Ζήτω η Επανάσταση

του 1821

επετειακά μηνύματα

 

(με τη σειρά που τα λάβαμε)

 

Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
21-03-2019

  

Μήνυμα του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Η 25η Μαρτίου, διπλή εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συνιστά ημέρα εθνικής ανάτασης, ενώ εκφράζει την αποδοχή, τις θυσίες για χάρη της ελευθερίας και της πατρίδας. Η επέτειος αυτή έχει πάντα για τον ελληνισμό έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Θέτει στο επίκεντρο την συσπείρωση και συνέγερση, καθώς και τη δύναμη της θέλησης ενός ολόκληρου λαού να σπάει τα δεσμά του και να διεκδικεί την ίδια του την υπόσταση.

Σήμερα, 198 χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στον τουρκικό ζυγό, στο μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνουμε, στη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας που διανύουμε, οφείλουμε να εξοικειωνόμαστε με αυτήν την στάση ψυχής και ζωής των προγόνων μας, διότι η ελευθερία της πατρίδας παραμένει πάντοτε ύψιστο αγαθό και η υπεράσπισή της είναι μέγιστη υποχρέωσή μας.

Με ομοψυχία και αλληλεγγύη, στο όνομα των διαχρονικών θυσιών του ελληνικού λαού και καταθέτοντας τις πιο δημιουργικές δυνάμεις μας μπορούμε να κερδίσουμε και αυτή τη δύσκολη μάχη και να ξανακάνουμε την Ελλάδα πρωταγωνιστή της Ευρώπης και του κόσμου. Μια Ελλάδα που θα εμπνέει σε όλους τους πολίτες της και ειδικά στη νέα γενιά σιγουριά και αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και υπερηφάνεια.

Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!

 

Σάββας Χιονίδης

Δήμαρχος Κατερίνης

 

 

22/3/2019

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Στη μακραίωνη διαδρομή του έθνους μας η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί την κορυφαία και λαμπρότερη ιστορική στιγμή της, καθώς αναδείχτηκε μέσα από τους αγώνες η εκπληκτική δύναμη της αδάμαστης ελληνικής ψυχής. Η πανεθνική εξέγερση του 21 ως καρπός του διαφωτισμού για τα υψηλότερα και ιερότερα ιδανικά του γένους μας είναι πράγματι η ημερομηνία ορόσημο για την τιμή στην έννοια της Ελευθερίας που αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για κάθε πατρίδα, για κάθε έθνος.

Σήμερα δύο αιώνες περίπου μετά την ευλογημένη εκείνη ημέρα, η πατρίδα μας, ο λαός μας αγωνίζονται να επιβιώσουν. Μέσα από το ηρωικό πνεύμα του 21, τις αρετές της φυλής και τα πεπρωμένα του έθνους μας, πρέπει να αντλήσουμε τις αξίες και τις αρχές μας και να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας που είναι ανεξάντλητες για να ατενίσουμε το μέλλον με πίστη και αισιοδοξία. Χρειαζόμαστε και πάλι ομοψυχία και ενότητα, συναδέλφωση και αλληλεγγύη. Το όραμα, ο αγώνας και η θυσία των ηρωικών προγόνων μας ας είναι ο φωτεινός φάρος που θα ορίζει το μέλλον και την κοινή μας μοίρα μέσα από τον δρόμο της εθνικής ανεξαρτησίας και της αυτοδιάθεσης, της ανάπτυξης και της ευημερίας.

 

                                                           Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού

                                                            Ευάγγελος Β. Λαγδάρης

 

 

22_03_2019_ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ_25_ΜΑΡΤΙΟΥ-1

 

 

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουμε και φέτος με σεβασμό και εθνική υπερηφάνεια την 25η Μαρτίου, τη μεγάλη γιορτή της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου.

Στην κορυφαία Θεομητορική γιορτή της Παναγίας Παρθένου, ανταποκρινόμαστε  στο χαρμόσυνο μήνυμα του Aγγέλου να δεχτεί το Σωτήρα του κόσμου, εκπληρώνοντας το σχέδιο αγάπης του Θεού για τη λύτρωση,  την ελευθερία και την αιώνια ζωή του ανθρώπου.

