά τους, με την εργασία τους και με την αγωνιστικότητά τους ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν όχι το ίδιο καλά αλλά εγώ θα έλεγα καλύτερα.

Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω να κλείσω  λέγοντας  ότι ανοίξαμε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου για να δώσουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας διαρκείας. Σήμερα δεν είναι μια μέρα γιορτής. Είναι μία μέρα που μας θυμίζει ότι ο αγώνας  συνεχίζεται. Το τέρας της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας είναι ένα τέρας το οποίο πρέπει να το κοιτάξουμε κατάματα, με θάρρος και να το πολεμήσουμε. Τις  διακρίσεις που είναι ακόμα εδώ πρέπει να τις πολεμήσουμε. Και εδώ θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες εσάς που δίνετε αυτή τη μάχη καθημερινά και που στο πρόσωπό σας βλέπουμε το πρόσωπο των γυναικών που αγωνίστηκαν, των γυναικών που έδωσαν μάχες, για να πάμε ως κοινωνία ένα βήμα πιο μπροστά. Μπορούμε να πάμε πολλά ακόμα περισσότερα μπροστά.

Να είστε καλά. Καλούς αγώνες.

 


 

Ομιλία της Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη,
στην Βουλή των Ελλήνων
στο πλαίσιο της ειδικής αναφοράς για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

 

Κύριε Πρόεδρε,

Αξιότιμες κυρίες βουλεύτριες,
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,

Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη να απευθύνομαι στην Εθνική Αντιπροσωπεία, σήμερα 8 Μαρτίου. Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών σε όλο τον κόσμο για ισότητα, δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες  φορές για τα στοιχειώδη και αυτονόητα πλην ζητούμενα σε εμάς τους πολίτες της Ευρώπης, δυστυχώς ακόμη, εκτός συζήτησης, δυσεύρετα και σπάνια σε πολλές γωνιές της γης τον 21ο αιώνα.

Όπως το δικαίωμα των κοριτσιών για πρόσβαση στην εκπαίδευση, το αίτημα των γυναικών να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν ισότιμα το προϊόν του μόχθου της εργασίας τους. Μιας εργασίας συχνά αδήλωτης, αφανούς ή εμφανούς αλλά άνισης, υπο – αμειβόμενης, συχνά σε συνθήκες απάνθρωπες, εξευτελιστικές. Βεβαίως, εκτός από αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει και η ανεργία, στην οποία επίσης εμφανίζονται διακρίσεις, δηλαδή οι γυναίκες άνεργες να είναι σημαντικά περισσότερες από τους άνδρες.

Βεβαίως, δεν εργαζόμαστε ούτε διεκδικούμε την ισότητα στην ανεργία, αλλά την ισότητα στην εργασία.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, το μυαλό μας, η σκέψη μας, το ενδιαφέρον μας, η καρδιά μας στρέφεται στις γυναίκες κάθε ηλικίας, κάθε χώρας, βιοτικού επιπέδου, κοινωνικής προέλευσης, εκπαίδευσης, θρησκεύματος ή γλώσσας, σεξουαλικού προσανατολισμού και οποιουδήποτε άλλου χαρακτηριστικού και δυνατότητας, εκείνες που στερούνται δικαιωμάτων, όλο και συχνότερα ακόμη και της ίδιας της ζωής, λόγω φύλου.

Χαιρετίζουμε και στρέφουμε τις ενέργειες μας στις γυναίκες που αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στους πολλαπλούς τους ρόλους.
Κυρίως χαιρετίζουμε τις γυναίκες που στερούνται της δυνατότητας να μιλήσουν, να ακουστούν, να φανούν, αλλά είναι εδώ, υπάρχουν, μοχθούν, αγωνίζονται, έχουν υπόσταση και ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον που δεν θα τις εξαιρεί.

Τιμούμε τις αγωνίστριες γυναίκες της ιστορίας, όπως εκείνες στα τέλη του 19ου αιώνα, αλλά και τις αρχές του 20ου, που αξίωσαν μέσα από διαδηλώσεις, φυλακίσεις, θυσίες με θανάτους, ακόμη και επαναστάσεις, να γίνουν διακριτές, να επιβάλλουν την καθιέρωση – έστω για μία ημέρα τον χρόνο – να αναστοχαζόμαστε την θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Χαιρετίζουμε την Παγκόσμια Απεργία που ξεκίνησε από το 2016 με πρωτοβουλία φεμινιστικών και γυναικείων οργανώσεων και την συμμετοχή εκατομμυρίων γυναικών σε όλο τον κόσμο σε αυτήν κάθε 8 Μαρτίου. Παροτρύνουμε τις εργαζόμενες της χώρας μας να συμμετέχουν σήμερα, αφού οργανώσεις και σωματεία της χώρας μας υιοθέτησαν την πρωτοβουλία  για πρώτη φορά.

Τα προβλήματα είναι κοινά, αν και δεν είναι πάντοτε ίδια. Αλλά οι διεκδικήσεις πρέπει να είναι κοινές και δυναμικές για να μπει ένα τέλος στις διακρίσεις, στους αποκλεισμούς, στις ανισότητες, στη βία και τις δολοφονίες λόγω φύλου.

Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, trafficking, bulling, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες, εξαιτίας μιας άθλιας νοοτροπίας και στερεοτύπων που θέλουν τη γυναίκα υποδεέστερη, αμελητέα, πάντοτε υπόλογη, υπόδουλη, ετερόφωτη, αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιοκτησίας, πολίτη δεύτερης κατηγορίας και ποτέ αυθύπαρκτη, αυτόφωτη, ισότιμη, ελεύθερη.

Στη χώρα μας δεν λείπουν τα περιστατικά έμφυλης βίας, εκμετάλλευσης, διακρίσεων, ακόμη και δολοφονιών.Η Ελένη στη Ρόδο, η Λίνα στη Θεσσαλονίκη, η Μυρτώ στην Πάρο, η Αγγελική στην Κέρκυρα και μόλις προχθές η Κατερίνα στην Σητεία είναι μόνο κάποιες από τις πρόσφατες υποθέσεις που μας συγκλόνισαν σαν άτομα και σαν κοινωνία.

Πολλές άλλες διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες, ίσως και τώρα που μιλάμε. Καθημερινά σιωπηλά εγκλήματα που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε ως κοινωνικά και πρέπει να μας αφορούν όλους. Έμφυλα εγκλήματα που τα εισπράττουμε ως εγκλήματα κατά της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, κατά της ευημερίας και της ανάπτυξης, κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών. Εν τέλει κατά της ίδιας της Δημοκρατίας.

Όμως υπάρχει ελπίδα και κόπος που καταβάλλεται για να αντιμετωπισθούν αυτά τα φαινόμενα.
Καθημερινά είναι πολλές εκείνες οι περιπτώσεις έμφυλης βίας που χειρίζονται επιτυχημένα τα στελέχη των δομών μας στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, στους  Ξενώνες Φιλοξενίας, στην Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Καθημερινά είναι τα ραντεβού γυναικών θυμάτων βίας, διακρίσεων, ανισοτήτων με τους επιστήμονες των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων και του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας, τους δύο πυλώνες άσκησης κρατικής πολιτικής ισότητας που εποπτεύει το Υπουργείο Εσωτερικών. Εκεί, σε συνεργασία με Δήμους και Περιφέρειες δίνεται η πραγματική «μάχη» που ενθαρρύνει και προστατεύει τις γυναίκες  να αποδράσουν από την σιωπή, να σπάσουν τον κύκλο της βίας, να πιστέψουν ξανά στον εαυτό τους, να αλλάξουν τη ζωή τους, να νιώσουν ασφαλείς οι ίδιες και συχνά και τα παιδιά τους, να γίνουν ό,τι ονειρεύονται, να πραγματώσουν ό,τι επιθυμούν.

– Για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, εισάγεται στην Βουλή για να νομοθετηθεί ένα πλαίσιο όρων που προβλέπει εκείνα που πρέπει να γίνονται σε κάθε υπουργείο, σε κάθε οργανισμό, σε κάθε εταιρεία, για να πραγματωθεί η Ισότητα των Φύλων σε κάθε τομέα της σύγχρονης κοινωνικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου που οι δημοκράτες βουλεύτριες και βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν και να στηρίξουν δίνοντας μήνυμα ενότητας στα θέματα Ισότητας. Βεβαίως, θα δεχθούμε και προτάσεις βελτίωσης.

