Παγκόσμια Μέρα Μαίας και Μαιευτή

5.5.2019

H αποστολή της Μαίας είναι μεγάλη, ιερή και εκτιμήσιμη

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

5 ΜΑΪΟΥ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΑΣ – ΜΑΙΕΥΤΗ

       Από το 1991, με απόφαση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και με Πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (Ι.C.M).,καθιερώθηκε παγκοσμίως, η  5η Μαΐου, ως ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή, ως μια ευκαιρία για να θυμηθούμε το σημαντικό και πολύπλευρο έργο που οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν στην κοινωνία εδώ και αμέτρητα χρόνια.

       Οι μαίες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση του φυσιολογικού τοκετού και αναγνωρίζονται ως ο καταλληλότερος επαγγελματίας υγείας για τη φροντίδα εγκύου γυναίκας χαμηλού κινδύνου και την εκτέλεση φυσιολογικού τοκετού.  Διατηρώντας την ορθή προσέγγιση κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, η μαία παρέχει ποιοτική φροντίδα βασισμένη στις ανάγκες της κάθε γυναίκας.
Δίπλα σε κάθε γυναίκα που μένει έγκυος, γεννάει και θηλάζει το παιδί της, βρίσκεται πάντοτε μια Μαία ή ένας Μαιευτής, έτοιμοι να της προσφέρουν την επιστημονική και ηθική τους βοήθεια, με σκοπό τη δημιουργία υγιών οικογενειών και ατόμων, συστατικά απαραίτητα για μια υγιή και ακμάζουσα κοινωνία.

       Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, είναι σημαντικά βιολογικά και συναισθηματικά γεγονότα της ανθρώπινης ύπαρξης.  Μία υγιής εγκυμοσύνη και μια θετική εμπειρία στον τοκετό προδιαγράφει θετικές επιπτώσεις που διαρκούν μια ζωή και συνεπώς βελτιώνουν την υγεία της μητέρας, του νεογνού, της οικογένειας και της κοινωνίας γενικότερα. Η γέννηση είναι η φυσική και φυσιολογική λειτουργία της ζωής και δεν πρέπει να προσεγγίζεται σαν ασθένεια.  Δυστυχώς, στις μέρες μας, η φυσιολογική αυτή διαδικασία του τοκετού, μετατρέπεται σε ασθένεια, μέσα από την ιατρικοποίηση, περιορίζοντας την ελευθερία των γυναικών να βιώσουν την γέννηση όπως αυτές θα επιθυμούσαν.  Ο τοκετός δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να είναι ιατρικοποιημένος.

       Οι Μαίες και οι Μαιευτές, παράλληλα, έχουν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της γυναίκας, γενικότερα, με την εκτέλεση των προληπτικών εξετάσεων και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αποφυγή των εκτρώσεων και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.

       H αποστολή της Μαίας είναι μεγάλη, ιερή και εκτιμήσιμη. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι προτού ο Δημιουργός  εμπιστευτεί το νέο άνθρωπο, το βρέφος, στους  φυσικούς του προστάτες τους γονείς,  το εμπιστεύεται στη Μαία. Αυτή πρώτη έχει τη μεγάλη τιμή να το υποδεχτεί. Αυτή θα δει τα πρώτα του σκιρτήματα, τους πρώτους παλμούς της νέας καρδιάς. Αυτή θα του παράσχει τις πρώτες βοήθειες τις τόσο απαραίτητες.
Και αυτή θα αναφωνήσει πρώτη «άρρεν» ή «θήλυ».
Με τα χέρια της σαν πρώτο λίκνο, σαν ιερή φάτνη, πριν παντός άλλου,
        αυτή πρώτη εναγκαλίζεται τη νέα ύπαρξη και υποδέχεται τη νέα ψυχή..

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΙΕΥΤΕΣ!!!!

 

Οι Μαίες του Γ.Ν. Κατερίνης                              O Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης

 

                                                                            Ανέστης  Μυστρίδης