Παράλληλα, υποκλινόμαστε μπροστά στους ελευθερωτές της πατρίδας μας, που τιμούμε με τον πρέποντα σεβασμό, καθώς με φιλοπατρία, αυτοθυσία, αυταπάρνηση και γενναιότητα, μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας.

Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα της Επανάστασης του 1821, που μας διδάσκει να αγωνιζόμαστε, να αισιοδοξούμε και να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τα ιδανικά και τους στόχους μας. Το μήνυμα είναι η αλληλεγγύη, η συλλογική προσπάθεια, το συλλογικό όραμα, η συναίνεση και η ενότητα.

Έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε και να εμπνευστούμε από τα στοιχεία, που χαρακτήριζαν τους αγωνιστές της Επανάστασης, προκειμένου να ορθώσουμε και σήμερα το ανάστημά μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για ένα καλύτερο αύριο.

Εύχομαι Χρόνια Πολλά και καλώ όλο τον κόσμο, να υψώσουμε  τη γαλανόλευκη και να προσέλθουμε  στις παρελάσεις με υπερηφάνεια και σεβασμό, αποτίοντας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους Ήρωες του 1821, που έδωσαν τη ζωή και την ψυχή τους για τη σημερινή ελεύθερη Ελλάδα.

 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Κοινωνίας των Πολιτών
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Σοφία Μαυρίδου

 

Μήνυμα του Προέδρου Τ/Σ της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Πιερίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης του αγώνα του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία και ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα που η Ελλάδα προσπαθεί να «ισορροπήσει»  σε ένα περιβάλλον ασταθές, προκλήσεων και ανασφάλειας, το μήνυμα της Επανάστασης του 1821 είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Με όπλο τη μνήμη και εφόδια την αποφασιστικότητα και το όραμα, ο ελληνικός λαός αναζητά σήμερα διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 μας διδάσκει να αγωνιζόμαστε με συλλογικότητα, να αισιοδοξούμε  και να μην εγκαταλείπουμε ποτέ τους στόχους μας.

Ας εμπνευστούμε από τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τους αγωνιστές της Επανάστασης και με διαρκή, κοινή προσπάθεια και ισχυρή θέληση, να ορθώσουμε και σήμερα το ανάστημά μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης και προόδου για ένα καλύτερο αύριο, για την πατρίδας μας και κυρίως  για τις επερχόμενες γενιές.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Κωνσταντίνος Κιτιξής

Γραμματέας ΝΕ
Κινήματος Αλλαγής Πιερίας

 

 

 

Μήνυμα Παναγιώτη Καζά, υπ. Δημάρχου για τον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού, για την 25η Μαρτίου 1821

Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, είναι ημέρα κατάνυξης και απόδοσης τιμής σε όλες και όλους όσοι θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας διαχρονικά.

Οι άνθρωποι του τόπου μας υπήρξαν πρωταγωνιστές στις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού Έθνους!

Η επανάσταση του 1821 αποτελεί ορόσημο για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Αποτέλεσε την αρχή και το σημείο αναφοράς για τις επαναστάσεις που ακολούθησαν.

Σε μία από αυτές τις επαναστάσεις, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε και ο Κολινδρός. Το 1878 πρωταγωνίστησε στην επανάσταση για την ένωση της Μακεδονίας με την μητέρα Ελλάδα.

Εμείς, άξιοι απόγονοι των προγόνων μας, ζούμε στον τόπο αυτό και απολαμβάνουμε την λευτεριά που μας χάρισαν. Διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας έχοντας βαθιά πίστη στην ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Σήμερα ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, έχει ανάγκη από το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Από μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή. Η κοινωνία μας συσπειρώνεται γύρω από τον συνδυασμό μας και αυτό μας γεμίζει ευθύνη και αισιοδοξία.

Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε!

Να δημιουργήσουμε τις βάσεις ώστε ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού να αξιοποιήσει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, έχοντας πάντα ως επίκεντρο τον δημότη!

Χρόνια Πολλά!

 

Παναγιώτης Καζάς

Υποψήφιος Δήμαρχος για το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού