Ένα είναι σίγουρο:

ψηφίζουμε στις 26.5.2019

και παρά τις φήμες περί του αντιθέτου, ΟΛΑ συνεχίζουν να είναι ρευστά

 

 

 

Μετράμε “40 κι απόψε” για τις τριπλές κάλπες της 26ης Μαΐου 2019 και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα όλα να έχουν ανατραπεί ως την τελευταία μέρα κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Η κοινή για όλους τους διεκδικητές της δημαρχίας, αγωνιώδης και αποκαλυπτική προσπάθειά τους να στελεχώσουν τους συνδυασμούς συνεχίζεται με ακόμη πιο αποκαλυπτικά αποτελέσματα. Φροντίζουν όμως τα blogs και τα “παπαγαλάκια” να χάνονται τα πραγματικά στοιχεία, στις αναλύσεις της δεκάρας (ή του 50άρικου), οπότε το παραμύθι της κραταιάς νίκης πουλιέται ακόμη από τα ως τώρα φαβορί…

Ενώ τα στελέχη της ΣΥΝθεσης ήταν απορροφημένα με την επιτυχία της εκδήλωσης στο Poseidon Pallas για την παρουσίαση του συνδυασμού (των 95 και έπεται συνέχεια) και του προγράμματος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Σκοτίνας, Αθανάσιος Στύλος, ανακοίνωνε τη “διάρρηξη της σχέσης του με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Γερολιόλιο”. Ο βετεράνος αυτοδιοικητικός για τον οποίο ακουγόταν για μήνες ότι “με το Στύλο βγάζεις δήμαρχο”, διαβεβαιώνει ότι είχε συμφωνήσει πολλούς μήνες νωρίτερα τη συμπερίληψή του στη ΣΥΝθεση, αλλά έφτασε να σιδερώνει το κοστούμι, αλλά πρόσκληση για την εκδήλωση δεν φαινόταν, ούτε καν τηλεφωνικά. Απ’ την πλευρά της ΣΥΝθεσης διέρρευσε ότι υπήρξαν αντιδράσεις κατά της υποψηφιότητας Στύλου από συνυποψήφιους του συνδυασμού. Δεν πέρασαν τρεις μέρες και η συμπερίληψη Στύλου στην “Προοπτική” του Πέτρου Κιάφα ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα. Μένει τώρα να αποδειχτεί αν ο Στύλος εκλέγει τελικά δήμαρχο ή όχι…

Δεν είναι όμως οι κωλοτούμπες και άλλα ξεφτιλίκια που θα μας απασχολήσουν σε τούτον εδώ τον μικρό προεκλογικό απολογισμό, ούτε το τι μετέρχεται και επιστρατεύει ο κάθε συνδυασμός για να εξασφαλίσει τους ελάχιστους απαραίτητους υποψηφίους. Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρουμε την περίπτωση υποψηφίου που στην αιρετή θητεία του έδειξε πάμπολλα δείγματα πολιτικού αμοραλισμού και τώρα κατεβάζει το επίπεδο σε υπο-ψυχολογικά όρια, με την βοήθεια και ειδικού επιστήμονα.

Αφού έπαιξαν το χαρτί της αυτόνομης καθόδου που έβαλε στο κάδρο περισσότερους από δέκα υποψήφιους δημάρχους κι αφού υπήρξε η αναμενόμενη αποχώρηση τους ενός και η ανάλογη της πολιτικής του ηθικής κωλοτούμπα του άλλου, οι εναπομείναντες εξετάζουν -εδώ και αρκετές μέρες- το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν το “στρατόπεδο” της ανεδαφικής ελπίδας ότι η τελική νίκη θα είναι του ενός έναντι πέντε -τουλάχιστον- αντιπάλων και να μειώσουν τους αντιπάλους σε δύο: τον Δημόπουλο και τον Γερολιόλιο. Που και πολλά κοινά έχουν (ως και κοινή δεξαμενή υποψηφίων και ψηφοφόρων) και -ελλείψει σοβαρής κριτικής- μένουν να φαντάζουν ακόμη ως φαβορί, ακριβώς γιατί οι αντίπαλοί τους είναι κατακερματισμένοι σε υπερβολικά πολλές υποψηφιότητες, ικανές για εκλογή μόνο του επικεφαλής και κάποιων συμβούλων.

Οι διερευνητικές συζητήσεις μεταξύ δύο επικεφαλής κάθε φορά, έδωσαν τη θέση τους σε συσκέψεις πολύωρες όλων πλην Δημόπουλου και Γερολιόλιου, μηδέ εξαιρουμένου του υποψηφίου του χωριού του, ο οποίος επέμεινε -όσο μπόρεσε- ότι είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος να τεθεί επικεφαλής και να ορκιστεί επόμενος δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, επιβεβαιώνοντας ότι το θράσος αναπληρώνει πολλές άλλες ανύπαρκτες αρετές, αν και το ίδιο μόνο αρετή δεν είναι.

Φαίνεται όμως ότι κι αυτός ο σκόπελος (του θρασέως ντε και καλά δημάρχου) ξεπεράστηκε και η συζήτηση βαίνει προς ολοκλήρωση και την κρίσιμη απόφαση για το αν θα υπάρξει νέος, συμμαχικός συνδυασμός που θα ξεπεράσει κατ ευθείαν τα γιαλαντζί φαβορί και θα περάσει άνετα στο δεύτερο γύρο, οπότε και θα εκλέξει δήμαρχο.

