Πρόβλημα το εφάπαξ και προκαταβολικά,

λύση οι δόσεις

Ερώτηση του Σ. Καστόρη για τους καστανοπαραγωγούς – συνυπογράφουν Σκούφα και Τζαμακλής

 

 

Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη

για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος χρήσης δημόσιων καστανοτεμαχίων

Πρόβλημα το εφάπαξ και προκαταβολικά, λύση οι δόσεις

 

Το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί στους καστανοπαραγωγούς η εφάπαξ καταβολή του τιμήματος χρήσης δημόσιων καστανοτεμαχίων  αναδεικνύει, με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Οικονομικών,  ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.

Στην ερώτηση (την οποία συνυπογράφουν άλλοι 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) μεταφέρονται οι εύλογες ενστάσεις  των καστανοπαραγωγών για τον τρόπο καταβολής του τιμήματος εκμετάλλευσης των  δημόσιων καστανοτεμαχίων, που ορίστηκε με υπουργική απόφαση του Νοεμβρίου του 2014.

Όπως επεσήμαναν και σε επιστολή τους προς τον βουλευτή Πιερίας δικαιούχοι καστανοπαραγωγοί  που δραστηριοποιούνται στον Όλυμπο, η προκαταβολική και εφάπαξ καταβολή του τιμήματος μεταφράζεται σε χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβάλλουν πριν καν εγκατασταθούν στην έκταση.

Με δεδομένο τον κοινωνικό χαρακτήρα της παραχώρησης χρήσης των δημόσιων καστανοτεμαχίων (δικαιούχοι είναι κατά προτεραιότητα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ακτήμονες και άνεργοι), αλλά και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οι αρμόδιοι υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να εξετάσουν το ενδεχόμενο το τίμημα να καταβάλλεται σε δόσεις .

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως ακολούθως.

ΘΕΜΑ: «Αλλαγή του τρόπου καταβολής ανταλλάγματος χρήσης καστανοτεμαχίων επί  δημόσιων δασών – από εφάπαξ προκαταβολή σε δόσεις»

Η εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων είναι μια δραστηριότητα από την οποία εξαρτούν το βασικό τους εισόδημα χιλιάδες παραγωγοί στην ελληνική ύπαιθρο.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περί τα 100 καστανοχώρια στη χώρα μας, με τη συνολική καλλιεργούμενη έκταση να υπολογίζεται στα 450.000 στρέμματα και με την παραγωγή να υπερβαίνει σήμερα τους 18.000 τόνους, έναντι των 12.000 τόνων το 2012.

Για τα καστανοτεμάχια που βρίσκονται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, ο νομοθέτης προέβλεψε η παραχώρηση της εκμετάλλευσής τους (έκτασης που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 στρέμματα με διάρκεια της παραχώρησης τα 20 χρόνια) να γίνεται με κοινωνικά κριτήρια, προκρίνοντας ως δικαιούχους τους μόνιμους κατοίκους του οικείου ΟΤΑ με κύριο επάγγελμα του γεωργού ή κτηνοτρόφου, με τους ακτήμονες και τους άνεργους να βρίσκονται στην πρώτη σειρά προτίμησης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της χώρας για την παραγωγική ανασυγκρότηση μέσω του πρωτογενούς τομέα και την περιφερειακή ανάπτυξη, έχουν γίνει βελτιωτικές αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη δενδροκομική εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων, με τελευταία την ΚΥΑ 161980/2692/23.10.2017 (Β´ 3941) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου και της Υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου.

Ωστόσο, μια διάταξη του άρθρου 1, της υπ’ αριθμ. 117653/6833/28.11.2014 υπουργικής απόφασης(ΦΕΚ 3302/Β΄/9.12.2014) συνεχίζει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους δικαιούχους των δημόσιων καστανοτεμαχίων, καθώς προβλέπει την εφάπαξ καταβολή του ανταλλάγματος χρήσης δασών και δασικών εκτάσεων και μάλιστα προκαταβολικά, όταν οι εκτάσεις δεν υπερβαίνουν τα 25 στρέμματα και η επέμβαση γίνεται στο σύνολο της έκτασης και όχι σταδιακά κατά χώρο και χρόνο.

Το σοβαρό αυτό πρόβλημα αναδεικνύουν σε επιστολή τους καστανοπαραγωγοί της Πιερίας, που δραστηριοποιούνται σε καστανεώνες του Ολύμπου, επισημαίνοντας την αδυναμία  τους να προκαταβάλουν χιλιάδες ευρώ για την εκμετάλλευση δενδροκαλλιεργειών  που προϋποθέτουν και μια σειρά καλλιεργητικών δαπανών (κλαδεύσεις, εμβολιασμοί, καθαρισμοί), χρόνια πριν αποδώσουν έσοδα.

Με δεδομένη την οικονομική συγκυρία, το γεγονός ότι οι δικαιούχοι της εκμετάλλευσης των δημόσιων καστανοτεμαχίων συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες  ομάδες του αγροτικού πληθυσμού (ακτήμονες, άνεργοι) και την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της υπαίθρου,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθενται να προχωρήσουν στην τροποποίηση των παραγράφων Β και Γ του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 117653/6833/28.11.2014, που προβλέπει τον τρόπο καταβολής του ανταλλάγματος χρήσης δημόσιων δασικών εκτάσεων;
  2. Εξετάζουν το ενδεχόμενο καταβολής του ανταλλάγματος σε δόσεις, ανεξάρτητα από τον τρόπο επέμβασης επί της δασικής επέκτασης που παραχωρείται στους δικαιούχους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καστόρης Αστέριος

Αντωνίου Χρήστος

Δέδες Ιωάννης

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μορφίδης Κωνσταντίνος

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Μπαλτάς Αριστείδης

Παυλίδης Κωνσταντίνος

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Στογιαννίδης Γρηγόριος

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τσόγκας Γεώργιος