– Στην θητεία αυτής της Κυβέρνησης εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2016 – 20120 με τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων. Από αυτό το σχέδιο εκπορεύονται καθημερινά δράσεις και πολιτικές για να υποστηριχθούν οι γυναίκες στην οικογένεια, στην δουλειά, στην αγροτική οικονομία, στην ανεργία, στην εξειδίκευση.

– Στην θητεία αυτής της Κυβέρνησης επίσης κυρώθηκε με νόμο η «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», δηλαδή η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που μας ορίζει τον κώδικα και τις πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Σημειώνω ότι η σύμβαση αυτή υπεγράφη από το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 11 Μαΐου του 2011, κατά την 121η συνεδρίαση του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στην μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και της εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών – όχι τυχαία κατά την άποψη μου – έμενε στο ράφι μέχρι να κυρωθεί.

– Τις επόμενες ημέρες, για μία ακόμη φορά, θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την χώρα μας και την φωνή επίδρασης της για τα θέματα Ισότητας Φύλων, στην σημαντικότερη ετήσια σύνοδο σε επίπεδο Υπουργών – Υφυπουργών που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ. Εκεί έχουμε προετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες καλά για να προωθήσουμε τον διακρατικό διάλογο για τα θέματα υποστήριξης της γυναίκας και για να αναπτύξουμε συνεργασίες στην Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στις χώρες της Μεσογείου  που αλληλοεπιδρά το σοβαρό πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

Ασφαλώς, κατά την γνώμη μου, η Ισότητα των Φύλων θα διαβαίνει «στενωπούς» μέχρις ότου εκδημοκρατιστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η λειτουργία της οικονομίας. Με νεοφιλελεύθερες, αφοριστικές, άδικες οικονομικές πολιτικές, πόσο μάλλον με εκφασισμό της οικονομίας, ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε των φύλων, αλλά ούτε και καμία άλλη.
Συνεπώς, το μεγάλο βήμα με την έξοδο από την εξουθενωτική οικονομική εποπτεία και την λογική των μνημονίων που επέτυχε η κυβέρνηση από τον Αύγουστο του 2018, δημιουργεί έναν οδικό χάρτη με καλή προοπτική και για τα θέματα Ισότητας των Φύλων και για την υποστήριξη της γυναίκας.

Αγαπητές κυρίες και αγαπητοί κύριοι,

Σήμερα, έχουμε λόγους, όχι να γιορτάζουμε, αλλά να αναστοχαζόμαστε για το πού βρισκόμαστε, τι καταφέραμε και πόσα – πολλά – πρέπει ακόμη να κάνουμε. Ωστόσο, έχουμε λόγους να είμαστε ικανοποιημένες και ικανοποιημένοι, να έχουμε ελπίδα.

Δεν θεωρούμε ότι πρεσβεύουμε το μοναδικό, το εξαίρετο. Δεν ανακαλύπτουμε την Αμερική. Δεν κομπάζουμε για την ευαισθησία μας. Είμαστε κρίκοι μιας μακριάς αλυσίδας που θα συνεχίσει να ενώνει ανθρώπους, βουλήσεις, οράματα, στόχους, σκοπούς, αγώνες, προσπάθειες για την εδραίωση της ισότητας σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής σφαίρας.

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε όσα έκαναν προκάτοχοι, φορείς, Κινήματα, Οργανώσεις, επιστήμονες, μεμονωμένοι πολίτες, άνδρες και γυναίκες για την  Ισότητα των Φύλων. Απευθύνουμε ένα μεγάλο δημόσιο ευχαριστώ σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται, ώστε να εδραιωθούν κεκτημένα,να κατακτηθούν δικαιώματα, να διευρυνθούν και συχνά να εξειδικευτούν προστατεύοντας το σύνολο, το μεγάλο, το καθολικό, αλλά συνάμα το μοναδικό, το εξατομικευμένο, το μεμονωμένο.

Απευθύνομαι στην εθνική αντιπροσωπεία με την ιδιότητα της Υφυπουργού Εσωτερικών, με αντικείμενο εργασίας την ισότητα των Φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας. Με άλλα λόγια, υλοποιώντας την απόφαση αυτής της κυβέρνησης να αναβαθμίσει πολιτικά τα θέματα ισότητας, για πρώτη φορά σε επίπεδο Υφυπουργού από τον περασμένο Αύγουστο που ανέλαβα καθήκοντα.

