Για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων

Καστόρης με τους αγρότες

“…η μετατροπή τους από καταναλωτές ενέργειας σε παραγωγούς ενέργειας μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής των αρδευόμενων καλλιεργειών…”

 

 

 

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Καστόρη
με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων

 

Για μια «πράσινη» ανάπτυξη και στην Πιερία

Μια πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών του νομού για την αξιοποίηση του νέου νομοθετικού πλαισίου περί σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων, είχε την Κυριακή ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του καπνικού Συνεταιρισμού «Σαμψούς», παραβρέθηκαν εκπρόσωποι μεγάλων συνεταιρισμών της Πιερίας , όπως  η ΖΕΥΣ ακτινίδια, η «Σαμψούς», η ΣΠΕΚΟ Βροντούς και  ο Συνεταιρισμός Κερασοπαραγών Ράχης και εκπρόσωπος του ΤΟΕΒ Ρητίνης.

Ο βουλευτής ενημέρωσε τους συνεταιριστές για τη δυνατότητα  που δίνεται στους συνεταιρισμούς αγροτών να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες και για τα οφέλη που θα προκύψουν στο αγροτικό εισόδημα των μελών τους, καθώς, η μετατροπή τους από καταναλωτές ενέργειας σε παραγωγούς ενέργειας μειώνει δραστικά το κόστος παραγωγής των αρδευόμενων καλλιεργειών.

H σύσταση, λειτουργία και διαχείριση των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, μέσω του ψηφισμένου από την Ελληνική Βουλή νόμου 4513/2018,συνιστά μια νέα και ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας στην κατεύθυνση της προώθησης της κοινωνικής οικονομίας στον ενεργειακό τομέα και την προαγωγή της ενεργειακής αειφορίας και της καινοτομίας, την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ενέργειας, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Ο νέος θεσμός δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε πολίτες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγροτικούς συνεταιρισμούς και τοπικούς φορείς να αποκτήσουν ενεργή εμπλοκή στη διαδικασία μετασχηματισμού του ενεργειακού συστήματος.

Η εφαρμογή του,  ιδιαίτερα στον ευαίσθητο πρωτογενή αγροτικό τομέα, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας ,  εξ ου και η πρωτοβουλία του βουλευτή Πιερίας για ενημερωτικές επαφές με τους συνεταιρισμένους αγρότες της περιοχής.

«Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την πρώτη συνάντηση έδειξαν έντονο ενδιαφέρον. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να εγκαινιάσουμε και στην Πιερία τη σύσταση των πρώτων αγροτικών ενεργειακών κοινοτήτων που θα ανοίξουν το δρόμο σε μια σταθερή οικονομία, ελεγχόμενη από τους αγρότες, βασισμένη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», ανέφερε ο κ. Καστόρης.