Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

μια ευχή + μια εκδήλωση

επ’ ευκαιρία

 

 

 

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

για την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down

 

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down.

Τα άτομα με Σύνδρομο Down έχουν ανάγκη την αγάπη, το σεβασμό, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα όλων μας, αλλά και το δικαίωμα  να ζουν ισότιμα μέσα στην κοινωνία όλες τις ημέρες του χρόνου.

Στη σημερινή ημέρα, όλοι μας πρέπει να προβληματιστούμε, σε ό,τι αφορά τον τρόπο ζωής, την εκπαίδευση, την προσβασιμότητα, την κοινωνική προστασία, την υγεία και τη συμμετοχή των ατόμων με Σύνδρομο Down.

Με την παροχή μέτρων οικονομικής ενίσχυσης, τη δημιουργία υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας αλλά κυρίως με την αλλαγή κοινωνικών στάσεων και αντιλήψεων, μπορεί να βελτιωθεί η καθημερινότητα των ατόμων με Σύνδρομο Down, πάντα με γνώμονα την εξασφάλιση μιας  αξιοπρεπούς  και άνετης  ζωής με αποδοχή και αγάπη.

Όλοι μας, μπορούμε να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να απαιτήσουμε να δοθεί βήμα και ενεργός  ρόλος στους συνανθρώπους μας με Σύνδρομο Down. Άλλωστε, ο σεβασμός και η αποδοχή της ιδιαιτερότητας, αποτελεί ύψιστη ένδειξη πολιτισμού σε μια κοινωνία.

Ας  ευχηθούμε, λοιπόν, η σημερινή ημέρα να αποτελέσει για τα άτομα με Σύνδρομο Down, ένα νέο ξεκίνημα σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, διακρίσεις και δυσκολίες, όπου  θα ζουν φυσιολογικά  με όνειρα, φιλοδοξίες, αυτοπεποίθηση και κυρίως με ατομική αυτονομία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου

 

 

 

22/03/2019

Εκδήλωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down

 

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τομέας Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδας, στο πλαίσιο της διαρκούς δράσης «Συμμετέχω Ισότιμα», διοργανώνουν το πρωί ξενάγηση στον Άγιο Νικόλαο Ορφανό και στις 12.00’ το μεσημέρι μουσικό δρώμενο στους Κήπους του Πασά, με τη συμμετοχή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Κέντρου ΑΜΕΑ «Ο Σωτήρ».