Απευθύνομαι σε εσάς σήμερα  «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» σε μια χρονική συγκυρία που εγγράφεται για συζήτηση, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, το νέο Νομοσχέδιο για την Ισότητα των φύλων, για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια, μαζί με διατάξεις για την ιθαγένεια και τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη».

Μετά από εξαντλητική, επίπονη συνεργασία, διαβούλευση και διάλογο με εκπροσώπους, φορείς, Κινήματα, οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, επιστήμονες, φέρνουμε στη Βουλή νομοσχέδιο που ορίζει το πλαίσιο στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα μέσα στο οποίο θα εφαρμοστούν πολιτικές ισότητας. Όχι προαιρετικά, όχι επιλεκτικά, όχι τυχαία, όχι εν μέρει, όχι περιστασιακά, κατά βούληση και εξαίρεση.

Εισάγουμε διατάξεις που ορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια, κάθε Υπουργείο, κάθε επιχείρηση πλέον των 50 εργαζομένων, κάθε Μέσο Ενημέρωσης, εκπαιδευτική βαθμίδα, δομή υγείας και οποιοσδήποτε άλλος φορέας ή υπηρεσία θα πρέπει υποχρεωτικά, σε μόνιμη βάση, με ελεγκτικό μηχανισμό και χρηματοδότηση να σχεδιάζει και να υλοποιεί πολιτικές ισότητας.

Εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα των Δομών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ που μετασχηματίζονται σε προνοιακές και διατηρούμε το ανθρώπινο δυναμικό τους και την πολύτιμη εμπειρία του, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υιοθετούμε ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις εθνικές εκλογές από το 30%, στο 40% επί του συνόλου των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, ανά εκλογική περιφέρεια, όπως είχε νομοθετηθεί με τον «Κλεισθένη» για τους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Όπως ήδη πλέον θα συμβαίνει για τις Διοικήσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αθλητικών Ομοσπονδιών, μετά από νομοθέτηση των αρμόδιων υπουργείων στην οποία οι συνάδελφοι έχουν προχωρήσει.

Θεσπίζουμε αυστηρούς Κώδικες Δεοντολογίας για την απάλειψη κάθε έμφυλης διάκρισης και απάλειψη αρνητικών στερεοτύπων από δημόσια έγγραφα, προγράμματα και διαφημίσεις σε Μέσα Ενημέρωσης.

Χτίζουμε ένα δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες – θύματα ρατσιστικής, σεξιστικής συμπεριφοράς και διακρίσεων και ενισχύουμε τις συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα . Όπως ήδη συνέβη με τα Σύμφωνα πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για τις πολιτικές ισότητας που θα εφαρμόσουν οι νέοι αιρετοί μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Είμαστε σε συνεργασία με όλα τα Υπουργεία για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, την συνδρομή τους στην προστασία θυμάτων βίας, την εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών, παιδαγωγών από την προσχολική ηλικία, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και κάθε πολίτη.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί υποχρέωση στην πολιτική δράση. Μπορεί να μας ενώσει ως πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου, να απαντήσει στη βία, στο διχασμό, στον  συντηρητισμό, στον ρατσισμό, στο νεοφασισμό.

Γιατί απλά, η ανθρωπιά, η ευημερία, η ανάπτυξη, η ίδια η Δημοκρατία, περνούν μέσα από την ισότητα των φύλων.

Σας ευχαριστώ

 


 

Ομιλία της Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη

σε εκδήλωση της Ελληνικής Αστυνομίας για την ημέρα της γυναίκας

Η σημερινή ημέρα δεν είναι μια ημέρα ανταλλαγής αβροτήτων και συμπάθειας μεταξύ των δυο φύλων.  Είναι μια ημέρα τιμής στους αγώνες του γυναικείου κινήματος και συμβολικής επικαιροποίησης της διαρκούς προσπάθειας για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στη ζωή και την κοινωνία.

Ο χάρτης παραβίασης των δικαιωμάτων της Γυναίκας σίγουρα ποικίλει ανά τον κόσμο. Είναι όμως απαραίτητο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα σε μια οικουμενική λογική. Τα ατομικά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα της γυναίκας είναι επείγον να αποτελούν θέμα της καθημερινής ατζέντας των πολιτικών αποφάσεων.