Καθόλου τυχαία, τις τελευταίες μέρες διαχέεται η φήμη ότι ο Ν. Λάππας επιστρέφει στην αγκαλιά του Κ. Δημόπουλου. Του οποίου η “Ολύμπια Συμμαχία 2” καταρτίστηκε σε χρόνο ανύποπτο, με απ’ ευθείας αναθέσεις και άλλες πολλές μισθωτές υπηρεσίες και καταβολές, τις οποίες δεν βρέθηκε ένας να εντοπίσει τότε ως “προκαταβολές έναντι αντικαταβολής”.

Την ίδια στιγμή, οι Φαρμάκης, Κιάφας, Λάππας και Μυλωνέρος υλοποιούν την δέσμευσή τους να μην γίνει τίποτα γνωστό, ως την ώρα της τελικής απόφασής τους. Και είναι αυτό μια σπάνια απόδειξη σοβαρού προβληματισμού έναντι του ενδεχομένου “να βάλει ο Μανωλιός τα ρούχα του αλλιώς” και να συνεχίζει να ξηλώνει σιντριβάνια, να αναπλάθει χωρίς σοβαρό σχέδιο ενώ πίνουμε βρώμικο νερό και κολυμπάμε στα σκουπίδια, να ξεπουλά δημοτική γη έναντι πινακίου φακής, να εδραιωθεί το πλέον απολυταρχικό καθεστώς σε όλα τα επίπεδα, να ξεπουληθεί εντελώς η ΔΕΑΔΟ και να βρεθούμε να χρωστάμε κι από πάνω, να παραχωρήσουμε όλα τα “φιλέτα” της γης μας σε αεριτζήδες που φέρνουν μόνο την ανάπτυξή τους και καμία δική μας, να γίνει ο Όλυμπος λόφος κι ο Θερμαϊκός γιαούρτι απ’ τη μόλυνση, ενώ η άσφαλτος θα φτάσει στα ισόγεια παράθυρά μας και η θερμοκρασία περιβάλλοντος σε παγκόσμια ρεκόρ… Το αποτέλεσμα των συσκέψεων θα αποδείξει αν οι συσκεπτόμενοι συνειδητοποίησαν ότι

  • η ελάχιστη σοβαρότητα μπορεί να νικήσει την γενικευμένη γελοιότητα που συντηρούν πληρωμένοι blogατζήδες και επιχειρηματίες με εμμονές μακιαβελικές, διατηρώντας τον προβληματισμό σε επίπεδο “τρεις υποψηφιότητες ανακοίνωσε σήμερα ο τάδε και ο δείνα”
  • η δημιουργία τρίτου, δυναμικού πόλου μπορεί να μετατρέψει τα δύο φαβορί σε προβληματισμένα αντίγραφα του ίδιου προβληματικού και αναχρονιστικού μοντέλου διοίκησης
  • ότι ο θρασύς μπορεί και να συνεχίζει να εκπληρώνει τα καθήκοντα “λαγού” και ότι
  • τα επιμέρους προβλήματα της κάθε μιας υποψηφιότητας χωριστά, μετατρέπονται εύκολα σε πλεονεκτήματα και η ισχύς της ενώσεως εξασφαλίζει προοπτικές νίκης, έναντι δύο φαβορί απελπιστικά ίδιων.

Η σύμπτυξη σε έναν συνασπισμό υποψηφιοτήτων -που μπορεί να γίνει και με υποψήφιο δήμαρχο πρόσωπο άλλο κι όχι αναγκαστικά έναν από τους συνασπιζόμενους- μπορεί να εξυγιάνει και τις προτάσεις τους καθενός χωριστά, αφού πολλές είναι αποτέλεσμα λάθους προβληματισμού για τα λάθος δεδομένα και με εντελώς λανθασμένο αποτέλεσμα. Ειδικά σε ότι αφορά τη δημόσια γη, την για 50 χρόνια επιδιωκόμενη ανάπτυξη του Ολύμπου και την πραγματικότητα της τοπικής κοινωνίας.

Σε ότι αφορά την προεκλογική καθημερινότητα, χθες εμφανίστηκε η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ανατολικού Ολύμπου, Αστέριου Χονδρόπουλου, με το προσωπικό του λάβαρο του “Ειρήνη, Έρωτας, Περιβάλλον”, υπό το λάβαρο της “Ολύμπιας Συμμαχίας 2”. Η ευκαιριακή σημαία της “Αλήθειας” υπεστάλη σταδιακά στη διάρκεια της θητείας που ολοκληρώνεται, καμία σχέση με αλήθεια δεν είχε και κόστισε πανάκριβα σε όσους ψήφισαν τον συνδυασμό του “παρά πέντε” πριν την λήξη της διορίας. Και κοστίζει ακόμα…

Και έτσι…μ’ αυτό και με τ’ άλλο, φτάσαμε ήδη στις “40 κι απόψε…”
Και αυτή η προεκλογική περίοδος θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Φανταστείτε να ενδιαφερόσασταν και λίγο περισσότερο, ως πολίτες και δημότες.

Αύριο: τι πραγματικό ακούμε για τις εκλογές και τους υποψήφιους. Τι λένε οι ψηφοφόροι (πραγματικές ατάκες και απόψεις) και που πλέουν ανέμελα οι υποψήφιοι.

Μεθαύριο: το μοντέρνο παραμύθι του κακού δημάρχου, των καλών συμβούλων και ο χάρτης προς την σπηλιά με τον θησαυρό.

Καλό σαρανταήμερο.-