Η συμμετοχή με ίσους όρους στην εργασία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, η προστασία της  μητρότητας, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσης του σώματος, η αντιμετώπιση της φτώχειας και η αδυναμία συντήρησης των ίδιων και των οικογενειών τους, η πορνεία και το trafficking, οι βιασμοί των γυναικών στις εμπόλεμες ζώνες, είναι ζητήματα πέρα από χρώμα, φυλές και γεωγραφικές ενότητες.

Σήμερα στην Ελληνική Αστυνομία υπηρετούν περισσότερες από 7.000 γυναίκες και πάνω από 600 στο Πυροσβεστικό Σώμα. Και μάλιστα όχι στα μετόπισθεν αλλά σε μονάδες πρώτης γραμμής, όπως στην Άμεση Δράση, στην Ομάδα ΔΙΑΣ, στην Ασφάλεια, στις πεζές περιπολίες, στην ΕΜΑΚ, στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, στα εναέρια μέσα, στο κέντρο επιχειρήσεων και τους πυροσβεστικούς Σταθμούς. Και φυσικά γυναίκες, ως πολιτικό προσωπικό, εργάζονται και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και στην Πολιτική Προστασία.

Σε όποια θέση κι αν βρίσκονται προσφέρουν έργο και διακρίνονται. Ο ρόλος ο δικός μας είναι να διασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις για την ισότιμη μεταχείριση και την εξέλιξη της καριέρας όλων, χωρίς διακρίσεις.

Και χρειάζεται να το πούμε καθαρά: όσο κι αν στη σύγχρονη κοινωνία τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ισότητα έχουν νομική κατοχύρωση, χρειάζεται διαρκής αγώνας για να κατοχυρωθούν και στην πράξη. Στην κοινωνία, στη δουλειά, στην οικογένεια.

Στις  δημοκρατικές κοινωνίες, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η  εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι επιπρόσθετο ζητούμενο με υψηλό αξιακό χαρακτήρα. Η εξάλειψη της βίας αφορά την κοινωνία στο σύνολό της. Αφορά και εμάς, γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μη διστάζουν να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να είμαι πιο συγκεκριμένη: Η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών στις πλείστες όσες μορφές της – σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική, κοινωνική – εκτός από αδίκημα ποινικά κολάσιμο, αποτελεί πρωτίστως ειδεχθή προσβολή στην ανθρώπινη φύση. Προσβάλλει τη μητέρα, τη σύντροφο, τη σύζυγο, την κόρη, την εργαζόμενη.

Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος που παραμονεύει στις  σημερινές κοινωνίες είναι να καταστεί κοινωνικά αποδεκτό παράγωγο, με την έννοια του «έτσι είναι», «δεν γίνεται αλλιώς» και συχνά να συνοδεύεται με υπομειδίαμα ποικίλων υπονοουμένων.

Ως δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία και ως κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε στη χώρα μας να μείνουν περιθώρια για τέτοιου είδους θεωρήσεις και πρακτικές.  Και επειδή ούτε οι ευχές, ούτε οι προθέσεις αρκούν, προχωράμε  στη λήψη μέτρων. Δημιουργούμε Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Για πρώτη φορά στην Ελληνική Αστυνομία θα έχουμε ένα συνεκτικό δίκτυο, μια οργανωτική δομή με κατάλληλα εργαλεία και μέσα, για την συντονισμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η πρόοδος στα θέματα της ισότητας και της ένταξης της γυναίκας στην παραγωγική και κοινωνική λειτουργία αντανακλά το επίπεδο κάθε χώρας και κοινωνίας.

Όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα, όταν ασκείται βία σωματική ή κοινωνική σε μια γυναίκα στην Γη του Πυρός είναι σαν να παραβιάζονται τα δικαιώματα, σαν να ασκείται η βία αυτή σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Και πέρα από τη  θεσμική κατοχύρωση της ισότητας,  στα  Δημοκρατικά πολιτεύματα, χρειάζεται η καθημερινή ενίσχυση και επιβεβαίωση. Και αυτή είναι ευθύνη όλων μας.